«Το Rotary ενωνει τον κοσμο» το συνθημα του Ροταριανου Ομιλου για τη νεα χρονια

Με ομιλία του Ε. Στυλιανίδη έκανε ποδαρικό στη νέα χρονιά

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής «Ροδόπη», την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στον χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων.

Εκ μέρους του ομίλου, η πρόεδρος αυτού κ. Νίκη Λιβεριάδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής πατέρα Χρυσοβαλάντη, την εκπρόσωπο της περιφέρειας και εκτελεστική γραμματέα κ. Ζωή Κοσμίδου, τον επίτιμο προσκεκλημένο βουλευτή κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Ταξίαρχο της 29ης Ταξιαρχίας κ. Λεωνίδα Γιοβάνη, τον Ταξίαρχο της 21ης Ταξιαρχίας κ. Ιωάννη Μπόγδο, την εκπρόσωπο του Δήμου και Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, τη νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Μάγδα Γιαμουστάρη τους προέδρους του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνη Γραβάνη και κ. Νίκο Αγγελίδη και τέλος, τον πρόεδρο του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής κ. Νίκο Μπεναβίδη.
 
Παράλληλα με το εμβληματικό σύνθημα του διεθνούς Rotary, το οποίο είναι το «υπηρετείν υπεράνω εαυτού», το σύνθημα για το έτος 2019-20, είναι το «Rotary ενώνει τον κόσμο», γεγονός που κατά τη πρόεδρο κ. Νίκη Λιβεριάδου, έγινε πράξη στην αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων, όπου με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας συγκεντρώθηκαν φορείς και ιδιώτες του τόπου που «ως κοινή προεξάρχουσα αγωνία, έχουν την υπηρεσία προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία».
 

«Σήμερα, πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Ροταριανοί από όλο τον κόσμο έχουν ως σκοπό τους να προσφέρουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες που αφορούν στην εκπαίδευση, στην υγεία, στη πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, στην εξασφάλιση νερού και υγιεινής στην ειρήνη και την επίλυση συγκρούσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Λιβεριάδου.
 
Κατόπιν, ο ιερέας πραγματοποίησε την καθιερωμένη δοξολογία, έπειτα από το πέρας της οποίας τον λόγο έλαβε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο: «O ρόλος της γλώσσας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής», θίγοντας παράλληλα μια πληθώρα ζητημάτων που αφορούν τόσο το εξωτερικό όπως και το εσωτερικό της χώρας.

Η γλώσσα ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής

 
Αρχικά, ο βουλευτής ευχαρίστησε τόσο  για την πρόσκληση όσο και για την ευκαιρία που του δόθηκε να μιλήσει όχι μόνο με την πολιτική αλλά και με την επιστημονική του ιδιότητα.  «Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και απρόβλεπτα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιάσεις, να προγραμματίσεις και να αποφασίσεις με σιγουριά και ασφάλεια, κάτι που δεν αφορά μόνο τα άτομα αλλά κατεξοχήν τα κράτη, ως υποκείμενα άσκησης εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής για να προσθέσει ότι «η  παγκοσμιοποίηση έχει μεγαλώσει τον κόσμο διότι ένωσε τις αγορές όλων των κρατών, ενώ  η τεχνολογία από την άλλη τον κατέστησε ξανά μικρό. Μια φυσική καταστροφή ή ένας πόλεμος επιδρά πάνω στη ζωή και άλλων περιοχών στον πλανήτη και προκαλεί μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, με τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας εποχής να είναι η ταχύτητα και η κινητικότητα».
 

«Είναι κουλτούρα τώρα τελευταία όποιος μιλάει για την πατρίδα του, να θεωρείται ακροδεξιός»

 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν ένα έθνος, που όπως εξήγησε είναι η γλώσσα, η θρησκεία και η ιστορική μνήμη. «Αντέχω να χαρακτηριστώ από κάποιους, γιατί είναι κουλτούρα τώρα τελευταία όποιος μιλάει για την πατρίδα του, να θεωρείται ακροδεξιός. Έχουμε μπερδέψει τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι επιχείρησαν γενοκτονίες αυτά τα θεμέλια επεδίωξαν να πλήξουν. Ο ελληνισμός βίωσε στην ιστορική του διαδρομή τέτοιες συμπεριφορές, αποδεικνύοντας στη πράξη την ανθεκτικότητά του».
 
«Η γλωσσική έκφραση πρωτογενών εννοιών είναι και αυτή που αποδεικνύει την ποιότητα της διανόησης και της ψυχής ενός λαού. Η γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αλλά και εργαλείο που ξεκλειδώνει την πύλη εισόδου στα έγκατα ενός πολιτισμού» επεσήμανε στη συνέχεια ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε πως «η χρήση της εθνικής γλώσσας στα διεθνή φόρα δεν σου δίνει μόνο τη δυνατότητα να προβάλλεις την ιστορία και τον πολιτισμό σου αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείς και να ελιχθείς διπλωματικά όσο ο διερμηνέας θα προσπαθεί να μεταφράσει τη σκέψη σου».
 
Τέλος, τόνισε πως σε ένα περιβάλλον ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης θα επιβιώσουν μόνο τα έθνη και οι πολιτισμοί που ξέρουν να σέβονται τις ταυτότητες των άλλων, γνωρίζουν όμως και καλλιεργούν πρωτίστως και τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα, κεντρικό σημείο της οποίας δεν είναι άλλο από τη γλώσσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.