Θεοδωρος Σαββακης: Πως διαμορφωνεται το νεο φορολογικο τοπιο για το 2020

Αναλυτική ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης για τις αλλαγές στο ισχύον φορολογικό καθεστώς

Νέο τοπίο στη φορολογία διαμορφώνεται το 2020 με ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις. Το φορολογικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τον Νοέμβρη του 2019 στη Βουλή περιλαμβάνει διατάξεις που θα φέρουν αλλαγές για το σύνολο των φορολογούμενων. Διεξοδικότερα για το νέο ισχύον φορολογικό καθεστώς πληροφόρησε ο πρόεδρος ου Συλλόγου Λογιστών Ν. Ροδόπης, Θεόδωρος Σαββάκης, ο οποίος ήταν καλεσμένος στο ραδιόφωνο του ΠτΘ.

Οι υποχρεωτικές ηλεκτρονικές αποδείξεις για δαπάνες έως 30% του πραγματικού εισοδήματός

Ήδη από την έναρξη του 2020 εφαρμόζονται οι νέες αλλαγές σε σχέση με το προισχύον καθεστώς αναφορικά με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η βασικότερη είδηση είναι ότι για πρώτη φορά από φέτος οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συγκεντρώσουν σε ηλεκτρονικές αποδείξεις το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους, ώστε να μην επιβαρυνθούν με πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση των λιγότερων αποδείξεων. Όπως πληροφορεί ο κ. Σαββάκης «προστίθενται νέες κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι θα πρέπει να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, στις οποίες συγκαταλέγονται οι αγρότες, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Έτσι το σύνολο των φορολογουμένων θα πρέπει να πραγματοποιεί συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα έως και το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος. Μέχρι τώρα ίσχυε το 20% για κάθε εισόδημα, ενώ τώρα η ρύθμιση αφορά το πραγματικό εισόδημα, δηλαδή αυτό που πραγματικά αποκτά κάποιος είτε είναι φορολογούμενος ή συνταξιούχους ή αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας».

Οι κοινωνικές ομάδες που εξαιρούνται

Βέβαια υπάρχουν κάποιες κοινωνικές ομάδες που εξαιρούνται από την παραπάνω ρύθμιση και δεν είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα. Αυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών είναι οι «οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, αλλοδαποί κάτοικοι, φυλακισμένοι και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας».

«Πλέον μετρούν στο αφορολόγητο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στο εξωτερικό σε ευρωπαϊκές χώρες»

Άλλη μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς που ανέφερε ο κ. Σαββάκης είναι «ότι πλέον το αφορολόγητο κτίζεται με το να πραγματοποιήσει κανείς συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ακόμη και για αγορές στο εξωτερικό, από χώρες της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Αυτή η διαφορά βέβαια δεν είναι θετική για την οικονομία της περιοχής μας αν αναλογιστεί κανείς ότι μετρούν στο κτίσιμο αφορολόγητου οι συναλλαγές σε γειτονική ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Βουλγαρία, με τη χρήση οποιοδήποτε τραπεζικού μέσου, όπως πιστωτική κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού πορτοφολιού, όπως paypal ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού».

«Το πλαστικό χρήμα έχει μπει έντονα στις ζωές μας αλλά θα απαιτούνται άλογες δαπάνες για να τύχει κανείς τις φοροαπαλλαγές»

Επιπρόσθετα, με βάση την στατιστική της Τράπεζας Ελλάδος υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί κατά 3% οι συναλλαγές με το πλαστικό χρήμα κατά το προηγούμενο έτος. Ωστόσο αυτό σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη «δεν δείχνει κάτι ουσιαστικό, διότι η αγοραστική δύναμη των πολιτών μας ήταν συγκεκριμένη και γι’ αυτό στατιστικά έχει πέσει το όριο των συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Οι πολίτες είναι πιο εξοικειωμένοι καθώς το πλαστικό χρήμα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας». Βέβαια ο ίδιος αντέτεινε ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το εξής θέμα: «Όταν κάποιος έχει 20.000-30.000 ευρώ εισόδημα, θα αναγκάζεται προκειμένου να τύχει των απαλλαγών και το κτίσιμο του αφορολόγητου, να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ποσό για δαπάνες τις οποίες μπορεί να μην θέλει να τις κάνει».

«Το φορολογικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου, τα πορτοφόλια των μισθωτών θα έχουν πιστωθεί με κάτι παραπάνω»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ν. Ροδόπης εμβάθυνε στις αλλαγές που διαμορφώνουν την νέα φορολογική κλίμακα για το 2020. Ο κ. Σαββάκης δήλωσε ότι «με το νέο έτος έχει εισαχθεί ένας νέος συντελεστής του 9% για το τμήμα εισοδήματος έως 10.000 ευρώ, ενώ διατηρείται ο συντελεστής 22% για το τμήμα εισοδήματος στα 10.000 ως τα 20.000 ευρώ. Οι επόμενοι συντελεστές μειώνονται κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Όλο αυτό δημιουργεί κατά την εκκαθάριση της μισθοδοσίας των μισθωτών και συνταξιούχων ένα πιστωτικό υπόλοιπο, δηλαδή θα δουν τους λογαριασμούς τους πιστωμένους κατά ελάχιστα ευρώ. Εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται για επιβάρυνση αλλά για μείωση και ότι είναι για μείωση φόρου είναι προς όφελος και είναι ευπρόσδεκτο. Έτσι λοιπόν θα ξεκαθαρίσει το νέο τοπίο με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου που κάποιοι θα δουν ότι τα πορτοφόλια τους θα έχουν πιστωθεί με κάτι παραπάνω».

Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις και αγροτικούς συνεταιρισμούς

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, ο κ. Σαββάκης συμπλήρωσε ότι «αυτές έχουν μείωση στον φόρο εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2018 ο φόρος ήταν στο 28%, ενώ τα εισοδήματα του 2019 για τα νομικά πρόσωπα θα φορολογηθούν με 24%. Επίσης μια ακόμη πολύ ευνοϊκή παρέμβαση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι το κίνητρο που δίνεται στα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία πλέον φορολογούνται με 10% από 13% που ήταν πέρσι».

«Έχουμε ήδη ενημερώσει τον κόσμο για τις ισχύουσες φορολογικές αλλαγές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και με σχετικές ειδοποιήσεις ενημέρωσης» υπογράμμισε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «σαν πρόεδρος Λογιστών Ροδόπης συμβουλεύω τον κόσμο να είναι πάντα σε συνεννόηση πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πράξη με τους συμβούλους τους».

«Το μεγαλύτερο μέρος στην οικονομία είναι η ψυχολογία των πολιτών»

Κλείνοντας ο κ. Σαββάκης υπογράμμισε ότι το αίσθημα αισιοδοξίας των πολιτών ύστερα από μια μακροχρόνια οικονομική ύφεση επιβεβαιώνεται από την «ψυχολογία του κόσμου», η οποία «έχει καλυτερέψει». Άλλωστε ο ίδιος τόνισε πως «το μεγαλύτερο μέρος στην οικονομία είναι η ψυχολογία. Αυτό θα φανεί και στην πράξη χρόνο με τον χρόνο. Αν χτιστεί η οικονομία μας, δοθούν τα ανάλογα κίνητρα, γίνουν επενδύσεις και όλα αυτά που έχουν ήδη προγραμματιστεί, θα έχουμε μια αισθητή καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.