Το νεο εγχειριδιο του καθηγητη του ΔΠΘ Αντωνη Καμπα παρουσιαστηκε στην Αθηνα

Παρουσία συναδέλφων του εκπαιδευτικών, φοιτητών και φίλων

Στο πλέον γνωστό και αγαπημένο στέκι συγγραφέων και λοιπών καλλιτεχνών, το Polis Art Cafe, παρουσιάστηκε το τελευταίο βιβλίο του καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αντώνη Καμπά με τίτλο «Φυσική Δραστηριότητα και Ψυχοκινητική στην προσχολική ηλικία» την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου.

Η παρουσίαση διοργανώθηκε από τις Εκδόσεις Gutenberg που «υπογράφουν» και έτυχε θερμής ανταπόκρισης συναδέλφων εκπαιδευτικών, φοιτητών αλλά και φίλων του συγγραφέα, τα γραφόμενα του οποίου πυροδότησαν έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των παρευρισκομένων.

Για το εγχειρίδιο του καθηγητή του ΔΠΘ μίλησαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΕΑΠΥ του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Σφυρόερα, καθώς και η Φωτεινή Βενετσάνου, Επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ, υπό τον συντονισμό της κ. Νικολέττας Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας ΠΤΝ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η εξαιρετική αυτή έκδοση του Αντώνη Καμπά, αποτελεί ένα συνοπτικό πόνημα για τη φυσική δραστηριότητα και την Ψυχοκινητική στην προσχολική ηλικία, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε παιδαγωγούς που ασχολούνται με τα παιδιά αυτής της ηλικίας, καθώς και σε γυμναστές, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιαγωγούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Ψυχοκινητική, την οποία ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, ως την καταλληλότερη παιδαγωγική προσέγγιση για την προσχολική εκπαίδευση, ενώ αποφεύγεται συνειδητά η χρήση του όρου «Φυσική Αγωγή» για έναν και μόνο λόγο: η κίνηση και η φυσική δραστηριότητα στην προσχολική ηλικία πρέπει να ξεπερνούν τα στενά όρια ενός αντικειμένου με αναφορά στο αναλυτικό πρόγραμμα και να διατρέχουν την καθημερινότητα των παιδιών στο σχολείο, στο σπίτι, στους χώρους άθλησης, στη γειτονιά. Δεν έχει νόημα η στοχευμένη και μόνο εκμάθηση δεξιοτήτων σε παιδιά ηλικίας 3, 4 ή 5 ετών, αλλά πολύ περισσότερο όλα αυτά που κερδίζουν μέσω της φυσικής τους δραστηριοποίησης. Τελικά, δεν πρέπει η κίνηση να είναι ο στόχος, αλλά το μέσο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της παιδικής προσωπικότητας.

Στόχος του βιβλίου όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο αυτού, είναι να στείλει σε όλους ένα μήνυμα: Χαρίστε κίνηση στα παιδιά από νωρίς στη ζωή τους γιατί είναι το φθηνότερο και αποτελεσματικότερο «φάρμακο» πρόληψης.
Καλοτάξιδο! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.