«Πως τιμαει μια χωρα τους δημιουργους της;»

Επιστολή της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου στη Μενδώνη

Επιστολή με την οποία αρνείται τη δημόσια δαπάνη της κηδείας του Θάνου Μικρούτσικου και ζητάει άμεσα να εκδοθεί η άδεια για την ΕΔΕΜ, τον Οργανισμό Συλλογική Διαχείρισης των πνευματικών δικαιώματων, στέλνει η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επικρίνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει άδεια σε ιδιώτη.

«Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν την δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη;» αναρωτιέται η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμη Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού
κυρία Λίνα Μενδώνη
 
Θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την πρωτοβουλία του δημοσίου για κηδεία του αγαπημένου μας Θάνου Μικρούτσικου δημοσία δαπάνη. Μέσα στο πένθος, με ανοιχτές τις πληγές μας δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε. Το κύμα της αγάπης του κόσμου ήταν η μεγάλη επιβεβαίωση ότι ο Θάνος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ταξιδιού του σ΄ αυτό τον κόσμο.
 
Για χρόνια και για γενιές θα γεννιούνται παιδιά που θα ονειρεύονται να φτάσουν στο Σταυρό του Νότου χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία. Αλλά κι όλοι εμείς που τον αγαπήσαμε θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε τραγουδώντας τα τραγούδια του, διαβάζοντας τις απόψεις του και διατηρώντας το όνειρό του για μια άλλη κοινωνία.
 
Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων αναρωτιόμαστε πώς τιμάει μια χώρα τους δημιουργούς της. Μετά από συνεχείς διαβεβαιώσεις ακόμα και του σημερινού πρωθυπουργού ότι θα στηρίξουν έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων πληροφορηθήκαμε ότι θα δοθεί άδεια σε ιδιώτη να κάνει Ανώνυμη εταιρεία δικαιωμάτων για να διαχειριστεί στην Ελλάδα τα δικαιώματα των συνθετών και στιχουργών, Ελλήνων και ξένων.
 
Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν την δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη; Οι άνθρωποι που ένωσαν με τα τραγούδια τους αυτή τη χώρα, που απογείωσαν το λαό και τον έκαναν να τραγουδάει « πως η ιστορία γίνεται σιωπή…» δεν έχουν ανάγκη από ενέργειες που περισσότερο με φιλανθρωπία ακούγονται και λιγότερο με τιμή. Συντασσόμαστε δίπλα στους υπόλοιπους δημιουργούς και στο δίκαιο αίτημά μας να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ και δεν αποδεχόμαστε την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη.
 
Ας τιμήσει επιτέλους αυτή η χώρα τους δημιουργούς της

 

Οικογένεια Θάνου Μικρούτσικου
 
Μαρία Παπαγιάννη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, Στέργιος Μικρούτσικος

 
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ΕΔΕΜ έχει ενώσει όλο το ελληνικό τραγούδι, ενάντια στις κινήσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Το μεσημέρι της Τετάρτης, τα σωματεία των δημιουργών ενωμένα και καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικές πολιτικές απόψεις βρέθηκαν όλοι μαζί σε έναν χώρο απαιτώντας «άδεια στην ΕΔΕΜ», τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που έχουν ιδρύσει. Απαιτώντας δηλαδή από την κυβέρνηση να τηρήσει την δέσμευση που έδωσε γραπτά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προεκλογικά, σε αντιπροσωπεία δημιουργών, σε μία συνάντηση μάλιστα την οποία η Νέα Δημοκρατία είχε επιδιώξει να εκμεταλλευτεί, με φωτογραφίες και βίντεο, υποστηρίζοντας ότι έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον περασμένο Ιούλιο επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση.
 
Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί, σύμφωνα με τους δημιουργούς, να δώσει άδεια στην ΕΔΕΜ. Σε απάντησή του στις καταγγελίες, το υπουργείο Πολιτισμού  ζητάει πρώτα την κατάθεση επιχειρηματικού σχεδίου (business plan), με επιχείρημα την υποχρέωση δια νόμου να ελέγχεται «εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας». Η απάντηση αυτή έγινε δεκτή με οργή από τους δημιουργούς, οι οποίοι σημειώνουν ότι το business plan δεν προβλέπεται από το νόμο, ότι έχουν καταθέσει στοιχεία βιωσιμότητας και επίσης, ότι τα δικαιώματά τους ανήκουν αυτήν τη στιγμή στην ΕΥΕΔ, το ενδιάμεσο σχήμα μεταξύ της γεμάτης σκάνδαλα ΑΕΠΙ και της νέας κατάστασης. Η ΕΥΕΔ υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, επομένως μπορεί να ελεγχθεί, αναφέρουν.
 
Την ίδια ώρα ωστόσο, το ότι για τη συλλογή πνευματικών δικαιωμάτων ενδιαφέρεται και μία ιδιωτική εταιρεία, με επικεφαλής όπως αποκαλύφθηκε τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, ενώ έπεται και μία δεύτερη, δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα. Δεν έχει περάσει εξάλλου πολύ χρόνος από τη δημοσιοποίηση των σκανδάλων της προηγούμενης εταιρείας με επικεφαλής ιδιώτες, που ουσιαστικά είχε το μονοπώλιο στον χώρο, της ΑΕΠΙ, οι ιδιοκτήτες της οποίας βαρύνονται σήμερα με 7 κακουργήματα, που προκάλεσαν τρομερές οικονομικές ζημιές σε μεγάλη μερίδα δημιουργών. Κι αν τα μεγάλα ονόματα του χώρου έχουν μέσα βιοπορισμού, δεν συμβαίνει το ίδιο με μερίδα στιχουργών κλπ., που όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση «μερικοί εξ’αυτών ζουν εξαθλιωμένοι εδώ και χρόνια», χάνοντας πολλές πληρωμές δικαιωμάτων (οι οποίες δίνονται σε εξάμηνη βάση).
 
Στην εκδήλωση της Τετάρτης παρόντες και παρούσες ήταν, μεταξύ άλλων, οι Σταύρος Ξαρχάκος, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Νότης Μαυρουδής, Παρασκευάς Καρασούλος, Λινα Νικολακοπούλου, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Κώστας Καλδάρας, Γιώργος Νταλάρας, Σωκράτης Μάλαμας,  Ισαάκ Σούση, Διονύσης Τσακνής, Θέμης Καραμουρατίδης, Οδυσσέας Ιωάννους, Ελένη Φωτάκη, Μυρτώ Κοντοβά, Μανόλης Φάμελλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Φοίβος Τασσόπουλος κ.α. Ομιλητές ήταν ο Φοίβος Δεληβοριάς πρόεδρος του σωματείου ΑΣΜΑ 450+, η Ελένη Γιαννατσούλια εκπροσωπώντας το σωματείο «Υπέρβαση» και ο Στάθης Δρογώσης, εκπρόσωπος του σωματείου Μέτρον. Λειτουργώντας συμπληρωματικά ο ένας με τον άλλον, τα σωματεία επιβεβαίωσαν ότι οι δημιουργοί είναι ενωμένοι σε έναν κοινό αγώνα. Ακολούθησε συμβολική πορεία αντιπροσωπείας των δημιουργών στο υπουργείο Πολιτισμού, με συνθήματα όπως «ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει» και «Ούτε αμ ούτε εμ, άδεια τώρα στην ΕΔΕΜ». Καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Νότης Μαυρουδής έχουν τοποθετηθεί τις προηγούμενες μέρες δημόσια, με ανοιχτές επιστολές και επικρίνοντας σκληρά την κυβερνητική στάση.
 
«Θέλουμε λοιπόν να το πούμε δυνατά σε όλους τους τόνους: Δεν υποχωρούμε. Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή –όπως η μουσική- απλώνεται διεθνώς» τόνισε μεταξύ άλλων, ο Φοίβος Δεληβοριάς, πρόεδρος του σωματείου ΑΣΜΑ 450+ στην ομιλία του στη συνέντευξη Τύπου, ανοίγοντας την συζήτηση.

Πηγή: thepressproject.gr
Φωτογραφία: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.