Να μην «ανεβει» ξανα τετοια τραγωδια ιδια και απαραλλαχτη

Της Έκδοσης

Τραγωδία πράγματι, με όλη τη σημασία της λέξης, ο θάνατος ενός μικρού κοριτσιού από πυρκαγιά στο Αλάν Κογιού, το βράδυ της Πέμπτης. Μόνο που όταν μιλάμε για Αλάν Κογιού, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως εκεί η τραγωδία είναι διαρκής. Δεν έχει αγγέλους, χορούς, στάσιμα, πόσο μάλλον από μηχανής θεούς. Για κάθαρση δε (σύμφωνα με τον αριστοτελικό ορισμό της τραγωδίας) ούτε λόγος. Μόνο κοινωνικό αποκλεισμό, φτώχεια και διακρίσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες η μάχη για τη ζωή είναι πάντα εκ προοιμίου δύσκολη και ο αγώνας διπλός. Κοινωνικό ζώον ο άνθρωπος άρα κοινωνικό διακύβευμα και η ζωή του. Διακύβευμα ες αεί γιατί είναι συνεχώς υπό διαπραγμάτευση. Το ζήτημα είναι ποιος επιβάλει τους όρους της διαπραγμάτευσης. Εσύ ή κάποιος τρίτος; Και στην περίπτωση της ζωής στο Αλάν Κογιού, τους όρους επιβάλλει πάντα τρίτος. Πώς θα κατονομάσετε αυτόν τον τρίτο είναι δική σας υπόθεση.
 
Άλλωστε και στις κοινωνικές αξιολογήσεις υπάρχει ιεραρχία. Ως κοινωνία κάποιος πάντα βάζει το ένα ή το άλλο θέμα ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων.
 
Κι αν δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω στη ζωή τη μικρή, τουλάχιστον να δικαιώσουμε τη μνήμη της. Να επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη «μικρή πατρίδα». Να γίνει η ζωή λίγο πιο ανθρώπινη για όλους. Να μην είναι άλλο ένα θύμα μιας τραγωδίας, που σε επόμενη περιοδεία θα «ανέβει» ξανά ίδια και απαράλλαχτη…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.