Τιμησε την «πρωτευουσα της Θρακης» η Πανελληνια Ομοσπονδια Θρακικων Σωματειων

Πραγματοποίησε την κοπή βασιλόπιτας στην Κομοτηνή ένεκα των 100 χρόνων ενσωμάτωσης της Θράκης

Την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας πραγματοποίησε φέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων στην Κομοτηνή, το πρωί της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» της πρώην Νομαρχίας, με αφορμή το κορυφαίο γεγονός της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Βουλευτής Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νικόλαος Τσαλικίδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Χρήστος Χατζηπέμου. «Βρεθήκαμε σύσσωμα τα θρακικά σωματεία στην πόλη της Κομοτηνής για να τιμήσουμε την πρωτεύουσα της Θράκης», τόνισε μεταξύ άλλων στο καλωσόρισμα της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Αριστείδης Χρυσόπουλος.

«Πολλές φορές μένουμε στα γεγονότα και ξεχνάμε τις συνέπειες που προσδιορίζουν τον τρόπο που υπάρχουμε»

Μετά την ευλογία της βασιλόπιτας από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ακολούθησε ομιλία από τον Καθηγητή Λαογραφίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, κ.Εμμανουήλ Βαρβούνη με θέμα: «Η ενσωμάτωση της Θράκης στο Ελληνικό Κράτος το 1920 – Ιστορική Συγκυρία και Πολιτισμικές Συνέπειες».Με αυτό το τρόπο το κοινό μπόρεσε να ενημερωθεί και να καταλάβει σε βάθος το πλαίσιο πίσω από την ιστορική επέτειο της ενσωμάτωσης. Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, «η ομιλία σχετίζεται με το πώς η ενσωμάτωση της Θράκης του 1920 οδήγησε στη διαμόρφωση των συνθήκων που προσδιόρισαν τον τρόπο ζωής, μέχρι και σήμερα στην ελληνική Θράκη». Επιπλέον ο κ. Βαρβούνης τόνισε ότι «πολλές φορές μένουμε μόνο στα γεγονότα και ξεχνάμε τις συνέπειες που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο υπάρχουμε. Αλλά είναι αυτοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν εκ των υστέρων την φυσιογνωμία του τόπου».
Μετά το πέρας της διαφωτιστικότατης ομιλίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων ευχαρίστησε θερμά τον καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβούνη και του αφιέρωσε τιμητική πλακέτα. Στη συνέχεια τον καθηγητή -σε προέκταση και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας-τίμησε για το πλούσιο ακαδημαϊκό του έργο στη Θράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νικόλαος Τσαλικίδης, δίνοντας του το λεύκωμα “Via Egnatia” της ΠΕ Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.