Το τελευταιο αντιο στον Τακη Αντωνιαδη

Η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ΠτΘ τον Ιούνη του 2006

Το τελευταίο αντίο στον δικηγόρο και πρώην βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη (Τάκη) Αντωνιάδη είπαν το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί  και μη, συνοδοιπόροι του, στον Ιερό Ναό  Ζωοδόχου Πηγής στα Κοιμητήρια της Κομοτηνής.
 
Ο Τάκης Αντωνιάδης, όπως ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία, έφυγε από την ζωή το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου σε ηλικία 99 ετών, έναν και πλέον χρόνο μετά τον θάνατο της συζύγου του Νίκης, αφήνοντας ωστόσο πίσω του μία μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη.
 
Ο Τάκης Αντωνιάδης υπήρξε βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου την περίοδο 1964-1967, σταθερός αγωνιστής της Δημοκρατικής Παράταξης, από τους πρώτους βουλευτές που στάθηκαν στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου μέσα στην Κ.Ο. της Ε.Κ. Ο ίδιος πολιτεύτηκε για τελευταία φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί τα πολιτικά τεκταινόμενα και να δηλώνει «παρών» δια των απόψεών του για την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ επί πολλά χρόνια διετέλεσε διευθυντής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
 
Τον Τάκη Αντωνιάδη αποχαιρέτησε με ανακοίνωσή του και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης ο οποίος έκανε λόγο για έναν «σπουδαίο άνθρωπο, οξύνου, με πνευματική διαύγεια μέχρι το τέλος της ζωής του, που ήταν πάντα πολιτικά ενεργός». «Με τη σοφία του, τις εμπειρίες του και την πολιτική του οξυδέρκεια αποτελούσε έναν ζωντανό φάρο πνευματικής αναφοράς για όλους μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη, εκτίμηση και απέραντο θαυμασμό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει» έγραψε χαρακτηριστικά.
 
Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ενώ τον επικήδειο ανέγνωσε η εγγονή του που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.
 
Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν, οι βουλευτές Ροδόπης κ.κ. Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο επικεφαλής της παράταξης «ΞεΚίνημα για την Πόλη» κ. Τάσος Βαβατσικλής, η επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή, η πρώην πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, η πρόεδρος του Δικηγορικού  Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας,  τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ κ.κ. Γιώργος Μανανάς και Δάμων Δαμιανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Ναλμπάντης,  ο πρώην δήμαρχος Αιγείρου κ. Ευάγγελος Λίτσος, ο πρώην Νομάρχης Ροδόπης κ.Στέργιος Σταυρόπουλος κ.α.
Στους γιους του Κωνσταντίνο και Άγγελο, τα εγγόνια και τους λοιπούς συγγενείς του τα θερμά μας συλλυπητήρια!
 
ΥΓ. Στη μνήμη του, η εφημερίδα μας αναδημοσιεύει σήμερα συνέντευξή του στη δημοσιογράφο τότε του «Παρατηρητή της Θράκης» κ. Μαρία Νικολάου, με αφορμή τα 10 χρόνια απουσίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Μια ιδιαίτερα σημαντική συνέντευξη που ο χρόνος που δόθηκε (2006) την κατατάσσει στα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας κείμενα. Για τον λόγο ότι ο Τάκης Αντωνιάδης ήταν κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον έζησε ως ριζοσπάστη και προοδευτικό πολιτικό από τις επισκέψεις του στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και τις ομιλίες του εκεί για τη Μεικτή Οικονομία μέχρι την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τη μετεξέλιξη της Ενώσεως Κέντρου. Ο Τάκης Αντωνιάδης καταθέτει σημαντικές πληροφορίες και για την άποψη των Αμερικανών για τον οικονομολόγο, τον Καθηγητή Πανεπιστημίου, Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και για τον πολιτικό.
 
Μία συνέντευξη που διαβάζεται απνευστί από έναν «οξύνου», όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, σπουδαίο ροδοπίτη πολιτικό ΑΝΔΡΑ.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη δημοσιογράφο Μαρία Νικολάου και δημοσιεύτηκε στον Παρατηρητή της Θράκης τον Ιούνιο του 2006. Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.