Η «Casa Μπιάφρα» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη παρουσιάζεται στην Κομοτηνή

04.02.2020 12:35

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στο Βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο»

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη με τίτλο « Casa Μπιάφρα» παρουσιάζουν στην Κομοτηνή, την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου και ώρα 7.30 μ.μ. το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και οι Εκδόσεις «Πατάκη».

Μία εκδήλωση ευκαιρία συνάντησης και συζήτησης με τον συγγραφέα με τον οποίο θα συνομιλήσει η Κομοτηναία συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ, σε συντονισμό της δημοσιογράφου Νατάσσας Βαφειάδου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Δημοκριτείου Βιβλιοπωλείου.

Η Casa Μπιάφρα

Μέσα από την Casa Μπιάφρα, το πρώτο κοινόβιο της Θεσσαλονίκης, και από τα Καραγάτσια, τον φτωχοσυνοικισμό των καταραμένων, ξεπηδούν αυτοί οι αντιφατικοί τυχοδιώκτες που μπλέκονται σε άγριες περιπέτειες με τον άρχοντα της πόλης, τον πανίσχυρο εκδότη- ραματιστή Γιάννη (Γρύπα) Βεντήρη, και τελικά μετέχουν στο πιο κρίσιμο γεγονός της νεότερης Ελλάδας, την «αποστασία», ή τα «Ιουλιανά» του 1965, που οδήγησαν τη χώρα στην άκρη του γκρεμού και επηρεάζουν τη μοίρα της μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για αντιήρωες που κινούνται ανάμεσα στις Συμπληγάδες του Ψυχρού Πολέμου, στη φτώχεια, στον πλούτο, στη βιομηχανοποίηση, στις ανταύγειες του Εμφυλίου, στις παλιές αντιλήψεις, στις νέες αναζητήσεις και στους σπασμούς της κρίσιμης μετάβασης, πασχίζοντας με το πείσμα και την απάτη, την περηφάνια και τον συμβιβασμό, την τόλμη και την απόκρυψη να υπάρξουν, να επινοήσουν το πρόσωπό τους, να βρουν έναν δρόμο, μια διέξοδο.

Και ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης…

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και το σενάριο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος» σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Διεύθυνε την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και τα περιοδικά «Θ-97» (Βραβείο Ιπεκτσί), «Τάμαριξ» και «Χίλια Δέντρα». Διετέλεσε διευθυντής του καλλιτεχνικού περιοδικού «Πανσέληνος» της «Κυριακάτικης Mακεδoνίας» που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό βραβείο European Newspaperdesign Awards 2000. Η συλλογή διηγημάτων του «Η Στενωπός των υφασμάτων» τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος το 1993. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» για το βιβλίο του "Περιπολών περί πολλών τυρβάζω" (Εκδόσεις Πατάκη)

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine