Ηχητικους μηχανισμους θα τοποθετησει πιλοτικα σε φαναρια ο Δημος Κομοτηνης

Θα βοηθούν τα άτομα με προβλήματα όρασης να περάσουν το δρόμο και να προσανατολιστούν

Τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Κομοτηνής θα προχωρήσει, πιλοτικά, στην τοποθέτηση ηχητικών μηχανισμών σε 6 φωτεινούς σηματοδότες για τη διευκόλυνση ατόμων με προβλήματα όρασης, δόθηκε από το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, κατά τη συνάντησή του με το τμήμα ατόμων με αναπηρία όρασης του Σωματείου ΑμεΑ Π.Ε Ροδόπης.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Σωματείου κ. Τρύφωνα Καρούντζου, συζητήθηκε η πλήρης απαλοιφή από εμπόδια των περιοχών όδευσης τυφλών καθώς και οι λεπτομέρειες της τοποθέτησης των μηχανισμών, που θα πληροφορούν τους κινούμενους και για τη θέση στην οποία βρίσκονται.

Σημαντικός παράγοντας οι μηχανισμοί

Η παρουσία τους στο Δημαρχείο έχει σαν στόχο να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα ώστε τα άτομα με αναπηρία όρασης να κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα μέσα στην πόλη ως ισότιμες πολίτες.

Για αυτό και ζήτησαν να καθαριστούν οι οδεύσεις τυφλών, οι κίτρινες διαβάσεις στα πεζοδρόμια, αλλά και να τοποθετηθούν ηχητικά φανάρια σήμανσης με τηλεειδοποίηση και ηχητική ειδοποίηση.

«Αυτοί οι μηχανισμοί, αν αγοραστούν και τοποθετηθούν σε κεντρικούς δρόμους, πιστεύω ότι θα βοηθήσουν όπως έχουν βοηθήσει και στην Καβάλα, τόσο τα άτομα με αναπηρία όρασης όσο και τον οποιοδήποτε πολίτη γιατί θα γνωρίζει ακουστικά που βρίσκεται» ανέφερε.

Ο κ. Καρούντζος τόνισε πως το 25% των κατοίκων της χώρας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι άτομα με αναπηρία, διαφόρων επιπέδων αναπηρίας, κάτι που αν αναχθεί στο Δήμο Κομοτηνής, φτάνει τα 12.500 άτομα, και 35.000 στη Ροδόπη.
Όλα αυτά τα άτομα, ανεξάρτητα με την αναπηρία που έχουν, έχουν δικαίωμα για ισότιμη και ισόνομη πρόσβαση στην πολιτεία, κάτι που απαιτεί δομές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και την προσβασιμότητά τους.

«Ακόμα και ένα εμπόδιο που δεν χρειάζεται στο δρόμο, είναι πολύ επικίνδυνο για άτομα με αναπηρία όρασης, καθώς μπορεί να σκοντάψουν και να πέσουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αποφασισμένος να προχωρήσει ο Δήμος

Τη δέσμευση της διοίκησης του Δήμου να βοηθήσει το αναπηρικό κίνημα όσο το δυνατόν περισσότερο, επανέλαβε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.
«Θεωρώ ότι ο Δήμος μας βοηθά τα άτομα με αναπηρία, σε μια προσβάσιμη πόλη, και θα την κάνουμε ακόμα περισσότερο» ανέφερε.

Όσο για τα θέματα που έθιξε ο Σύλλογος, σημείωσε πως όσο αφορά στις οδεύσεις τυφλών, ο Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί, όμως η ευθύνη για τον καθαρισμό τους ανήκει κατά κύριο λόγο στην αστυνομία.

Αντίθετα οι ηχητικοί μηχανισμοί, αποτελούν παλιά δέσμευση της διοίκησης και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν. «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό κάποιος, ακόμα και τουρίστας, να ξέρει σε ποια περιοχή βρίσκεται και ποιες είναι οι οδοί γύρω του, και πολύ σημαντικότερο για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.