Εντονα τα φαινομενα γριπης (και) στα σχολεια της Κομοτηνης

Από 30 έως 90% τα επίπεδα απουσιών στην πρωτοβάθμια και από 40 έως 60% στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Παρά τα αυξημένα κρούσματα, η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο

Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός της εποχικής γρίπης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- φέρει ως αποτέλεσμα την πολυήμερη απουσία μαθητών από τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αρχής γενομένης της εκδήλωσης των πρώτων κρουσμάτων, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, απέστειλε εγκύκλιο σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης προς το υπουργείο Παιδείας, το οποίο με τη σειρά του τις διαβίβασε στις σχολικές διευθύνσεις.

Εξαιτίας των μαζικών δε κρουσμάτων που έφεραν ως αποτέλεσμα και τις αντίστοιχες απουσίες από τις σχολικές αίθουσες, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε νέα εγκύκλιο, κατά την οποία αναφέρει ρητά πως οι απουσίες μαθητών που αποδεδειγμένα οφείλονται στην εποχική γρίπη, θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρούνται έως και πέντε ημέρες εφόσον οι γονείς/κηδεμόνες προσκομίσουν σχετική ιατρική γνωμάτευση.  

Σχετικά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα της περιοχής, αμφότερες οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, σημείωσαν πως ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα κρούσματα εντός της πόλης της Κομοτηνής, με το φαινόμενο της εποχικής γρίπης να μην βρίσκεται σε τόση έξαρση στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στα νηπιαγωγεία παρά στα δημοτικά- Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται το κλείσιμο σχολείων

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης τόνισε πως μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση το κλείσιμο σχολείων, ανεξαρτήτως του αριθμού των απόντων μαθητών. «Έχουν παραδοθεί οδηγίες που αφορούν στη πρόληψη του εκάστοτε σχολείου με την ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας. Επιπλέον, το παιδί που παρουσιάζει συμπτώματα φροντίζουμε να το απομακρύνουμε από τα υπόλοιπα έως ότου το παραλάβουν οι γονείς του.

Αναφορικά με τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα στο σπίτι, ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνουν εκεί, έως ότου παρέλθει η εμπύρετη κατάσταση αλλά και μια μέρα-τουλάχιστον-μετά, έτσι ώστε οι γονείς να διαβεβαιωθούν πως το παιδί βρίσκεται σε υγιή κατάσταση και μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο. «Αν τα σχολεία τηρήσουν τους κανόνες καθαριότητας και οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εφόσον παρατηρήσουν τα πρώτα συμπτώματα, θεωρώ ότι θα το ξεπεράσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας.

Σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο ίδιος χαρακτηρίζεται «ελεγχόμενος», με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 10ο σχολείο όπου σημειώθηκε έντονο πρόβλημα, το οποίο πλέον έχει ανατραπεί. Ωστόσο, αρκετά παραμένουν τα κρούσματα στα νηπιαγωγεία με τα ποσοστά των απουσιών να κυμαίνονται από 30 έως και 90%. «Η αλήθεια είναι ότι τα νηπιαγωγεία μας έχουν αποδεκατιστεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας καταληκτικά πως υπάρχει διαρκής επικοινωνία τόσο με τον περιφερειακό διευθυντή, όσο και με τον δήμο Κομοτηνής.

Μαίρη Κοσμίδου: «Πρέπει να επιδείξουμε όλοι τη δέουσα υπευθυνότητα για να μείνει το φαινόμενο σε αριθμούς όχι ανησυχητικούς»


Από την πλευρά της, η διευθύντρια δευτεροβάθμιας κ. Μαίρη Κοσμίδου τόνισε πως η διαβίβαση της εγκυκλίου στις σχολικές μονάδες πραγματοποιήθηκε άμεσα, ενώ παράλληλα δόθηκαν και διευκρινιστικές οδηγίες σε όσους το επιθυμούσαν.

Όσο για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις απουσίες των μαθητών, η ίδια επιβεβαίωσε πως θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρούνται, εφόσον  στη γνωμάτευση την οποία θα προσκομίσουν οι γονείς/ κηδεμόνες καθίσταται σαφές ότι οι απουσίες οφείλονται στην εποχική γρίπη, με τη διάρκεια αυτών να φτάνουν ως και τις  5 εργάσιμες ημέρες. «Αυτό το οποίο μας επεσήμανε το Υπουργείο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, είναι ότι οι απουσίες θα πρέπει να οφείλονται μόνο στην εποχική γρίπη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κοσμίδου, ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως ο χρόνος αλλά και το ποσοστό των κρουσμάτων, διαφέρει ανά σχολική μονάδα.

«Τα περιφερειακά μας σχολεία δεν εμφανίζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε αντίθεση με τα σχολεία εντός της πόλης όπου το φαινόμενο είναι έντονο. Πρόκειται για ένα ποσοστό από 20 έως και 40% περίπου ανά σχολείο και ανά μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κοσμίδου, ενώ παράλληλα τόνισε πως «προς το παρόν, δεν βρισκόμαστε σε ανησυχητικά επίπεδα, σε εκείνα δηλαδή που οι απουσίες αγγίζουν το 50% του σχολείου, έτσι ώστε να χρειαστεί να κάνουμε την εισήγησή μας στη δημοτική αρχή και ο δήμος να αποφασίσει αν θα κλείσει ή όχι τα σχολεία».

Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης των σχολικών μονάδων, η κ. Κοσμίδου επεσήμανε πως υπάρχει πλέον εμπειρική γνώση από τις προηγούμενες χρονιές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προ ολίγων χρόνων εμφάνιση του Η1Ν1. Γίνεται περισσότερη χρήση των απολυμαντικών μέσων, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται και οι μαθητές στο πώς να συμπεριφέρονται. Αυτό που θα λέγαμε στους γονείς είναι ότι θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά εντός σπιτιού εφόσον παρατηρηθούν συμπτώματα και να μην πάνε στο σχολείο παρά μόνο, όταν πλέον έχουμε τουλάχιστον μία με δύο μέρες απύρετους και χωρίς συμπτώματα. Να μην αγχώνονται τα παιδιά για τις απουσίες» υπογράμμισε η κ. Κοσμίδου για να εξηγήσει πως προεξάρχουσα είναι η υγεία.  

Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη υπεύθυνης στάσης και γνώσης των μέτρων υγιεινής, ενώ καταληκτικά ανέφερε πως «πρέπει να επιδείξουμε όλοι τη δέουσα υπευθυνότητα για να μείνει το φαινόμενο σε αριθμούς όχι ανησυχητικούς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.