Εμαθαν να πλοηγουνται με ασφαλεια στο διαδικτυο οι μαθητες του ΣΔΕ Κομοτηνης

Συνεχίζει τις εκπαιδευτικές ενημερώσεις το σχολείο, βοηθώντας τους μαθητές και στην καθημερινότητά τους

Με μια εκδήλωση που αφορά όλους, για ένα θέμα στο οποίο η γνώση πολλές φορές είναι πολύ περιορισμένη ή στρεβλή, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, εγκαινίασε τη νέα χρονιά το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιανουαρίου το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής στην αίθουσα εκδηλώσεων που χρησιμοποιεί.
 
Εισηγητής ήταν ο Αστυνόμος Α΄ κ. Απόστολος Δελτσίδης από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που εξήγησε στους μαθητές τους κινδύνους, πολλές φορές αγνώστους, που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, καθώς και τι μέτρα μπορούν να πάρουν και πώς θα πρέπει να καθορίσουν τη συμπεριφορά τους ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα κινδυνεύουν.

Πάντα δίπλα στους μαθητές του το σχολείο

Θέλησαν να ξεκινήσουν με αυτό το σημαντικό θέμα, την ασφάλεια κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο, γιατί παρατήρησαν πως οι ανάγκες των εκπαιδευόμενων σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες είναι σημαντική, όμως πολλές φορές «βιαζόμαστε να φτάσουμε στο τέλος και ξεχνάμε τα βασικά βήματα της αρχής» σημείωσε ο Διευθυντής του ΣΔΕ κ. Ηλίας Βλάχος, αναφέροντας πως ένα από αυτά τα βασικά βήματα είναι η προστασία, πως πρέπει δηλαδή να προστατευτούν ως ενήλικες αλλά και να μεταφέρουν τη γνώση αυτή στα παιδιά.
 
Άλλωστε το ΣΔΕ αποτελείται από ενήλικους μαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν οικογένειες με παιδιά στο σπίτι τους. Επιπλέον μέσα από τα μαθήματα, παρατηρούν πως δεν είναι ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όμως ξέρουν να μπαίνουν στο διαδίκτυο, να αγοράζουν από ηλεκτρονικά καταστήματά, όμως υπάρχει πολλές φορές περίπτωση να πέσουν θύμα απάτης και για αυτό θέλησαν να τους ενημερώσουν με αυτή την εκδήλωση.
 
Βέβαια το ΣΔΕ πάντα φροντίζει για την ενημέρωση των μαθητών του για μια σειρά από ζητήματα που θα τους βοηθήσουν πέρα από την εκπαίδευση και στη ζωή τους, για αυτό και θα έρθουν σε επαφή με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Ορφέας, με στόχο όχι απλά να πραγματοποιήσουν μια απλή ομιλία όπως πέρυσι, αλλά να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο, το οποίο θα μπορεί να κρατήσει ένα μήνα.
 
Με αυτό τον τρόπο κάθε εβδομάδα, για δύο ώρες, θα γίνεται με συγκεκριμένα άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν, και έτσι να πραγματοποιηθεί πιο εξειδικευμένη ενημέρωση πάνω σε ζητήματα, όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και άλλα.

Προσοχή και γνώση για να υπάρχει ασφάλεια 

Πόσο ασφαλείς είμαστε στο διαδίκτυο, τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ώστε να μπαίνουμε στο διαδίκτυο με ασφάλεια και πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι κάποιος τρίτος δεν χρησιμοποιεί το Wi-fi μας, ενημέρωσε τους μαθητές ο κ. Δελτσίδης από την πλευρά του, που έκανε αναφορά και για τους «φίλους» στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα για τα παιδιά, και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχει από αυτό, και τα επακόλουθα που μπορεί να υπάρξουν.
 
Όπως ανέφερε, ακόμα και στην Ελλάδα έχουμε περιπτώσεις που έχουμε παρενοχλήσεις μέσω διαδικτύου, έχουμε αυτοκτονίες μέσω διαδικτύου, ακόμα και απαγωγές στις οποίες ο απαγωγέας δήλωσε στην αστυνομία ότι είχε ακριβή εικόνα, ακόμα και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του κάθε ατόμου μέσω του διαδικτύου.
 
Επίσης μίλησε για την κάμερα του υπολογιστή, και πόσο εύκολο είναι να πάρει κάποιος πρόσβαση σε αυτή, αλλά και ότι πρέπει να προσέχουμε και τι βίντεο βγάζουμε προς τα έξω, ακόμα και σε προσωπικές μας στιγμές.
 
Τέλος αναφέρθηκε στη σωστή χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, πόσο εύκολο είναι να γίνει εξαπάτηση μέσω αυτού, με μηνύματα ότι κερδίσαμε κάτι και να δίνουμε λεφτά και αν ελπίζουμε ότι θα έχουμε κέρδος, ή με ένα εισιτήριο που μπορεί να νομίζουμε ότι έχουμε κλείσει σε πολύ χαμηλή τιμή, ή κουπόνι από σουπερμάρκετ, αλλά και τα ελεύθερα Wi-fi.
 
Επισήμαινε δε πως όταν ανεβάζουμε πολλές φορές κάτι στο διαδίκτυο, δεν έχουμε διαβάσει τα μικρά γράμματα σε αυτά που αποδεχόμαστε κατά την έναρξη μιας τέτοιας εφαρμογής, όπου εξηγούνται πολλά πράγματα, ώστε να είμαστε νομικά κατοχυρωμένοι.
 
Υπενθύμισε δε πως ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, δεν κατεβαίνει, ακόμα και αν το σβήσουμε εμείς, οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο τι λέμε, τι κάνουμε, και αν κάνουμε κάποιο σχόλιο στο διαδίκτυο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υλικό για μήνυση, και να καταλήξουμε στα δικαστήρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.