«Πρεμιερα» για την υποχρεωτικη διαμεσολαβηση σε υποθεσεις οικογενειακου δικαιου στις 15 Ιανουαριου

Γιάννα Χατζηαντωνίου, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης «Χρονοβόρα και με υψηλό κόστος διαδικασία για τον μέσο πολίτη, δίχως σίγουρο αποτέλεσμα»

Σημαντικές αλλαγές κρύβει η έλευση του νέου έτους στη δικαστική πραγματικότητα και στη ζωή των πολιτών,  με πρώτη εξ αυτών την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης που κάνει «πρεμιέρα» στις 15 Ιανουαρίου.
 
Συγκεκριμένα από την επόμενη Τετάρτη και έπειτα υποχρεωτική καθίσταται η διαμεσολάβηση σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, πλην εξαιρέσεων που ορίζει ο νόμος όπως το διαζύγιο, η ακύρωση γάμου, η προσβολή της μητρότητας/πατρότητας και η αναγνώριση υιοθεσίας/επιτροπείας, ενώ από τις 15 Μαρτίου του 2020 η υποχρεωτικότητα της υπαγωγής «διευρύνεται» και στις υπόλοιπες αστικές και εμπορικές υποθέσεις αρμοδιότητας μονομελούς και πολυμελούς πρωτοδικείου.
 
Ο θεσμός της διαμεσολάβησης έχει με επιτυχία λειτουργήσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη επίλυση διαφορών μακριά από τα δικαστήρια, ωστόσο στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το Νόμο 3898/2010, ως τρόπος εξωδικαστικής επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία. Η διαμεσολάβηση κατέστη υποχρεωτική το 2018 και τίθεται σε ισχύ από τις 15 Ιανουαρίου σύμφωνα  με τον Ν. 4640/2019.
 
Ο δικηγορικός κόσμος είχε εκφέρει αντιδράσεις ήδη από το 2018 καταφέρνοντας τότε να περιορίσει την υποχρεωτικότητα της σε συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ επικρίσεις υπήρχαν και από τον δικαστικό κόσμο εστιάζοντας κυρίως στο ότι ο θεσμός δεν μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια Δικαίου που μπορούν να δώσουν τα δικαστήρια, αλλά και στο αυξημένο όπως επισημαίνουν κόστος για τον πολίτη.
 
Εξηγώντας το νέο καθεστώς που θα ισχύει από τις 15 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιάννα Χατζηαντωνίου εξήγησε πως η διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία δύο μέρη ή περισσότερα μπορούν να επιλύσουν την διαφορά τους εκουσίως με συμφωνία με την βοήθεια ενός τρίτου προσώπου προς τα μέρη, ο οποίος είναι ο διαμεσολαβητής.
 
Αυτός αναλαμβάνει να διαμεσολαβήσει με τον κατάλληλο και τον πιο αμερόληπτο τρόπο έτσι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ τους για την διαφορά. Ο διαμεσολαβητής πρέπει οπωσδήποτε να είναι πτυχιούχος ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος, ενώ απαιτείται ειδική εκπαίδευση 80 ωρών και εξετάσεις ώστε να λάβει την σχετική πιστοποίηση. Στην Ροδόπη σύμφωνα με την ίδια σήμερα υπάρχουν 16 διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές οι οποίοι από τις 15 Ιανουαρίου και έπειτα θα αναλαμβάνουν υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, πλην των όσων εξαιρεί ο νόμος.
 
Αναλύοντας την σχετική διαδικασία που απαιτείται η κ. Χατζηαντωνίου έκανε λόγο για μία κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία η οποία δεν οδηγεί απαραιτήτως σε συναινετική επίλυση της όποιας διαφοράς και επομένως η προσπάθεια αποφυγής των δικαστικών αιθουσών να καταστεί  ανεπιτυχής. Στην περίπτωση που η διαδικασία δεν καταλήξει σε μια απόφαση των δύο μερών τότε συντάσσεται ένα πρακτικό αποτυχίας, καταθέτεται στο δικαστήριο και ακολουθείται η δικαστική οδός.
 
Θέλοντας να δώσει ένα σύντομο παράδειγμα η ίδια αναφέρθηκε στην περίπτωση οικονομικής οφειλής μεταξύ δύο μερών. «Αν κάποιος έχει δανείσει ένα Α χρηματικό ποσό σε κάποιον άλλον και θέλει να διεκδικήσει τα χρήματά του, θα πρέπει πλέον να ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία, ορίζοντας ένας συγκεκριμένο διαμεσολαβητή από τον κατάλογο των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών. Εφόσον τον επιλέξω θα πρέπει να έρθω σε επικοινωνία με αυτόν στον οποίο ασκώ αγωγή και να τον καλέσω σε διαμεσολάβηση, διαδικασία στην οποία πρέπει να προστρέξουμε παρουσία ενός νομικού παραστάτη έκαστος» εξήγησε υπογραμμίζοντας πως η πρώτη ενημερωτική μάλιστα συνεδρία ενώπιον του διαπιστευμένου διαμεσολαβητή, απαιτεί αμοιβή του διαμεσολαβητή της τάξεως των 50 ευρώ, ενώ εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν να υπαγάγουν την διαφορά στην διαμεσολάβηση τότε η αμοιβή του διαμεσολαβητή ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά ώρα, με τον πολίτη να επιβαρύνεται επίσης και το κόστος των υπηρεσιών των δικηγόρων που θα λειτουργήσουν ως νομικοί παραστάτες.
 

Στην «υποχρεωτικότητα» οι αντιρρήσεις του δικηγορικού κόσμου

 
«Παρόλο λοιπόν που η διαμεσολάβηση πετυχαίνει μια αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών, παραμένει μια χρονοβόρα διαδικασία με υψηλό κόστος για τον μέσο πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης εξηγώντας πως η διαφωνία του δικηγορικού κόσμου όπως αυτή εκφράστηκε και συνεχίζει να εκφράζεται δια μέσου της Ολομέλειας έγκειται όχι στον θεσμό αυτόν καθ’ αυτόν, αλλά στην υποχρεωτικότητα της διαδικασίας για συγκεκριμένες υποθέσεις.
 
Το προσεχές μάλιστα Σάββατο όπως έκανε γνωστό η ίδια το ζήτημα της διαμεσολάβησης θα αποτελέσει θέμα της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, όπως αντίστοιχα θέμα θα αποτελέσει η επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωστικές αγωγές για ποσά άνω των 200.000 ευρώ, που  ψηφίστηκε στο ίδιο με την διαμεσολάβηση νομοσχέδιο και έπιασε εξαπίνης τους δικηγόρους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.