Ι. Αχμετ: Οι νεοι επιστημονες ομηροι της ανεπαρκειας του ΔΟΑΤΑΠ οδηγουνται στην ανεργια

Ο βουλευτής Ροδόπης κατήγγειλε στην Βουλή τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι ενδιαφερόμενοι για την αναγνώριση των πτυχίων τους

Μία διαφορετική πτυχή, από το περιεχόμενο αυτό καθ’ αυτό του άρθρου 50 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και δη την εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων με τα πτυχία ιδιωτικών κολλεγίων, ανέδειξε κατά την σχετική ομιλία του στην Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.
 
Συγκεκριμένα ο βουλευτής Ροδόπης επικεντρώθηκε στο άρθρο 50 για την λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ και τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν σήμερα οι ενδιαφερόμενοι που καλούνται να προβούν σε εξομοίωση των πτυχίων τους από την αλλοδαπή για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ζήτημα για το οποίο τον Δεκέμβριο του 2019 είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση.
 
Ο κ.Αχμέτ ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως το τρίτο μέρος του συζητούμενου νομοσχεδίου και συγκεκριμένα το άρθρο 50 «ουσιαστικά δίνει εισιτήριο στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων να εργαστούν στην ελληνική εκπαίδευση».
 
«Νομοθετείτε τον διορισμό εκπαιδευτικών με πτυχίο ιδιωτικού κολεγίου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να έχετε προηγουμένως καθορίσει και νομοθετήσει τα προσόντα των εκπαιδευτικών που θέλουμε να έχουμε στην δημόσια εκπαίδευση» σημείωσε χαρακτηριστικά για να επικεντρώσει έπειτα στην υφιστάμενη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ, που αφορά στην αναγνώριση και την ακαδημαϊκή αντιστοιχία και ισοτιμία πτυχίων των πανεπιστημίων ιδρυμάτων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εξωτερικού, διερωτώμενος αν τελικά αυτός σήμερα «λειτουργεί σωστά».
 
Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (ΝΟΜΟΣ 3328/2005 – ΦΕΚ 80/Α/1.4.2005) που διέπει τη λειτουργία του εν λόγω οργανισμού «οι αποφάσεις και τα σχετικά πιστοποιητικά πρέπει να εκδίδονται για τις περιπτώσεις αναγνώρισης «ισοτιμίας» μέσα σε εξήντα ημέρες και για τις περιπτώσεις «ισοτιμίας και αντιστοιχίας» μέσα σε ενενήντα ημέρες από τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων», ενώ σε κάθε περίπτωση απόκλισης από τις ως άνω προθεσμίες λόγω έλλειψης στοιχείων εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Οργανισμού».

Υπερβολικές και αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις στον ΔΟΑΤΑΠ

Η πραγματικότητα που περιέγραψε ο βουλευτής Ροδόπης, χαρακτηρίζεται από υπερβολικές και αδικαιολόγητες όπως τις χαρακτήρισε καθυστερήσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο «σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τα τέσσερα χρόνια για τη διεκπεραίωση αιτήσεων αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών  ως ισότιμων ή ισότιμων και αντίστοιχων προς τους απονεμόμενους από τα ημεδαπά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης».
 
«Νέοι συμπολίτες μας, παρότι έχουν καταθέσει πλήρη και άρτιο φάκελο, ταλαιπωρούνται, περιμένοντας χωρίς αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων τους για χρόνια, χωρίς να μπορούν να λάβουν καμία ουσιαστική πληροφορία για την πορεία της υπόθεσής τους» εξήγησε για να επισημάνει επίσης και τον «αποκλεισμό» όσων ζουν εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι λόγω της πλήρους αδυναμίας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον οργανισμό, είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν προκειμένου να έχουν την όποια πληροφόρηση για την αίτησή τους.

«Η πραγματικότητα  μακριά από τα όσα ορίζει ο νόμος για τη λειτουργία του οργανισμού»

«Η πραγματικότητα λοιπόν βρίσκεται πολύ μακριά από τα όσα ορίζει ο νόμος για τη λειτουργία του εν λόγου οργανισμού και πλέον όποιος εμπλέκεται με τον ΔΟΑΤΑΠ γνωρίζει πως μπαίνει σε μια καφκική πραγματικότητα από την οποία δεν γνωρίζει πότε και αν τελικά θα βγει» κατήγγειλε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας πως την ίδια ώρα και σε αντίθεση με την πραγματικότητα «η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας υποστηρίζει πως η λειτουργία του οργανισμού έχει βελτιωθεί σημαντικά».
 
Ο κ. Αχμέτ αναφέρθηκε και στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e- doatap, επισημαίνοντας την μη αποτελεσματική της λειτουργία, η οποία δεν έχει μειώσει το χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών αναγνώρισης και αφετέρου στάθηκε και σε καταγγελίες πολιτών για μη ανταπόκριση του οργανισμού στα ερωτήματα τους που στέλνονται με email.
 
«Η κατάσταση που παρουσιάζει ο εν λόγω οργανισμός με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις υποθέσεις διεκπεραίωσης των διαδικασιών αναγνώρισης τίτλων ξένων πανεπιστημίων επί της ουσίας οδηγεί νέους συμπολίτες μας στον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας» τόνισε, κάνοντας λόγο για νέους επιστήμονες οι οποίοι καθίστανται «όμηροι της ανεπάρκειας του ΔΟΑΤΑΠ και να οδηγούνται στην ανεργία, ενώ οι οικογένειές τους την ίδια στιγμή να εξαντλούνται ηθικά και οικονομικά».
 
«Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει αισιόδοξες εξαγγελίες περί προοπτικών αντιστροφής του braindrain» σημείωσε για να καταλήξει πως για την υφιστάμενη κατάσταση και την ελλιπή διαχείριση των αιτημάτων πολιτών από τον ΔΟΑΤΑΠ οφείλεται και η έλλειψη προσωπικού, καλώντας άμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πάρει μέτρα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.