Μινι απολογισμος της 7μηνης διακυβερνησης της ΝΔ και τα διακυβευματα της «επομενης μερας» του ΣΥΡΙΖΑ απο τον Γιαννη Αμανατιδη

Ποιους συνάντησε και τι δήλωσε από την Κομοτηνή ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διευρύνει την ατζέντα διευρυνόμενος»

 
Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες, Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ.Γιάννης  Αμανατίδης, ο οποίος ήταν ένας εκ των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης – συζήτησης που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία Ροδόπης του  Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων με θέμα «Ελλάδα, Τουρκία και Δύση».

Με την αφορμή της επίσκεψής του στην πόλη μας, ο πρώην  υφυπουργός εξωτερικών, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Χαρίτου, είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, καθώς και τον τοποτηρητή μουφτή Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάτ.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη, οι κ.κ. Γκαράνης και Αμανατίδης συζήτησαν σχετικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αυτή διαθέτει, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην αναξιοποίητη, μέχρι σήμερα, δυναμική που προσδίδει ο κάθετος άξονας και όχι μόνο, ενώ από την συζήτηση δεν έλλειψαν και τα ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές ανάγκες και συνδέονται με τον Φιλόδημο και τα έργα που είχαν ωριμάσει για να προχωρήσουν, αλλά σήμερα παραμένουν μετέωρα. 

Σε αντίστοιχα θερμό κλίμα, λόγω και της προσωπικής γνωριμίας τους, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Αμανατίδη με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κατά την διάρκεια της οποίας τέθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας στην περιοχή, ενώ ακολούθως ο κ.Αμανατίδης επισκέφθηκε την έδρα της Μουφτείας Κομοτηνής όπου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον τοποτηρητή – μουφτή.

Δημήτρης Χαρίτου: «Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για τα μεσαία στρώματα καθημερινά διαψεύδονται με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης»


Τον πρώην υφυπουργό εξωτερικών υποδέχθηκε στο πολιτικό του γραφείο ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος «άνοιξε» και την συνέντευξη τύπου που δόθηκε, κάνοντας λόγο για «σημαντικά ζητήματα τα οποία θα επηρεάσουν και θα καθορίσουν τη ζωή των ανθρώπων το επόμενο διάστημα» υπογραμμίζοντας πως « η σημερινή  κυβέρνηση έχει δώσει σαφές αποτύπωμα για το πού κινείται και ποια συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει η πολιτική της».
Το ασφαλιστικό, η προστασία της πρώτης κατοικίας τέθηκαν στο επίκεντρο του σχολιασμού του βουλευτή Ροδόπης, καθώς και μία σειρά ρυθμίσεων που όπως επεσήμανε «έπληξαν τους κοινωνικά αδύναμους, όπως η μείωση του κοινωνικού μερίσματος. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για τα μεσαία στρώματα καθημερινά διαψεύδονται με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης».

«Γνωρίζετε ότι όλα αυτά γίνονται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας στην περιοχή με αμφισβητήσεις και απειλές, ζητήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, πράγμα που δεν γίνεται σήμερα, ενώ η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι αναγκαία όσο ποτέ» τόνισε ο ίδιος ενώ αναφερόμενος στο επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως «φιλοδοξούμε  να γίνει ανοιχτό στην κοινωνία. Θέλουμε να διαμορφώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, να ετοιμαστούμε προγραμματικά, ώστε να είμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα που θα κληθούμε από τον ελληνικό λαό».

Γιάννης Αμανατίδης: «Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις»


Για μία κυβέρνηση που «τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις» έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Αμανατίδης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, με την αφορμή της χθεσινής «επετείου» της 7μηνης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

 «Σήμερα κλείνουμε εφτά μήνες από την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας. Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και ειδικά για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, επισημάναμε στη κυβέρνηση ότι η πολιτική κατευνασμού και η μετεξέλιξή της σε πολιτική προβλεψιμότητας δείχνει μια κυβέρνηση που τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις» για να επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Όσον αφορά στα θέματα που «έτρεξαν» για την ελληνική κοινωνία αυτό το επτάμηνο σύμφωνα με τον ίδιο «χαρακτηρίζονται από οπισθοχώρηση σε όλα τα κοινωνικά δικαιώματα» για να αναφερθεί στην πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού κλιμακωτά, ώστε στο τέλος του 2021 να αγγίξει τα 751 ευρώ.

«Η κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει σε όλες τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις και κατέρρευσαν όλα τα αφηγήματά της και στο κοινωνικό και στο οικονομικό επίπεδο» συνέχισε ο ίδιος κάνοντας λόγο για μία κυβέρνηση «που εξυπηρετεί τους λίγους και εάν όντως είχε και έχει ανοιχτό τον δρόμο που της αφήσαμε, με το μαξιλάρι των 37 εκατ. και την ρύθμιση του χρέους το 2020 θα χαρακτηριστεί από την πλήρη κατάρρευση της πολιτικής ανοχής που δίνει πάντα ο κόσμος σε μία νεοεκλεγείσα κυβέρνηση».

«Τα αποτελέσματα της ανάπτυξης θα πρέπει να αποδοθούν στους πολλούς και στην κοινωνία»


Αναφορικά με τα θέματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και όλης της χώρας, ο κ. Αμανατίδης στάθηκε στα ζητήματα ανάπτυξης, που, όπως εξήγησε, θα πρέπει να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς.  Μιας ανάπτυξης όμως της οποίας τα αποτελέσματα, όπως επεσήμανε «θα πρέπει να αποδοθούν στους πολλούς και στην κοινωνία» και να έχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Αντιθέτως δήλωσε «βλέπουμε και στο αναπτυξιακό μοντέλο της η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έρθουν οι επενδύσεις μειώνοντας τους κατώτατους μισθούς. Κάτι το οποίο μας έφερε στη χρεοκοπία το 2010 και συνιστά λάθος πολιτική».

 «Η ελπίδα γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι το συνέδριό μας. Ένα συνέδριο με το οποίο ευελπιστούμε ότι θα αγκαλιάσουμε τις προσδοκίες της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, με ένα σαφές πρόγραμμα κυβερνητικό για την Ελλάδα η οποία έχει βγει από τα μνημόνια, για την Ελλάδα της νέας δεκαετίας» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «ευελπιστούμε με τη βοήθειά όλου του κόσμου και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη. Την αναγκαιότητα η χώρα να αλλάξει ρότα, γιατί έχουμε πισωγυρίσματα».

Ερωτηθείς σχετικά με την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης συγκριτικά και με τους αντίστοιχους χειρισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, κάνοντας λόγο για «ήττα του κατευνασμού».  «Η δεύτερη φάση την οποία ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία είναι η προβλεψιμότητα. Τα έδωσε όλα. Στις διπλωματικές σχέσεις υπάρχει ο κανόνας της αμοιβαιότητας. Δίνεις και παίρνεις. Σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης οποιωνδήποτε θεμάτων, δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Εκεί είπαμε ότι η πυξίδα και τα σαφή μηνύματα που πρέπει να δίνουμε, δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και μίλησα για περισσότερη από ποτέ αναγκαιότητα της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε μία πολυδιάστατη εξωτερική ενεργητική πολιτική. «Δεν περιμένεις να τρέχεις πίσω από τις εξελίξεις. Γεγονότα όπως αυτά με τη συμμετοχή μας στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι ήττες συνολικά για τη χώρα και για την εξωτερική πολιτική. Όπως επίσης το να μην απαντήσεις γρήγορα σε κάτι ή να μην διαψεύσεις κάτι γρήγορα που έκανε χθες ο κ. Δένδιας σε σχέση με τα Ίμια, με καθυστέρηση 1,5-2 ημερών. Αυτά δεν είναι σημάδια τα οποία μας δείχνουν μια σοβαρότητα. Γι’ αυτό μιλήσαμε και για πολιτική, η οποία δείχνει μια προχειρότητα. Κάτι που είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να χτίσει συμμαχίες  με τις πιο παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τη νεολαία»


Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και τον οδικό χάρτη του επερχόμενο συνεδρίου ο κ. Αμανατίδης, υπογράμμισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την αντιπολίτευση, να χτίσει συμμαχίες με τις πιο παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, την νεολαία. «Ο κόσμος θέλει επιχειρήματα για το πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα και βέβαια το επόμενο καθήκον μας είναι ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας» τόνισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διευρύνει την ατζέντα διευρυνόμενος» επεσήμανε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «η αρχή και το τέλος είναι οι οργανώσεις μελών». «Η ενεργοποίηση των μελών, επάνω στα προβλήματα, σε σχέση με τη λύση των προβλημάτων και την υπεράσπιση των  κατακτήσεων, καθώς και τους προβληματισμούς για το πώς προχωράμε, είναι το Α και το Ω» τόνισε για να επισημάνει πως «εάν αυτό δεν γίνει  τότε η επιτυχία ενός τέτοιου συνεδρίου θα έχει μικρή εμβέλεια, μικρή ακτινοβολία». «Υπάρχουν νέες συνθήκες, ωστόσο το DNA της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου και όχι μόνο αυτών που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα είναι προοδευτικοί. Θέλει όμως με τη δημοκρατία και με συγκεκριμένο τρόπο να βγεις και να μιλήσεις για να αγκαλιαστεί αυτό το εγχείρημα από τον κόσμο.  Αλλιώς είναι μια από τα ίδια» κατέληξε.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.