Επικεντρο τις ανθρωπινες σχεσεις εχουν τα διηγηματα της Λιζας Μαμακουκα

Λίζα Μαμακούκα, συγγραφέας επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, «Τα διηγήματα είναι ο δούρειος ίππος μου»

«Ζωολογικός κήπος τσέπης» και «Κουλούρια Θεσσαλονίκης» παρουσιάζονται σήμερα στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο

Δύο συλλογές διηγημάτων της Λίζας Μαμακούκα, επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, παρουσιάζονται σήμερα στην πόλη μας με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Βιβλιοχαρτοπωλείου. Πρόκειται για τις συλλογές «Ζωολογικός κήπος τσέπης» και «Κουλούρια Θεσσαλονίκης». Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιείται στο χώρο του βιβλιοπωλείου στις 19:30 το απόγευμα. Εκτός από τη συγγραφέα για τα βιβλία θα μιλήσει ο φιλόλογος και μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ Σπύρος Κιοσσές και ο Στέφανος Γραβάνης, Καθηγητής Γαλλικής Γλώσσας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.
 
Επίσης αποσπάσματα κειμένων θα διαβάσουν οι Άννα Μαχαιροπούλου, ηθοποιός-σκηνοθέτης και Απολλωνία Λάμπρου, φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας, ΔΠΘ.
Για τις εν λόγω συλλογές διηγημάτων μίλησε αναλυτικότερα η συγγραφέας, καλεσμένη στο ραδιόφωνο του ΠτΘ, ενώ εξήγησε τους συμβολισμούς και τις τεχνικές που χαρακτηρίζουν τα διηγήματα της.

«Η ελευθερία με ενδιαφέρει περισσότερο υπό την έννοια της απελευθέρωσης από μια σχέση καταπίεσης»

Η πρώτη συλλογή διηγημάτων που έχει τίτλο «Ζωολογικός κήπος τσέπης», πραγματεύεται 12 ιστορίες που αφορούν διαπροσωπικές σχέσεις κατά βάση μεταξύ δύο ανθρώπων. Το επίκεντρο αυτών των ιστοριών, σύμφωνα με την κ. Μαμακούκα, είναι ο άνθρωπος και οι σχέσεις καταπίεσης. Η ελευθερία προβάλλεται ως κυρίαρχη έννοια στα διηγήματα της συλλογής, η οποία, όπως δήλωσε η συγγραφέας, « με ενδιαφέρει περισσότερο υπό την έννοια της απελευθέρωσης από μια σχέση καταπίεσης». Ο τίτλος μάλιστα «Ζωολογικός κήπος» συμβολίζει την έννοια του εγκλεισμού. Τέτοιες σχέσεις, όπως εξήγησε η ίδια, μπορεί να αφορούν είτε ένα καταπιεστικό φίλο, γονέα ή σύντροφο είτε μια σοβαρή εμμονή. Για παράδειγμα σε μια ιστορία της συλλογής με τίτλο «Αράχνη» συναντιούνται τυχαία σε ένα καφέ μια γυναίκα και ένας άντρας, οι οποίοι αισθάνονται έλξη, αλλά ο άνδρας είναι μπλεγμένος μέσα στο δίχτυ που πλέκει η μητέρα του σαν αράχνη. «Είναι καταλυτικό το να καταφέρνει κάποιος να σπάσει τα δεσμά του, να απαλλαγεί από την καταπίεση και είναι ένα αισιόδοξο συναίσθημα» εξήγησε η κ. Μαμακούκα, εξηγώντας πως είναι κάτι το οποίο την τραβάει ως δημιουργό ιστοριών.

«Τα “Κουλούρια” υποδηλώνουν το φόντο των ιστοριών που φυσικά είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι γειτονιές της» 

Το κλίμα αλλάζει στη δεύτερη συλλογή, τα «Κουλούρια Θεσσαλονίκης», η οποία χωρίζεται σε τρεις ενότητες και περιλαμβάνει 14 διηγήματα. Σε αυτή τη συλλογή όπως πληροφορεί η κ. Μαμακούκα δεν κρύβεται κάποιος συμβολισμός στον τίτλο, αλλά τα «κουλούρια» υποδηλώνουν το φόντο των ιστοριών που φυσικά είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι γειτονιές της. Μέσα από διαφορετικά κριτήρια ανά ενότητα ο αναγνώστης γνωρίζει διαφορετικές πτυχές χαρακτήρων που κινούνται μέσα στην πόλη, όπου ξεδιπλώνονται αντιθετικές εικόνες και αλλάζει η ατμόσφαιρα. Δηλαδή όπως περιγράφει η κ. Μαμακούκα, «στην πρώτη ενότητα οι ιστορίες διαδραματίζονται μέσα στα λεωφορεία που διασχίζουν τη πόλη της Θεσσαλονίκης», ενώ στη δεύτερη παρουσιάζονται «τέσσερεις διαφορετικές γειτονιές της πόλης» που εκπροσωπούν «τέσσερα διαφορετικά είδη καφέ».

 

«Πολλές φορές έμπνευσή αποτελεί η ίδια η καθημερινότητα»

Επίκεντρο των παραπάνω ιστοριών είναι πάλι ο άνθρωπος. Η συγγραφέας τόνισε ότι «μου αρέσει να αναλύω διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, ακόμη και τα ελαττώματά τους». Πηγή έμπνευσης για την συγγραφέα για κάποιες ιστορίες είναι ο κινηματογράφος. Κατόπιν πολλές φορές μεγάλη έμπνευση είναι η ίδια η καθημερινότητα. Όπως διηγήθηκε η ίδια «πολλές φορές κρατάω σημειώσεις για κάποια διηγήματα όταν βλέπω σκηνές που έχουν ενδιαφέρον. Τις προάλλες μπήκαν ένας πατέρας και μία κόρη σε ένα καφέ και κέντρισε το ενδιαφέρον μου η αδυναμία τους να επικοινωνήσουν. Έτσι κράτησα σημειώσεις για να γράψω ένα διήγημα πάνω σε αυτό».

«Η συγγραφή είναι για μένα φυγή από την πραγματικότητα» 

Η επιλογή συγγραφής διηγημάτων, παρόλο που έγγραψε στο παρελθόν και μυθιστορήματα, αιτιολογείται από την μεγάλη δυσκολία να γίνει ένας νέος συγγραφέας στην αρχή γνωστός γράφοντας μυθιστορήματα. Χαρακτηριστικά η κ. Μαμακούκα τόνισε ότι «τα διηγήματα είναι ο δούρειος ίππος μου». Επιπλέον η συγγραφή είναι για την ίδια φυγή από την πραγματικότητα, η οποία καθίσταται αναγκαία λόγω των δυσκολιών του χώρου της εκπαίδευσης και του πανεπιστημίου ειδικότερα. Για την συγγραφέα μεγάλη σημασία έχει το αντικείμενο που διδάσκει, η λογοτεχνία και η ενασχόλησή της με τη μουσική, διότι όλα αυτά τα ερεθίσματα συμβάλλουν στην έμπνευση της να συγγράφει. 

«Η Κομοτηνή είναι μια πόλη που αγαπώ ιδιαιτέρως»

Κλείνοντας η κ. Μαμακούκα γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκδώσει και τρίτη συλλογή διηγημάτων, η οποία θα περιλαμβάνει 20 διηγήματα και θα έχει τον τίτλο «Αστικοί μύθοι». Η ίδια συμπλήρωσε κλείνοντας ότι «ανυπομονώ να γνωρίσω νέους φίλους στη Κομοτηνή, γιατί είναι μια πόλη που αγαπώ ιδιαίτερα και ευελπιστώ να γίνει μια συζήτηση με το κοινό, το οποίο θα μοιραστεί τις σκέψεις του για τα βιβλία μου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.