“Telegraph Road…on canvas”

22.01.2020 17:38

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κομοτηναίου Θοδωρή Μαρκόπουλου στην Ξάνθη

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιεί το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00, τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του εικαστικού Θοδωρή Μαρκόπουλου, με τίτλο «Telegraph Road…on canvas».

Ο Βασίλειος Μακέδος για την έκθεση «Telegraph Road…on canvas»

Όπως σημειώνει σε σχετικό του σημείωμα ο κ. Βασίλειος Μακέδος, ένας εκ των επιμελητών της έκθεσης και ιστορικός τέχνης, «ο καλλιτέχνης επιχειρεί να παρουσιάσει μέσα από τριάντα ένα έργα μια σειρά γεγονότων εικονοποιώντας τους στοίχους του τραγουδιού «The Telegraph Road». Τριάντα ένα έργα ζωγραφικής που περιγράφουν τη πορεία της κοινωνίας, την πορεία της ζωής μας. Που περιγράφουν μια πραγματικότητα τόσο γνώριμη και οικεία που τρομάζει. Ίσως στο σημείο αυτό έγκειται και η ουσιαστικότερη προσφορά του Θοδωρή Μαρκόπουλου. Ο ζωγράφος προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό που καθημερινά ζούμε, μέσα από μια διαδικασία αποστασιοποίησης και παρατήρησης του “από έξω”. Προτείνει μια διαδικασία καθαρά αναστοχαστική, επιδιώκοντας να ενεργοποιήσει στον παρατηρητή του έργου του, μηχανισμούς αυτοπαρατήρησης και αυτοκριτικής. Μέσα από τα έργα του Θοδωρή Μαρκόπουλου ο καθένας μας μπορεί να ανιχνεύσει ένα καθ’ όλα προσωπικό βίωμα, μια δική του σειρά γεγονότων, μια κατά-δική του ζωή.

Απομακρυνόμαστε με τον τρόπο αυτό, από μια στείρα ίσως, αντιγραφή ενός μουσικού κομματιού και οδηγούμαστε σε μια φιλοσοφική, θα μπορούσε να πει κανείς, πρόταση. Ο καλλιτέχνης καθαρά και εμφατικά προτάσσει μια ουσιαστική αρχή της ζωγραφικής και της τέχνης γενικότερα: Η τέχνη δεν είναι μόνο μια προσπάθεια να ερμηνεύσει ο λήπτης τη ψυχική διεργασία που οδήγησε στην υλοποίηση του έργου. Η τέχνη είναι, κυρίως, μια συνεχής προσπάθεια να ανιχνεύσουμε μέσα σε κάθε έργο κομμάτια του εαυτού μας, μέρη του “είναι” μας καλά κρυμμένα. Είναι μια προσπάθεια γνωριμίας με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό θεωρεί ως κύριο στόχο του ο Θοδωρής Μαρκόπουλος, να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους μας όχι απλά να ακούσουμε με τα μάτια μας ένα τραγούδι αλλά να δούμε με όλες μας τις αισθήσεις ένα κομμάτι του εαυτού μας, μέσα στα έργα του».

Ο Θοδωρής Μαρκόπουλος

Ο ζωγράφος Θοδωρής Μαρκόπουλος γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη αποφοιτώντας το 1987 και έκτοτε ασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο αντικείμενο της λογιστικής και των γενικών ασφαλίσεων έως σήμερα.

Με την ζωγραφική ξεκίνησε να ασχολείται από τα εφηβικά του χρόνια, όντας τελείως αυτοδίδακτος. Το 1987 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Λέσχη Κομοτηναίων με δημιουργίες των ανήσυχων φοιτητικών του χρόνων.
Το 1991 «εκτέθηκε» στην γκαλερί «Ρυθμός» στην Κομοτηνή, κυρίως με ασπρόμαυρα έργα διαφόρων τεχνοτροπιών (λάδια, παστέλ, σινική μελάνη, ακουαρέλες).Το 1998 πραγματοποίησε την 3η του ατομική έκθεση στο Ίδρυμα Παπανικολάου, επίσης στην Κομοτηνή με κυρίως θέμα τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα (λάδια, παστέλ, ακρυλικά, ακουαρέλες).

Έχει επίσης στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα.

Είναι ενεργό μέλος του συλλόγου καλλιτεχνών Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ» και το αγαπημένο του moto είναι «Ζωγράφισε με πάθος. Είναι η δράση που η αντίδρασή της δίνει ισορροπία στην ζωή μας, κόντρα στον τεχνοκρατικό κυκεώνα της κοινωνίας που συμμετέχουμε». Είναι έγγαμος με ένα παιδί.

Δραματοποίηση της έκθεσης από το Μουσικό Εργαστήρι Άγγελου Μουρβάτη

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα γίνει μια πρότυπη δραματοποίηση της έκθεσης από τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου του Άγγελου Μουρβάτη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00,στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π» στην οδό καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Info

Επιμέλεια έκθεσης: Βασίλειος Μακέδος, ιστορικός τέχνης και Αντώνης Βαρβατσούλιας, πολιτισμικός ερευνητής
Διάρκεια Έκθεσης: 1 Φεβρουαρίου – 15 Φεβρουαρίου
Εγκαίνια: Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, ώρα 19:00.
Ώρες επίσκεψης για το κοινό, απόγευμα 17:00-21:00.
Πρωινές ώρες κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 25410-29282.
Είσοδος ελεύθερη για όλους

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine