Κλεινει το γραφειο του ΔΝΤ στην Αθηνα

Αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου

Tο κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

«Χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου.

Αναγνωρίζοντας ότι η σχέση με το Ταμείο «δεν ήταν πάντα εύκολη» ο πρωθυπουργός εστίασε στα σημαντικά θέματα που «νομίζω συμφωνούμε, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία».

Φεύγει μετά από 10 χρόνια

Το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα λειτουργούσε από τα τέλη του 2010 και πρώτος επικεφαλής του ήταν ο Ολλανδός Μπόουμπ Τράα.

Η παρουσία του ταυτίστηκε με τα δέκα «πέτρινα χρόνια» για την Ελλάδα με τα μνημόνια. Ως εκ τούτου η αναστολή λειτουργίας του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, είναι σημαντική εξέλιξη, καθώς η απόφαση αυτή συνεπάγεται πως πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί χώρα ειδικού ενδιαφέροντος για το Ταμείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.