Ανακυκλωνεις και κερδιζεις

Έρχονται τα μηχανήματα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και στην Κομοτηνή

Σε σύμβαση συνεργασίας θα προχωρήσει ο Δήμος Κομοτηνής με το εγκεκριμένο εθνικής εμβέλειας Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», μέσα από το οποίο θα οργανωθεί ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών στο Δήμο.
 
Τα μηχανήματα αυτά προάγουν την διαλογή στην πηγή, και θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία στην πόλη της Κομοτηνής. Θα λειτουργούν αυτόματα για την ανακύκλωση υλικών, με τους πολίτες να λαμβάνουν ανταλλάγματα που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν είτε οι ίδιοι, είτε για κοινωνικούς σκοπούς.
 
Τα κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Δήμο, τα οποία αρχικά θα είναι λίγα στον αριθμό και θα βρίσκονται σε επιλεγμένα πολυσύχναστα σημεία, θα αποτελούν ειδικές μεταλλικές κατασκευές, όπου είναι τοποθετημένα και λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υλικών και συγκεκριμένα:
— Κουτιών αλουμινίου (από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.)
— Κουτιών λευκοσιδήρου (από αναψυκτικά, μπύρες, γάλατα, κονσέρβες κ.α.)
— Πλαστικών μπουκαλιών (από νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, απορρυπαντικά κ.α.)
— Γυάλινων φιαλών (από νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, κρασιά και ποτά)
— Άλλων υλικών συσκευασίας (όπως χαρτί, πολυστρωματικές χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες κ.α.).
 
Στα Κέντρα αυτά, οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται – με χρήση των υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων – απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές-κίνητρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης (όπως μεγάλα δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.α.).
 
Οι δημότες έχουν την επιλογή είτε να παραλάβουν την απόδειξη ανταποδοτικού κινήτρου για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα (πατώντας το πράσινο κουμπί σε κάθε μηχάνημα) είτε αυτόματα να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών, μέσω του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου (πατώντας το κίτρινο κουμπί σε κάθε μηχάνημα).
 
Το Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ μπορεί να τοποθετήσει Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης εντός σχολικών μονάδων, ώστε να ενισχυθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και η περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών.
 
Η εφαρμογή και λειτουργία του Συστήματος δεν έχει κανένα κόστος για το Δήμο, αφού τόσο η τοποθέτηση του σχετικού εξοπλισμού όσο και η συλλογή, μεταφορά και συνεχή λειτουργία του γίνεται και επιβαρύνει αποκλειστικά το Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
 

Σε κεντρικά σημεία της πόλης η ανάπτυξη των μηχανημάτων

 
Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξαν και απορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα αυτό στην Κομοτηνή.
 
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Ισμαήλ Λεβέντ τόνισε πως τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν, τουλάχιστον αρχικά, σε κεντρικά σημεία της πόλης, κατόπιν συνεννόησης με την εταιρεία.
 
Το μέτρο θα εφαρμοστεί ανάλογα με την αποδοχή και τη λειτουργία των πρώτων οικίσκων, παρόλο που όπως σημείωσε ο κ. Λεβέντ ο κύριος όγκος της ανακύκλωσης θα συνεχίσει να πραγματοποιείται όπως σήμερα.
 
Να σημειωθεί πως μειοψήφησε ο δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Λεβέντης, αντιδρώντας γιατί η συγκεκριμένη δράση γίνεται προς εφαρμογή του ΕΣΔΑ, το οποίο εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την συλλογή απορριμμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.