Περαιτερω ενισχυση της Ελλαδας ως πυλωνα σταθεροτητας στην Αν. Μεσογειο

Η επόμενη μέρα μετά την συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη-Τράμπ

Ικανοποιημένος ο Κ. Μητσοτάκης∙ σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Μεγάλη ικανοποίηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, υπήρξε «επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων» και υπήρξε μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ, για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής, και για το πώς η Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει «μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Οι προκλητικές κινήσεις στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και κατ' επέκταση στο Αιγαίο και την Κύπρο, έφεραν πιο κοντά Ελλάδα και ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες αποτελούν μακροχρόνιοι σύμμαχοι με κοινό συμφέρον αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώθηκε δε στη διάρκεια της συνάντησης ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση.

Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων»

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει πως «είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Ο Πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε την συνεχιζόμενη στήριξη στην διακρατική συμφωνία για τον East Med

Τονίστηκε εκ νέου από τον Πρωθυπουργό ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή διακρατική συνεργασία της χώρας με τους δύο εταίρους μας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την αποτροπή  ή τον περιορισμό προκλητικών ενεργειών που αυξάνουν την ένταση.

Ξεκινάει σύντομα η προμήθεια των αερομαχητικών F-35, τελευταίας τεχνολογίας

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να ακολουθήσει η προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι  η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Με αυτή τη στόχευση, οι πληροφορίες λένε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές φιάσκο η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε καυστική ανακοίνωση για τα πενιχρά αποτελέσματά της αναφέροντας πως «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων», προσθέτοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

«Αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Επικρίσεις και από το ΚΙΝΑΛ  

Η εικόνα του θεατή πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Τραμπ, προβλημάτισε σοβαρά τους Έλληνες, ανέφερε σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής.  

«Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να προβάλλει δημόσια ενώπιον του κ. Τραμπ, τις εθνικές μας θέσεις απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Δεν το έπραξε. Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών» αναφερόταν χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.