Πυθαγορας: Ενας διαγωνισμος που διερευνα την επιδραστικοτητα των μαθηματικων στην κριτικη σκεψη των μαθητων

Θερμή η συμμετοχή των μαθητών της Ροδόπης

Συμμετοχικός μαθηματικός διαγωνισμός με νέα δεδομένα πραγματοποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο που φέρει το όνομα «Πυθαγόρας», μέσω του οποίου η Ελληνική Μαθηματικά Εταιρία φιλοδοξεί να αναπτύξει την κριτική ικανότητα των μαθητών. Πέρσι ο διαγωνισμός έτρεξε πιλοτικά μόνο στην Αθήνα, αλλά φέτος θα συμμετάσχουν μαθητές από όλη τη χώρα. Το Παράρτημα Ροδόπης της Ε.Μ.Ε διοργανώνει τον νέο διαγωνισμό, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου και ώρα 09:30 – 11:00, στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής Κομοτηνής (Οδός Π. Τσαλδάρη 1).

«Πολύ μεγάλη η ανταπόκριση των μαθητών της Ροδόπης»

Να σημειωθεί, ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες από Β’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου, ενώ κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλιμακούμενης δυσκολίας. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται γονική συναίνεση και η συνδρομή στη νέα ειδική έκδοση της ΕΜΕ με τίτλο «Πυθαγόρας». Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται και μετά τη λέξη της προθεσμίας (25 Ιανουαρίου) έως και την ημέρα του διαγωνισμού, αλλά ενδεχομένως να αργήσουν περισσότερο να παραλάβουν οι μαθητές τα βιβλία της ΕΜΕ, συγκριτικά με όσους έκαναν τη δήλωση τους εγκαίρως. Όπως πληροφόρησε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ροδόπης της ΕΜΕ, κ. Νίκος Νικολαΐδης, η ανταπόκριση των μαθητών στη Ροδόπη είναι πολύ μεγάλη καθώς καταμετρήθηκαν ήδη 180 εγγραφές περίπου.

«Με τον “Πυθαγόρα” δεν ξεχωρίσουμε διάνοιες, αλλά αναπτύσσουμε κριτική σκέψη στην επίλυση αλγεβρικών πράξεων»

Κατ’ αρχάς ο κ. Νικολαΐδης διασαφήνισε ότι «με τον ”Πυθαγόρα” δεν ξεχωρίσουμε διάνοιες, αλλά είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος έχει σκοπό να κάνουμε έρευνα πάνω στην ύλη που διδάσκεται στο σχολείο». Να διαπιστωθεί δηλαδή κατά πόσο η θεωρία που διδάσκεται στους μαθητές τους βοηθά να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, ώστε να την εφαρμόσουν σε καθημερινά προβλήματα. Αυτό γίνεται με την εξέταση μέσα από 8 φίλτρα ελέγχου, όπου διαπιστώνεται αν μπορεί ο μαθητής να αναγνωρίσει μοτίβα και δομές ή αν μπορεί να ανταπεξέλθει στη πολυπλοκότητα των αλγεβρικών πράξεων.

«Το νόημα της εξέτασης δεν είναι να ξέρουν απ’ έξω τα παιδιά κανόνες και τύπους αλλά να μπορούν να τους χρησιμοποιούν»

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης «αντιστοιχούν τουλάχιστον 3 ερωτήσεις ανά φίλτρο ελέγχου, οπότε ο διαγωνισμός απαρτίζεται από 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για να ελεγχθεί κατά πόσο ένας μαθητής παρακολουθώντας την ύλη του σχολείου, μπορεί να ανταπεξέλθει σε προβλήματα που σχετίζονται με τη διδακτέα ύλη». Επιπλέον ο ίδιος επεσήμανε ότι οι μαθητές χωρίζονται σε τάξεις ώστε να υπάρχει συνάφεια στη σχολική ύλη και κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να έχουν μαζί τους ένα φυλλάδιο της αναλυτικής θεωρίας, γιατί το νόημα της εξέτασης δεν είναι να ξέρουν απ’ έξω τα παιδιά τους κανόνες και τους τύπους αλλά να μπορούν να τους χρησιμοποιούν. Ενημέρωσε επιπλέον ότι οι διορθώσεις των γραπτών θα γίνουν με σκάνερ για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα.

«Απώτερος στόχος της ΕΜΕ είναι να τροφοδοτήσει το Υ.Π. με πορίσματα για βελτιώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία»

Το τελικό εγχείρημα της ΕΜΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του παραρτήματος Ροδόπης της ΕΜΕ είναι «να ερευνήσει τα αποτελέσματα των παιδιών και με τα πορίσματα της να τροφοδοτήσει το Υπουργείο Παιδείας και το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να τα μελετήσουν. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούμε να κρίνουμε αν πρέπει να διορθωθούν τα σχολικά εγχειρίδια και πού χρειάζεται αναμόρφωση η εκπαιδευτική διαδικασία».
Κλείνοντας ο ίδιος υπογράμμισε ότι δε θα είναι καθόλου εύκολη η ανάλυση των στοιχείων εφόσον αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 12.000 μαθητές από όλη τη χώρα. Βέβαια αν κάποιος από τους συντονιστές των διαγωνισμών το επιθυμεί μπορεί να έχει πρόσβαση στα αποτελέσματα, άλλα όχι στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών. Έτσι με το πέρας του διαγωνισμού θα σχηματιστεί μια πληρέστερη εικόνα για την απόδοση κάθε εξεταστικού κέντρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.