Κουβαρι η Ροδοπη απο τους θυελλωδεις ανεμους

«Ταξιδιάρηδες» κάδοι, «ιπτάμενα» σκουπίδια, δέντρα και κλαδιά «αυτόχειρες»… ακόμα και πυρκαγιές

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλη τη χώρα, άφησε το στίγμα του και στην Ροδόπη, με ξεριζωμένα δέντρα, πεσμένα κλαδιά, παρασυρμένους κάδους, διακοπές νερού και ρεύματος να είναι μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα των θυελλωδών ανέμων που έφερε το κύμα κακοκαιρίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η πυροσβεστική υπηρεσία, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, εργάζονται  πυρετωδώς για την αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν αλλά και για την απομάκρυνση επικίνδυνων αντικειμένων που ταξίδεψαν μέσω των ανέμων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νότης Χαραλαμπίδης, γνωστοποίησε συνεχείς διακοπές στους οικισμούς Μεσούνη και Μελέτη, που προκλήθηκαν από βλάβη μιας υποβρύχιας αντλίας που έχρησε απομάκρυνσης από το αντλιοστάσιο με την αρμόδια υπηρεσία να μεριμνεί για την τοποθέτηση εφεδρικής αντλίας. Στη Μεσούνη συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η ζημιά που προκλήθηκε ήταν ηλεκτρολογικού χαρακτήρα, αντιμετωπίστηκε και επιδιορθώθηκε, ενώ χθες αντιμετωπίστηκε και το πρόβλημα ύδρευσης στη Μελέτη.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έκανε γνωστό  ένα τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στη λεωφόρο Ηρώων, κατά το οποίο  παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ένας πυροσβεστικός κρουνός, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος σε έναν κύριο αγωγό κατασκευής της δεκαετίας του ’80,  με αποτέλεσμα η επιδιόρθωσή του να φέρει αυξημένες τεχνικές δυσκολίες στο αρμόδιο συνεργείο το οποίο και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία του.

Σε 30 κοπές δέντρων, 4 απομακρύνσεις επικίνδυνων αντικειμένων και 9 πυρκαγιές χρειάστηκε να επέμβει η πυροσβεστική

Από την πλευρά του ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Κωνσταντίνος Παπάζογλου, σημείωσε αρχικά πως υπήρξαν θυελλώδεις άνεμοι, η ένταση των οποίων αυξήθηκε σταδιακά, με αποτέλεσμα αρκετές πτώσεις δέντρων και αντικειμένων. «Η πυροσβεστική επενέβη σε περίπου 30 κοπές δέντρων, 4 απομακρύνσεις επικίνδυνων αντικειμένων, ενώ χρειάστηκε να κατασβήσει 9 πυρκαγιές που σημειώθηκαν μεταξύ άλλων και από πολίτες που επέλεξαν με τέτοιο αέρα να κάψουν χόρτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν  απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες λόγω των διακοπών ρεύματος, ένα τροχαίο, ενώ δεν έλειψαν και οι ψευδείς αναγγελίες.

Ο κ. Παπάζογλου στάθηκε κλείνοντας στην ανάγκη πρόληψης σε περιπτώσεις που γίνεται γνωστή επερχόμενη κακοκαιρία. «Τα συμβάντα συνεχίζονται και σήμερα. Όταν γνωρίζουμε ότι έρχονται άνεμοι, είναι σημαντικό να προβαίνουμε σε ενέργειες πρόληψης όπως το να προσπαθήσουμε να στερεώσουμε ετοιμόρροπα αντικείμενα».

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες του δήμου

Τέλος ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Κομοτηνής κ. Θέμης Τζενετίδης, ανέφερε πως «όπως είχε ενημερώσει η μετεωρολογική υπηρεσία, από τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκαν έντονοι θυελλώδεις άνεμοι που μπορεί να έφτασαν και τα 10 μποφόρ. Λόγω των ανέμων, υπήρξαν πολλές μετακινήσεις κάδων από την αρχική τους θέση, ενώ στην περιοχή του ΟΣΕ διεκόπη η κυκλοφορία. Πτώσεις δένδρων σε διάφορα σημεία της πόλης όπως  στις οδούς Κουρτίδου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην περιοχή Ηφαίστου και  Πανεπιστημίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος συνέδραμε την πυροσβεστική με ένα φορτηγό και ένα παπαγαλάκι, ενώ το προσωπικό της καθαριότητας και  πρασίνου διενεργεί τις απαραίτητες  εργασίες  για την απελευθέρωση των οδών και την μετακίνηση των πολιτών και των οχημάτων. «Υπάρχει, όπως βλέπουμε, ύφεση από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, τα συνεργεία βρίσκονται σε ετοιμότητα» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.