Η ποιοτητα του βαμβακιου «ασπιδα» στις αυξομειωσεις των τιμων

Οι γεωπολιτικές συνθήκες συμπίεσαν φέτος την τιμή του βαμβακιού, όμως το ποιοτικό βαμβάκι δίνει καλύτερες τιμές

Αποτίμηση της εκκοκκιστικής χρονιάς 2019/20 από τον Σταμάτη Κουρούδη

 
Τη σημασία της παραγωγής βαμβακιού πρόσθετης αξίας, που η υπεραξία του γυρίζει στον παραγωγό, αναδεικνύει ως ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα του 2019 στην βαμβακοπαραγωγή, ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, κ. Σταμάτης Κουρούδης, κάνοντας αποτίμηση της εκκοκκιστικής χρονιάς 2019/20.
 
Όπως σημειώνει, το 2019 χαρακτηρίστηκε από τη συνεχή πτώση των τιμών στο χρηματιστήριο βάμβακος, που οφείλεται όχι τόσο στα θεμελιώδη, την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και πρωτίστως τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
 
«Έχουν πια αλλάξει οι συνθήκες της αγοράς, και ζητήματα που μπορεί κατ’ αρχήν να μην έχουν κάποια σχέση, να αλλάζουν πολύ τα πράγματα» ανέφερε, όπως ο εμπορικός πόλεμος. Όμως και εκεί ενώ φάνηκε να λύνεται με την πρώτη υπογραφή της συμφωνίας, μέσα σε λίγες μέρες το ξέσπασμα του κορωνοϊού, καταποντίστηκαν οι τιμές όλων των χρηματιστηρίων, και πολύ περισσότερο των αγροτικών προϊόντων όπως το βαμβάκι.
 
Αυτό σημαίνει πως από εδώ και πέρα θα έχουμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα και πιο δύσκολη πρόβλεψη στην εξέλιξη των τιμών.
 
Η αξία του βαμβακιού παγκοσμίως το 2019/20 ήταν μικρότερη αυτής του 2018/19 κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια ή 8 δισεκατομμύρια Ευρώ. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι χώρες που για διαφόρους λόγους είχαν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις (Τουρκία, Πακιστάν, Αυστραλία κλπ.) και αυτές στις οποίες δεν υπάρχουν επιδοτήσεις (οι περισσότερες ασιατικές και αφρικανικές χώρες).
 

Επέλεξαν πότε να πουλήσουν οι παραγωγοί

 

Στην Ελλάδα το 2019/20 είχαμε τη μεγαλύτερη παραγωγή από τότε που άλλαξε το σύστημα επιδότησης από το κιλό στο στρέμμα. Επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχαμε ρεκόρ στις στρεμματικές αποδόσεις, κάτι που οφείλεται στον καιρό, στις νέες ποικιλίες και στην εμπειρία των παραγωγών.
 
Στη Θράκη είχαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προβλήματα. Το 2018/19 εντομολογικές προσβολές οδήγησαν στο να μειωθεί η παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών σημαντικά, ενώ το 2019/20 μια πολύ μεγάλη έκταση στη Ροδόπη χτυπήθηκε από χαλάζι και εκεί οι αγρότες είναι σε άσχημη κατάσταση. Όπου δεν έπεσε χαλάζι, είχαμε αποδόσεις ρεκόρ.
 
Όμως και σε αυτό τον τομέα υπάρχουν εξελίξεις, μιας και η ποιότητα του βαμβακιού εξελίσσεται και βελτιώνεται στις άλλες χώρες, για αυτό και θα πρέπει ή εμείς να ακολουθήσουμε σε αυτή τη βελτίωση και να αλλάξουμε, ή το βαμβάκι μας θα υποβαθμιστεί έναντι του ανταγωνισμού.
 
«Εμείς σε αυτό ποντάρουμε, πώς θα δώσουμε στο βαμβάκι μας μια μεγαλύτερη αξία, ώστε ο παραγωγός να παίρνει καλύτερη τιμή» ανέφερε ο κ. Κουρούδης, αλλά και να δίνουν τα εργαλεία στον παραγωγό να εκμεταλλεύεται τη μεταβλητότητα που υπάρχει.
 
Για αυτό και είναι περήφανοι για το γεγονός ότι οι παραγωγοί που εκμεταλλεύτηκαν τα εργαλεία αυτά πήραν πολύ καλύτερη τιμή, με επιλογή 100% δική τους. «Τα τρία τελευταία χρόνια περηφανευόμαστε να λέμε ότι δώσαμε όντως τις καλύτερες τιμές, οι οποίες όμως ήταν αποκλειστικά επιλογές των παραγωγών. Η υψηλότερη τιμή δεν έχει να κάνει με τον παραγωγό, έχει να κάνει με το βαμβάκι, που αν είναι καλύτερο θα πάρει κάτι παραπάνω» ανέφερε.
 
Στον τομέα του συσπόρου λοιπόν είδαν με χαρά να υιοθετείται από όλο και περισσότερους παραγωγούς η λογική ότι καλύτερο εισόδημα έρχεται από βαμβάκι μεγαλύτερης αξίας, που η υπεραξία του επιστρέφει στον αγρότη. Έτσι ένα μεγάλο ποσοστό συνεργατών τους εντάχθηκε στο Cotton+. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό  έκανε χρήση της δυνατότητας, που σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη μόνο αυτοί παρέχουν τόσο διάφανα και για όλους, να καθορίζει ο ίδιος ο παραγωγός πότε θα κλείσει την τιμή (με βάση το χρηματιστήριο βάμβακος) και όχι μόνο την ημέρα που παραδίδει.
 
Έτσι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που πήραν πάνω από 6 λεπτά το κιλό επιπλέον και αρκετοί πάνω από 7 λεπτά. Και όλα αυτά με 100% απόφαση του κάθε μεμονωμένου παραγωγού για το τι ποικιλία επέλεξε, με τι υγρασία το προσκόμισε και πότε έκλεισε την τιμή. Όχι διότι ήταν «μεγάλος παραγωγός», ούτε διότι έκανε ειδική συμφωνία. Απλά και μόνο διότι έκανε τις επιλογές που έκανε.
 

Μονόδρομος το ποιοτικό βαμβάκι

 

Άλλωστε σήμερα υπάρχουν πιο μοντέρνες ποικιλίες που βγάζουν το βαμβάκι με χαρακτηριστικά που ζητά η αγορά, αλλά και βαμβάκι που έχει καλύτερη απόδοση. Αυτά είναι ζητήματα που μπορεί από τώρα να διαλέξει ο παραγωγός για να έχει καλύτερη τιμή.
 
Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για άλλη μια χρονιά εδραίωσαν και θέλουν να πιστεύουν βελτίωσαν τη θέση του ελληνικού βαμβακιού στην παγκόσμια αγορά. Τούτο διότι, το βαμβάκι με το brand “Cotton+” αρχίζει και γίνεται γνωστό στο εξωτερικό, ενώ το πιστοποιημένο “CSF” βρήκε ήδη μόνιμους πελάτες.
 
Επίσης προχώρησαν τις διαδικασίες πιστοποίησης του εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου από το ICA Bremen (λιγότερα από 15 εργαστήρια παγκοσμίως είναι πιστοποιημένα) δίνοντας μεγάλη ώθηση στην αξιοπιστία της εταιρείας στις απαιτητικές διεθνείς αγορές και βελτιώνοντας τη θέση τους έναντι του ανταγωνισμού.
 
«Εμείς εξειδικευόμαστε σε αυτό τον τομέα, την παραγωγή βαμβακιού πρόσθετης αξίας, που η υπεραξία του γυρίζει στον παραγωγό, και πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου και άλλα εκκοκκιστήρια να ακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κουρούδης εξηγώντας πως αυτό θα ήταν θετικό και θα απέφερε οφέλη σε όλους, γιατί πιστεύει πως όσο περισσότερο γίνεται γνωστό διεθνώς πως το ελληνικό βαμβάκι έχει καλύτερα χαρακτηριστικά, τόσο περισσότερο θα ωφεληθούν όλοι» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.