Κωνσταντινος Κουμπακης: Μουσικος «πρεσβευτης» της Κομοτηνης ετων 14

Ένας μικρός πιανίστας με πολύπτυχο χαρακτήρα και αξιοζήλευτη πορεία τόσο στη μουσική όσο και στις θετικές Επιστήμες

«Ξεκίνησα απλώς για να έχω μια επαφή με τη μουσική∙δεν περίμενα ότι θα εξελιχθώ έστω και σε αυτό το επίπεδο»

 
Τα πολλαπλά οφέλη της ενασχόλησης με τη μουσική, όπως μεταξύ άλλων η καλλιέργεια παιδείας, συναισθημάτων και πολυσύνθετης σκέψης, βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα- αν μη τι άλλο- ταλαντούχο παιδί από την Κομοτηνή, του οποίου η ηλικία θα λέγαμε πως δεν συνάδει με τα επιτεύγματα. Ο μικρός Κωνσταντίνος Κουμπάκης, αποτελεί ένα παιδί που πέραν του μουσικού ταλέντου και της πολυπραγμοσύνης του, διακρίνεται από ήθος, ευγένεια και ταπεινότητα, χαρακτηριστικά ευκόλως διακριτά από την πρώτη κιόλας ματιά. Τα εν λόγω χαρακτηριστικά, θα λέγαμε πως προσδίδουν διπλή αξία στο ταλέντο του, μέσω του οποίου εκπροσωπεί διεθνώς την πόλη της Κομοτηνής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτελώντας παράλληλα περίτρανη απόδειξη ότι τόσο η Κομοτηνή όσο και ευρύτερα η Θράκη, δύναται να καλλιεργήσει μουσικά ταλέντα.
 
Ο Κωνσταντίνος, παραχώρησε ρεσιτάλ Πιάνου την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, αφήνοντας έκπληκτους μικρούς και μεγάλους που έσπευσαν να παρακολουθήσουν το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της πόλης και όχι μόνο, πολιτιστικό γεγονός.

Αθηνά Παπατζηλάκη
«Ξεκινήσαμε τη μουσική για την καλλιέργεια της ψυχής του και για να ανοίξουν οι πνευματικοί του ορίζοντες»

Σταθεροί υποστηρικτές και συνοδοιπόροι στο μουσικό ταξίδι του Κωνσταντίνου, οι γονείς του, Γεώργιος Κουμπάκης και Αθηνά Παπατζηλάκη οι οποίοι σημείωσαν πως το ταλέντο του διακρίθηκε από την ηλικία μόλις των 5 ετών, με την επιλογή του πιάνου ως εναρκτήριου μουσικού οργάνου, να συμβαίνει χάριν ευκολίας, δεδομένου του μικρού της ηλικίας του.
 
«Ξεκινήσαμε την μουσική για την καλλιέργεια της ψυχής του και για να ανοίξουν οι πνευματικοί του ορίζοντες» θυμήθηκε αρχικά η κ. Αθηνά Παπατζηλάκη, για να ομολογήσει πως «δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη».
 
Οι ίδιοι, όπως επεσήμανε, δεν είναι μουσικοί αλλά τρέφουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική κάτι που ως αποτέλεσμα είχε ο μικρός Κωνσταντίνος να μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου ακουγόταν κάθε λογής μουσικής. «Αγαπάμε πάρα πολύ τη μουσική και ο Κωνσταντίνος άκουγε όλα τα είδη αυτής, από βυζαντινή και κλασσική, μέχρι τζαζ και δημοτικά», τόνισε η μητέρα του Κωνσταντίνου.
 
«Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και με κάθε τρόπο να τον υποστηρίξουμε» προσέθεσε η κ. Παπατζηλάκη, αναφέροντας καταληκτικά πως παρά την ευφυΐα και το ταλέντο που τον διακρίνει, ο ίδιος πάντοτε λειτουργούσε και σαν παιδί της ηλικίας του.

Νέλλη Σταχοσίδου
«Από τις πρώτες στιγμές γνωριμίας, φάνηκε ότι έχει χάρισμα»

Εξαιρετικά σημαντική στην εξέλιξη του μικρού είναι φυσικά και η συμβολή των δασκάλων του, με προεξάρχουσα αυτών την πρώτη του καθηγήτρια κ. ΛάραΚελεσίδου η οποία υπήρξε και η πρώτη που διέκρινε το ταλέντο του.
 
Πλέον, ο Κωνσταντίνος συνεχίζει τις σπουδές του στο ωδείο «Φαέθων», στην Αλεξανδρούπολη, με καθηγήτρια την κ. ΝέλληΣταχοσίδου με την οποία συνεργάζεται εδώ και τρία χρόνια όπως ανέφερε η ίδια. «Από τις πρώτες στιγμές γνωριμίας, το παιδί φάνηκε ότι έχει χάρισμα» υπογράμμισε η κ. Σταχοσίδου, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για  ένα «ευαίσθητο και πάρα πολύ έξυπνο παιδί».
 
Αναφορικά με τα έργα πάνω στα οποία εργάζονται, η ίδια διευκρίνισε πως δεδομένης της ηλικίας του, είναι μεγάλης δυσκολίας καθότι ανήκουν σε επίπεδο πτυχίου και διπλώματος, με το γεγονός ότι αποτελεί κάτοχο πτυχίου αρμονίας με βαθμό «άριστα» να συμβάλλει σημαντικά στην διεκπεραίωση αυτών.

Θανάσης Τρικούπης
«Σήμερα υπάρχει μουσική παιδεία στη Θράκη, με τρανή απόδειξη την περίπτωση του Κωνσταντίνου»

Ο πρόεδρος του συλλόγου μουσικών εκπαιδευτικών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και διευθυντής του ωδείου «Φαέθων» κ. Θανάσης Τρικούπης, μίλησε για ένα παιδί με «πολύπτυχο» χαρακτήρα, καθότι όπως τόνισε δεν είναι πρώτος μόνο στη μουσική αλλά και στις θετικές επιστήμες.
 
«Δεν πρέπει να έχει επαναληφθεί ατομικό ρεσιτάλ πιάνου μαθητή Γυμνασίου. Αυτό αποτελεί κάτι το εξαιρετικά σημαντικό και συμπίπτει και με την επέτειο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρικούπης, προσθέτοντας παράλληλα πως η περίπτωση του Κωνσταντίνου «είναι ένα σημείο που δείχνει ανάπτυξη παιδείας και καλλιέργειας και μια ιδιαίτερη περίπτωση ενός μαθητή που έχει τόσο την αντίληψη όσο και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την παρεχόμενη παιδεία, να την αναπτύξει και να φτάσει σε μια κορυφή που ο μέσος όρος την προσεγγίζει από τα 20 και πάνω».
 
Όσο δε για την εν γένει μουσική παιδεία στη Θράκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου μουσικών εκπαιδευτικών, σημείωσε πως «σε αντίθεση με παλαιότερα όπου τα παιδιά που ενδιαφέρονταν για μουσικές σπουδές αναγκάζονταν να φύγουν στα κέντρα της Ελλάδας όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σήμερα υπάρχει μουσική παιδεία στη Θράκη, με τρανή απόδειξη την περίπτωση του Κωνσταντίνου».

Κωνσταντίνος Κουμπάκης
«Το κάθε στυλ και ο κάθε συνθέτης, μου αρέσουν για ξεχωριστούς λόγους»

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος, ευχαρίστησε αρχικά τόσο τους γονείς του όσο και τους καθηγητές του για την αρωγή τους, ενώ ανέφερε πως η ενασχόληση του με τη μουσική του άρεσε από την πρώτη κιόλας στιγμή, προσθέτοντας πως δεν είχε τόσο υψηλές βλέψεις. «Ξεκίνησα απλώς για να έχω μια επαφή με τη μουσική. Δεν περίμενα ότι θα εξελιχθώ έστω και σε αυτό το επίπεδο. Οφείλω πολλά στην πρώτη μου κυρία, την κ. ΛάραΚελεσίδου, η οποία διέκρινε από νωρίς το ταλέντο μου και στήριξε όλες μου τις αποφάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο μικρός πιανίστας.
 
Όσο δε για τον αγαπημένο του συνθέτη, γνωστοποίησε πως παλαιότερα του άρεσε πολύ ο Bach γιατί, όπως εξήγησε, «είναι ένας συνθέτης τα έργα του οποίου είναι ευκολότερα για παιδιά μικρότερα από εμένα σε σχέση με έργα πιο σύγχρονα, που εμπεριέχουν δυσκολίες και απαιτούν, μεταξύ άλλων, μυϊκή δύναμη. Λόγω της εξοικείωσης δεν έχω πλέον αγαπημένο συνθέτη. Το κάθε στυλ και ο κάθε συνθέτης, μου αρέσουν για ξεχωριστούς λόγους», ανέφερε ο Κωνσταντίνος.
 
Τέλος και σε ερώτηση για το πώς φαντάζεται τον εαυτό σου σε μερικά χρόνια, ο ίδιος σημείωσε πως πέραν της μουσικής, τον προσελκύει η επιστήμη της Ιατρικής, γεγονός που  γεννά ένα δίλλημα για το οποίο, όπως χαμογελώντας είπε καταληκτικά, έχει καιρό μέχρι να καταλήξει.
 

Η μουσική του πορεία

Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του το 2010. Είναι κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας με βαθμό Άριστα, με καθηγητή τον κ. Τρικούπη και σπουδάζει στην Γ’ Ανωτέρα πιάνου, στο ωδείο Φαέθων της Αλεξανδρούπολης με καθηγήτρια την κ. ΝέλληΣταχοσίδου.

Έχει συμμετάσχει και έχει διακριθεί, ισάριθμες φορές, σε 4 Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου: Τον Απρίλιο του 2014 στον 37ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό «ΦΙΛΩΝ» στο Ωδείο Αθηνών (Α΄ Έπαινος), τον Μάιο του 2014 στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (Γ΄ Βραβείο), τον Μάιο του 2015 στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (Α΄ Βραβείο) , και φέτος ,τον Μάρτιο του 2019 στον Α΄ Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό «Τάσος Παππάς» στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης (Β΄ Βραβείο).
 
Από το 2015, κατόπιν ακροάσεων,  και για 3 συναπτά έτη, διετέλεσε  μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος ως σολίστ και πιανίστας, συμμετέχοντας σε συναυλίες σε διάφορες πόλεις, καθώς επίσης και στην Θεσ/νίκη (Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης, Βελλίδειο  Συνεδριακό Κέντρο, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσ/νίκης , Αριστοτέλειο Θέατρο κ. α).
 
Στη διάρκεια των χρόνων των σπουδών του έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες, παρουσιάζοντας σόλο έργα για πιάνο, συνοδεύοντας σύνολα δωματίου και ορχήστρα και πλαισιώνοντας θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Έχει συμμετάσχει σε μουσική συναυλία παίζοντας σόλο έργα, σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΤ3.
 
Έχει συμμετάσχει σε Χορωδιακά Φεστιβάλ Νέων και σε συναυλίες Θρησκευτικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του κ. Αθανάσιου Τρικούπη σε διάφορες πόλεις.Συνοδεύει στο πιάνο την δραστήρια χορωδία του σχολείου στο οποίο φοιτά, του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής σε διάφορες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς. Επίσης συνοδεύει την παιδική και εφηβική χορωδία της Σύγχρονης Μουσικής Σχολής Θράκες Κομοτηνής, υπό τη διεύθυνση της κ. ΝέλληςΣταχοσίδου.
 
Στις 21 Δεκεμβρίου του 2019 έδωσε σε ηλικία 14,5 ετών το πρώτο του ατομικό ρεσιτάλ πιάνου στην Αλεξανδρούπολη, στην αίθουσα  εκδηλώσεων του ωδείου Φαέθων σε έργα των: Μπαχ, Μπετόβεν, Λιστ, Σοπέν, Ντεμπισσύ,  Σατί και Ραχμάνινοφ.
 
Έχει παρακολουθήσει ατομικά μαθήματα με τον επιφανή πιανίστα και φορτεπιανίστα Λευτέρη Μισιργή και, επίσης, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους διεθνώς καταξιωμένους σολίστες: Απόστολο Παληό, Θοδωρή Τζοβανάκη, Δανάη Καρρά, ΒίνιαΤσόπελα και αλλεπάλληλες φορές με τον Δημήτρη Τουφεξή.

Τα «εξωμουσικά» του ενδιαφέροντα

Είναι αριστούχος μαθητής  και έχει συμμετάσχει με επιτυχία δύο φορές στις εξετάσεις του CTY Greece ( Center for talentedYouth) του Πανεπιστημίου JohnsHopkins των ΗΠΑ σε συνεργασία με το AnatoliaCollege.
 
Στην μέχρι τώρα μαθητική του σταδιοδρομία έχει διακριθεί και βραβευθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής, Μαθηματικών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, καθώς και στον διεθνή διαγωνισμό Μαθηματικών «Καγκουρό».  
 
Είναι κάτοχος πτυχίου Αγγλικών Proficiency του Michigan και μαθαίνει γερμανικά και γαλλικά. Ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα παίζει μπάσκετ στην ομάδα ΑΙΑΣ Κομοτηνής.
 
Τέλος, έχει ασχοληθεί με τον προγραμματισμό και συγκεκριμένα με τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch του MIT έχοντας εκπονήσει το ScratchElementary Greek και το ScratchMiddleSchool Greek και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία δικά του project, μεταξύ των οποίων δικά του on-line επιτραπέζια παιχνίδια,για τα οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 100/100 από καθηγητές – προγραμματιστές του κολλεγίου Anatolia.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.