ΕΚΚ: «Τα Jumbo… σκοτωνουν τις Κυριακες μας»

«Να μην τολμήσει να εφαρμόσει την απόφαση της και στο JUMBO στον Ίασμο» διαμηνύει προς τη διοίκηση της εταιρίας

Την απόφαση της εταιρίας JUMBO να ανοίγει τα καταστήματα της Πρέβεζας και της Κατερίνης από τον Ιανουάριο όλες τις Κυριακές καταγγέλλει μέσω ανακοίνωσης το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής (ΕΚΚ).
 
Συγκεκριμένα το ΕΚΚ χαρακτηρίζοντας την απόφαση «προκλητική, παράνομη και άκρως αντεργατική» εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, «το
οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ακόμα περισσότερο καταστροφικές συνέπειες για την απασχόληση».
 
Όπως υποστηρίζει το ΕΚΚ «το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έχει τεθεί παρασκηνιακά από ορισμένες γνωστές πολυεθνικές επιχειρήσεις και μεγάλα εμπορικά συμφέροντα, τα οποία χρησιμοποιούν το προσχηματικό επιχείρημα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου θα φέρει δήθεν ανάπτυξη, θα μειώσει τις τιμές και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης».
 
Παράλληλα εξηγεί πως «για την ανάπτυξη και την απασχόληση δεν λείπουν ώρες για ψώνια, αλλά εισοδήματα από εργαζόμενους και καταναλωτές, που εξαθλιώνονται από τις πολιτικές της λιτότητας». Μάλιστα υπογραμμίζει πως η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές και αργίες θα έχει πρόσθετες αρνητικές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών με χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και γενικευμένη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως ως προς το σκέλος της υποχρέωσης των εργοδοτών να αμείβουν τους εργαζόμενους με την προσαύξηση του 75%.Παράπλευρη αρνητική συνέπεια, σύμφωνα με το ΕΚΚ, θα είναι και η χειροτέρευση των όρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα θα γιγαντωθεί και το φαινόμενο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με ατομικές συμφωνίες, χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

«Οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θα αποστερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στη κοινωνική δράση» τονίζει το ΕΚΚ  για να επαναλάβει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
 
Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το ΕΚΚ, προτρέπει «να εξαναγκαστεί η διοίκηση των καταστημάτων Jumbo να ανακαλέσει την προκλητική, παράνομη και άκρως αντεργατική απόφασή της», διαμηνύοντας ταυτόχρονα προς τη διοίκηση της εταιρείας ότι «η υλοποίηση των σχεδιασμών τους δεν θα είναι “περίπατος”» και «να μην τολμήσει να εφαρμόσει την απόφαση της και στο JUMBO στον Ίασμο». «Το συνδικαλιστικό κίνημα, παρά τις επιμέρους διαφορές και ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις, σύσσωμο και ενωμένο θα αντιμετωπίσει την ύπουλη επίθεση της εργοδοσίας» προειδοποιεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.