Πως να μην νιωθουμε ενοχα οταν εκφραζουμε τα συναισθηματα μας

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της ψυχολόγου Ελένης Σολταρίδου «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για τον θυμό» στην Λέσχη Κομοτηναίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσίασης παιδικού βιβλίου από ψυχολογική σκοπιά, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου, στον υπόγειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων. Ο λόγος για το παραμύθι «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για τον θυμό» της Κομοτηναίας ψυχολόγου N. Sc. Ελένης Σολταρίδου, το οποίο επικεντρώνεται στην ανάγκη για απενοχοποίηση έκφρασης των συναισθημάτων των παιδιών. Την έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου επιμελήθηκαν οι Εκδόσεις iWrite, ο Παρατηρητής της Θράκης και το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο. Για το βιβλίο, εκτός από τη συγγραφέα, μίλησαν η φιλόλογος-επιμελήτρια εκδόσεων, κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδου και η νηπιαγωγός-διδάσκουσα στο ΤΕΕΠΗ του ΔΠΘ, Δρ. Έμη Παπαναστασίου.
 
Η εκδήλωση κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών γονιών, οι οποίοι έφεραν και τα παιδιά τους να ακούσουν και να μάθουν πώς να χειρίζονται σωστά τα αρνητικά συναισθήματα που τους καταλαμβάνουν. Μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον για την εν λόγω βιβλιοπαρουσίαση έδειξαν ο Δήμαρχος της Κομοτηνής, κ. Γιάννης Γκαράνης και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, εκδηλώνοντας τα πολυποίκιλα ενδιαφέροντα τους και πέρα από τα διοικητικά ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.
 

«Φέραμε την πιο ειδικό για να μας μάθει να διαχειριζόμαστε τον θυμό»

 
«Ξεκινάμε φέτος τη χρονιά μας με μια παρουσίαση παιδικού βιβλίου ενός δικού μας ανθρώπου, της Λένιας Σολταρίδου», ανέφερε η ιδιοκτήτρια του Δημοκριτείου Βιβλιοπωλείου, Ιωάννα Δεμιράκη. Η ίδια συμπλήρωσε πως «τα παιδιά πάντα είναι στο πρώτο πλάνο για εμάς. Το θέμα που αγγίζει το βιβλίο, ο θυμός, είναι ένα συναίσθημα που είναι κυρίαρχο και καθημερινό για τα παιδιά. Γι’ αυτό και φέραμε την πιο ειδικό, η οποία μας χάρισε αυτό το όμορφο βιβλίο. Ο θυμός κατακλύζει γενικότερα όλα τα άλλα συναισθήματα και μικροί, μεγάλοι πρέπει μα μάθουμε να τον ελέγχουμε».
 

«Το αρνητικό συναίσθημα μεγεθύνεται και επιδεινώνεται , όταν δεν το διαχειριζόμαστε»

 
Με τη σειρά της η συγγραφέας και ψυχολόγος, Ελένη Σολταρίδου δήλωσε για το βιβλίο ότι «η ιστορία αφορά δύο αρκουδάκια, τον Χιονούλη και τον Γκριζούλη που μας μαθαίνουν τι είναι ο θυμός. Μέσα από την ιστορία αυτή μπορούμε να τον απενοχοποιήσουμε». «Η αλήθεια είναι» παραδέχθηκε η ίδια «ότι η επιλογή των ονομάτων ήταν καθαρά συναισθηματική γιατί είναι τα ονόματα που χρησιμοποιώ στα αγαπημένα αρκουδάκια των παιδιών μου. Παρόλα αυτά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την φωτεινή πλευρά των συναισθημάτων και για την σκοτεινή. Η κ. Σολταρίδου εξήγησε πως «ο στόχος αυτού του βιβλίου και της παρουσίασης είναι να μην φοβόμαστε την σκοτεινή μας πλευρά. Να μην νιώθουμε ένοχα να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα μας και τις σκέψεις μας. Ειδάλλως το αρνητικό συναίσθημα μεγεθύνεται και επιδεινώνεται, όταν δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να το διαχειριστούμε». «Είμαστε στη διάθεση των γονέων και των παιδιών να τους βοηθήσουμε ώστε να μάθουν πώς να διαχειρίζονται το θυμό τους» υπογράμμισε κλείνοντας.
 

«Κανένας μας δε μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, να γίνουν σωστοί ενήλικες, αν δεν ελέγχουμε οι ίδιοι τον θυμό μας»

 
Συμπληρωματικά, η διδάκτωρ Έμη Παπαναστασίου, εστίασε στην ανάγκη να αποκωδικοποιήσουμε στερεοτυπικές νοοτροπίες που αφορούν τα παιδιά και τα συναισθήματα τους. «Είναι πολύ σημαντικό ότι μιλάμε για δύο αγοράκια αρκουδάκια και όχι κοριτσάκια. Έχουμε την εντύπωση πολλές φορές ως ενήλικες ότι τα αγόρια πρέπει να είναι σκληρά και να μην εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους. Αυτό είναι μέγα λάθος, διότι δεν είναι ντροπή αγόρια και κορίτσια να εκφράζουν ελεύθερα αυτό που τους απασχολεί και να δέχονται την βοήθεια των ενηλίκων», όπως τόνισε η κ. Παπαναστασίου. Κλείνοντας η ίδια ανέφερε ότι το πιο σημαντικό είναι «ο μεγάλος να μπορεί να παρατηρεί μέσα από τη συμπεριφορά του, να μελετάει τις σκέψεις του και να μπορεί φυσικά να είναι το σωστό παράδειγμα για το παιδί. Κανένας μας δε μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά του, να γίνουν σωστοί ενήλικες, να μην είναι θυμωμένοι ενήλικες αν δεν μπορεί να ελέγξει τον θυμό του ο ίδιος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.