Ελλειψη online επικοινωνιας των νοσοκομειων και προσωπικα δεδομενα βαζουν εμποδια στην αιμοδοσια

Κ. Δημητρακόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης «Το πρόβλημά μας δεν είναι τόσο η προσφορά, όσο η διαχείριση του αίματος»

Αφορμώντας από την είδηση των μειωμένων αιμοδοσιών το τελευταίο διάστημα και των δραματικών περιορισμών στις διαθέσιμες μονάδες αίματος στην χώρα μας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, μίλησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή, για το πρόβλημα των προσωπικών δεδομένων στις αιμοδοσίες, την ανάγκη διαδικτυακής επικοινωνίας των νοσοκομειακών μονάδων αιμάτων και φυσικά για την υπευθυνότητα και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία.
 

«Δύσκολη η πραγματικότητα για τις αιμοδοσίες μετά το τέλος των γιορτών»

 
Η πραγματικότητα των πρώτων ημερών κάθε χρονιάς για τις αιμοδοσίες όπως διαμορφώνεται μετά τις γιορτές είναι δύσκολη, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο. Ο κόσμος βρισκόταν στις διακοπές και αμέλησε να δώσει αίμα. Αμέσως μετά τις γιορτές και την επιστροφή των γιατρών από τις άδειές τους ξεκίνησαν τα χειρουργεία τα οποία είχαν παραμεληθεί τις ημέρες των εορτών και παράλληλα υπάρχουν ιώσεις και γρίπη και πολλοί αιμοδότες δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Αυτή η κατάσταση, όπως επεσήμανε ο ίδιος, «παρατηρείται σε όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα αυτή την εποχή».
 

«Καθιστά δύσκολη την ενημέρωση για αιμοδοσία η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων»

 
Ωστόσο τίθεται ένα ζήτημα που καθιστά πιο δύσκολη την ενημέρωση του κόσμου, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ροδόπης που σχετίζεται  με τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα ο ίδιος εξήγησε το πρόβλημα έγκειται στο ότι «οι αιμοδότες οι οποίοι είχαν δηλώσει τα στοιχεία τους στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ακόμα κι αυτοί που έχουν ηλεκτρονική κάρτα, δεν μπορούν πλέον να ενημερωθούν για να πάνε να  δώσουν αίμα, γιατί το απαγορεύει η σχετική νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων. Πλέον για να ενημερώνονται πρέπει πρώτα να κάνουν αίτηση στο ΕΚΕΑ και να αποδεχτούν να έχει το ΕΚΕΑ τα στοιχεία τους ώστε να λαμβάνουν ενημερωτικά μηνύματα για αιμοδοσία στο κινητό τους. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από τον κάθε αιμοδότη ξεχωριστά».
 

«Αν ένα άτομο στα δέκα έδινε αίμα μια φορά το χρόνο θα είχαμε καλύψει τις ανάγκες μας σε εθελοντικό αίμα»

 
Επειδή η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες στην ΕΕ που δεν καλύπτει τις ανάγκες της αποκλειστικά από εθελοντικό αίμα, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι «όλοι ανεξάρτητα αν ειδοποιούνται ή όχι, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να δίνουν δυο φορές τον χρόνο αίμα». Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «αν ένα άτομο στα δέκα έδινε αίμα μια φορά το χρόνο θα είχαμε καλύψει τις ανάγκες μας. Οι ανάγκες μας είναι γύρω στις 600.000 μονάδες το χρόνο. Είναι μεγάλη ντροπή σαν κράτος να χρειαζόμαστε να παίρνουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό».
 

«Ακόμα δεν διαθέτουν αυτόματη επικοινωνία  τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να υπομεταγγίζονται τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία»

 
Όμως το πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο είναι ότι «δεν διαθέτουμε ακόμα online σύνδεση με τα νοσοκομεία των αιμοδοσιών μεταξύ τους, έτσι ώστε το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού υπάρχει περίσσεια αίματος, πού υπάρχει έλλειψη, και σε ποιες ομάδες ακριβώς. Δεν υπάρχει ακόμη αυτή η δυνατότητα με αποτέλεσμα τα παιδιά στην Αθήνα που έχουν Μεσογειακή Αναιμία να υπομεταγγίζονται. Επίσης υπάρχουν περιοχές, όπου πηγαίνουν παιδιά να μεταγγιστούν και εν τέλει δεν παίρνουν αίμα, λόγω των ελλείψεων. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται δυο φιάλες αίματος ανά δεκαπέντε ημέρες και αν παίρνουν μόνο μία φιάλη ή και καθόλου αίμα, προκαλούνται σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους και στη μελλοντική τους διαβίωση».
 

«Κάτι που μπορεί να το κάνει ένα μάρκετ πανελλήνια δεν μπορεί να το κάνει το Υπουργείο Υγείας»

 
Όπως ανέφερε ο ίδιος «αυτό το αίτημα έχει κατατεθεί πολλές φορές από την πανελλήνια οργάνωσή μας. Αναμένουμε. Κάτι που μπορεί να το κάνει ένα μάρκετ πανελλήνια δεν μπορεί να το κάνει το Υπουργείο Υγείας. Τώρα όταν ένα νοσοκομείο έχει ανάγκη από αίμα τηλεφωνεί σε διάφορα άλλα και ψάχνει αίμα. Αν υπήρχε όμως ηλεκτρονική διασύνδεση αυτό θα γινόταν αυτόματα και θα υπάρχει καλύτερη διαχείριση».
 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών κατέληξε ότι τελικά «το πρόβλημά μας δεν είναι τόσο η προσφορά, όσο η διαχείριση του αίματος».
 

«Η Ροδόπη είναι μια περιοχή έχει περίσσεια αίματος, γιατί γίνονται πολύ τακτικά αιμοδοσίες»

 
Όσον αφορά την περιοχή της Ροδόπης ο κ. Δημητρακόπουλος ενημέρωσε πως «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Εθελοντικές αιμοδοσίες γίνονται πολύ τακτικά στη Ροδόπη. Αιμοδοτούν τα πανεπιστήμια, οι σχολές Αστυνομίας, ο στρατός, οι σύλλογοι και οι δήμοι. Δεν υπάρχουν χειρουργεία τα οποία να αναβάλλονται, μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σε αίμα και κάθε τόσο το νοσοκομείο μας ειδοποιεί. Έτσι εμείς στέλνουμε αιμοδότες ή το κοινοποιούμε στα μέλη μας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες». Ακόμη ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ροδόπη είναι μια περιοχή «που έχει περίσσεια αίματος και βοηθά να καλυφθούν οι ανάγκες άλλων περιοχών».
 

Στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα αιμοδοσίας με κινητή μονάδα στην κεντρική πλατεία

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα οργανωθεί από τους εκπαιδευτικούς της Ροδόπης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεγάλη ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας. Αναλυτικότερα ο κ. Δημητρακόπουλος πληροφόρησε ότι «την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου θα υπάρχει στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, κινητή μονάδα από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και θα ήταν σωστό όλοι οι δημότες να δώσουν αίμα, ώστε να έχουμε επάρκεια αίματος και να διατηρήσουμε την περίσσεια αίματος στη Ροδόπη».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.