Το ΙΔΙΣΜΕ ταξιδευει στην Ξανθη

Προβολή βραβευμένων ντοκιμαντέρ στην Καπναποθήκη «Π»

Στην Ξάνθη θα ταξιδέψει την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών για την προβολή των βραβευμένων ντοκιμαντέρ του «Η Ανατολή έδυσε» και «Ίμβρος: της μνήμης και της λήθης».

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της Καπναποθήκης «Π» (Καπνεργατών 9), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στις 18:00 θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε», το  οποίο απέσπασε το  Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest 2019 και συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. To ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και ιστορική επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου, πραγματεύεται την αποκοπή του ομφάλιου λώρου του Ελληνισμού από την Ανατολή, μέσα από τις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922).

Την επομένη (Σάββατο 15 Φεβρουαρίου) και ώρα 18:00, θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ της Ειρήνης Σαρίογλου και του Πάνου Αγγελόπουλου «Ίμβρος: της Μνήμης και της Λήθης», το οποίο προκρίθηκε στο 6ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου. Tο ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής ΙΔΙΣΜΕ – ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε  -υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ίμβριου και της UNESCO –  με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας Ελληνικής Σχολής στην Ίμβρο, με στόχο την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Ίμβρου και της Τενέδου μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων τους.

Οι προβολές διοργανώνονται μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.