Νεα δεκαετια με στοχο την εξαλειψη του καρκινου για τον Συλλογο Καρκινοπαθων «Δυναμη Ψυχης»

Θα πραγματοποιήσει εντός του 2020 εκπαίδευση σε μέλη του αλλά και επαγγελματίες υγείας για την προσέγγιση των καρκινοπαθών

Με την ευχή ο καρκίνος την επόμενη δεκαετία να αποτελέσει παρελθόν, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου την κοπή της πίτας τους τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων ν.Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής».
 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι γιατροί κ.κ. Μαρία Παπαδοπούλου και Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, που έχουν συμμετάσχει σε πολλές ενημερώσεις και δράσεις που έκανε ο Σύλλογος την προηγούμενη χρονιά, αλλά και οι υπεύθυνοι των τριών διαγνωστικών κέντρων της Ροδόπης, οι κ.κ. Κυριαζίδης, Δημητριάδης και Μακρίδης που είχαν κάνει την προσφορά των δωρεάν μαστογραφιών κατά τις εκδηλώσεις του μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού.
 

Ξεκίνημα μιας καινούριας δεκαετίας

 
«Μια καινούρια δεκαετία ξεκινά, στην οποία περιμένουμε πολύ καλές εξελίξεις στην ογκολογία, που προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και θέλουμε να πιστεύουμε πως σε λίγα χρόνια ο καρκίνος θα εξαλειφθεί» τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη.
 
Παρόλα αυτά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης, στον οποίο πάσχει η περιοχή μας, τουλάχιστον στον Δημόσιο τομέα.
 

Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό, ενώ το νοσοκομείο της Κομοτηνής υπάρχουν υπερσύγχρονα μηχανήματα, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, τόσο για την πρόληψη, όσο και για τις συχνές εξετάσεις που χρειάζεται να κάνουν οι Καρκινοπαθείς οι οποίες κοστίζουν.
 
Για αυτό και όπως δήλωσε αναμένουν να αναλάβει τα καθήκοντά της η καινούρια Διοικήτρια στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ώστε να συναντηθούν μαζί της και να συζητηθεί το θέμα της στελέχωσης αυτών των δομών.
 

Εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των καρκινοπαθών

 
Πέραν την πρόληψης, ο Σύλλογος δεν σταματά να επεκτείνει τις δραστηριότητες του, προγραμματίζοντας εντός του πρώτου εξαμήνου εκπαίδευση Gestalt, με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, στην οποία θέλουν να συμμετάσχουν τόσο μέλη του συλλόγου, απλοί πολίτες αλλά και επαγγελματίες της υγείας που έρχονται συχνά σε επαφή με τους καρκινοπαθείς, ώστε να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν αυτούς τους ασθενείς με καρκίνο.
 
Η εκπαίδευση θα γίνει με έξοδα του συλλόγου, ώστε να μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια πιο καλή και ουσιαστική επαφή με τους καρκινοπαθείς.
 

Έμφαση στο εμβόλιο του HPV

 
Ο Σύλλογος συνεχίζει και τις πάγιες δράσεις του, μεταξύ των οποίων είναι η συγκέντρωση δειγμάτων δωρεών μυελού των οστών, ενώ όπως ανακοινώθηκε φέτος επιθυμούν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού κατά του HPV, του εμβολίου έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων ο οποίος προκαλεί καρκίνο της μήτρας, που είναι πολύ σημαντικό, έχοντας σαν αποτέλεσμα σε μερικές χώρες, όπως την Αυστραλία, να εξαλειφθεί ο ιός.
 
Με δεδομένο ότι στη  χώρα μας το εμβόλιο είναι δωρεάν για κορίτσια μέχρι 18 ετών, θα απευθυνθούν στους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, γιατί η ενημέρωση ξεκινά από τους γονείς, ενώ στοχεύουν να «επεκτείνουν» την γνώση αυτή ακόμα παραπέρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.