Ουσιαστικη εκπροσωπηση των συμφεροντων τους ζητουν οι συλλογοι κτηνοτροφων της ΠΑΜΘ

Την άκαρπη εκπροσώπηση στην ΔΟΦ και την αναγκαία εφαρμογή του νέου συνδικαλιστικού νόμου έθιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας

«Με τον νέο συνδικαλιστικό νομό θα μπορούμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα έχει αξία για όλη τη χώρα»

Η ανακοίνωση σύστασης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας στις 13 Ιανουαρίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφενός είναι μια είδηση που θα απασχολεί για καιρό την επικαιρότητα, αφετέρου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια τετελεσμένη υπόθεση. Διακρίνονται ακόμη σκόπελοι και συγκρουόμενα συμφέροντα με φόντο την ΔΟΦ, ενώ κάποιοι φορείς έμειναν απ’ έξω, δίχως ουσιαστική εκπροσώπηση, όπως στην περίπτωση των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ.
Καλεσμένος στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό όσων προηγήθηκαν και οδήγησαν στην σύσταση της ΔΟΦ, πόσο σημαντική είναι η φωνή των συλλόγων στην επιλογή των εκπροσώπων στο συμβούλιο της οργάνωσης και γιατί πρέπει να επιταχύνει η κυβέρνηση την εφαρμογή του συνδικαλιστικού νόμο για το καλό τόσο των κτηνοτρόφων όσο και του προϊόντος.

«Υπήρξε συμφωνία η οποία όμως πάλι πετάει τους συνεταιρισμούς έξω»

«Η Διεπαγγελματική Φέτας είναι μια δύσκολή διαδικασία για να συσταθεί», σχολίασε ο κ. Δημόπουλος, καθώς «δεν κλείνει η υπόθεση με μια ανακοίνωση και μια απλή προφορική συμφωνία». Για την προϊστορία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ο κ. Δημόπουλος θύμισε ότι η διαδικασία ξεκίνησε το 2017, αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Μ. Βορίδη για αποκλεισμό από τη σύσκεψη κτηνοτροφικών συλλόγων καλώντας «μόνο κομματικά στελέχη από διάφορες περιοχές και οργανώσεις». Δεδομένου ότι «υπήρξε συμφωνία η οποία όμως πάλι πετάει τους συνεταιρισμούς έξω», ο κ. Δημόπουλος συμπέρανε ότι «η παρούσα Διεπαγγελματική είναι μια ανούσια διαδικασία δίχως πρόνοια για το καλό του προϊόντος». «Όλα γίνονται πρόχειρα δίχως καμία αξία και δυστυχώς δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα στο τέλος» εκτίμησε ο ίδιος.

«Να εκπροσωπούμαστε από κάποιον με τη δική μας έγκριση»

Εστιάζοντας στην κύρια διαφωνία των κτηνοτρόφων της περιοχής στο ζήτημα στην ΔΟΦ, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι «πρέπει να εκπροσωπούμαστε από κάποιον, τον οποίο να εγκρίνουμε ως σύλλογοι της περιφέρειας. Να μην είναι δηλαδή ένας αυτόκλητος εκπρόσωπος της ΠΑΜΘ χωρίς τον δικό μας λόγο». Εξήγησε ωστόσο πως «σκοπός μας δεν είναι να αναλάβουμε έδρα στη ΔΟΦ», διευκρινίζοντας πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αυτοί που θα πάνε εκείνα είναι εξουσιοδοτημένοι από εμάς και να εκπροσωπούν υπεύθυνα τα συμφέροντα του κλάδου μας».

«Με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο θα μπορούν οι φορείς να αποδείξουν ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν το προϊόν»

Επιπρόσθετα, ο κ. Δημόπουλος κάλεσε το ΥΠΑΑΤ «να προχωρήσει στον νέο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε αυτοί οι φορείς να αποδείξουν ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν το προϊόν». Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας εξήγησε ότι «με τον νέο συνδικαλιστικό νομό μπορούμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα έχει αξία για όλη τη χωρά. Δηλαδή αρχικά να συσταθούν σε κάθε περιφέρεια Ομοσπονδίες και μετέπειτα να αποκτήσουμε ένα τριτοβάθμιο όργανο, το οποίο θα μας εκπροσωπεί οπού χρειάζεται τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στο εξωτερικό».

«Στο εξωτερικό γίνονται κινητοποιήσεις για τη νέα ΚΑΠ και εμείς δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει»

Παράλληλα ενημέρωσε ότι γίνονται κινητοποιήσεις στο εξωτερικό για τη νέα ΚΑΠ σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς ορούς που πρόκειται να τεθούν για την κτηνοτροφία, την ώρα που οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει λόγω της μη ουσιαστικής εκπροσώπησης.

«Αν το ΥΠΠΑΤ δεν προχωρήσει τα όσα υποσχέθηκε θα είμαστε εδώ για να αντιδράσουμε»

Κλείνοντας, ο κ. Δημόπουλος μίλησε και για την συνάντηση των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ για την νέα ΚΑΠ και το θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής τιμής στις αγοροπωλησίες γάλακτος, που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, με τις εξελίξεις στην ΔΟΦ να μονοπωλούν το μεγαλύτερο κομμάτι της συνάντησης για να γνωστοποιήσει ωστόσο πως οι σύλλογοι συμφώνησαν να στείλουνε να πρωτότυπο συμφωνητικό και στο υπουργείο και στο ΣΕΒΓΑΓ, αναμένοντας πλέον τις αντιδράσεις τους. Τέλος ο ίδιος τόνισε ότι «αν δεν προχωρήσει αυτό που μας υποσχέθηκε ο υπουργός θα είμαστε εδώ για να αντιδράσουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.