Ετος κομβικων εξελιξεων το 2020 για τις ελληνοτουρκικες σχεσεις

Το συμπέρασμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΟΠΕ Κομοτηνής

Το ενδιαφέρον τόσο φοιτητών, όσο και πολλών πολιτών της Κομοτηνής συγκέντρωσε η εκδήλωση Στρογγυλής Τραπέζης  με θέμα «Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Δύση» που διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου η Αντιπροσωπεία Κομοτηνής του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) στην κατάμεστη αίθουσα Γ.Παυλίδης της ΠΕ Ροδόπης.

Ομιλητές ήταν ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Γιάννης Αμανατίδης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και ο κ. Σωτήριος Σέρμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολίασαν τις πρόσφατες εξελίξεις και ανέδειξαν την έντονη διαχρονικότητα του συγκεκριμένου θέματος.

Το παρών έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, Διπλωματικός Ακόλουθος του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, ο Διοικητής της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Λεωνίδας Γιοβάνης, ο Υποδιοικητής της 21ης  Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων Κομοτηνής, Ταξίαρχος Μπόγδος Ιωάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Συριτούδης Πασχάλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κομοτηνής κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο Υπαρχηγός Β’ Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής κ. Βλαχόπουλος Χαράλαμπος καθώς και μέλη της Διεύθυνσης Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής,

Επιπλέον εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτής Ροδόπης ΚΙΝΑΛ, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χουσείν Χασάν Ζεϊμπεκ, Βουλευτής Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ. Τέλος, την ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος κόσμου της τοπικής κοινωνίας, φοιτητές του ΔΠΘ και όλα τα μέλη της Αντιπροσωπείας Κομοτηνής.

Με το πέρας των τοποθετήσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος με το κοινό, λύνοντας απορίες και προβληματισμούς των παρευρισκομένων.

Σωτήριος Σέρμπος: «Το 2020 και μέχρι τις Αμερικάνικες εκλογές, θα είναι ένα έτος εξελίξεων και στο πλέγμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Η Τουρκία, σημείωσε ο κ. Σωτήριος Σέρμπος, προσπαθεί να αξιοποιήσει ένα γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιρίας, άρα να ενισχύσει το ρόλο και την επιρροή της και να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη, με τη δυνατότητα άσκησης διαπεριφερειακής επιρροής. «Αυτή τη στιγμή, το παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία περνά ακριβώς μέσα από τα ρήγματα και τις αβεβαιότητες που παρουσιάζει η Ευρωατλαντική κοινότητα» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, η γείτονα αξιοποιεί αυτά τα ρήγματα, προχωρώντας σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του άτυπου διακυβερνισμού, a la carte και με συγκεκριμένα κράτη, είτε από την Ευρώπη είτε με τις ίδιες τις ΗΠΑ, μια συναλλακτική προσέγγιση του δούναι και λαβείν που σαφέστατα ευνοεί την Τουρκία συγκριτικά με την Ελλάδα.

Θεωρεί δε σημαντικό παράγοντα αυτής της τακτικής ότι πλέον δεν υπάρχει η διάσταση της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που απελευθέρωσε περισσότερο την Τουρκία με όρους διεθνούς δικαίου και δημιουργεί μεγαλύτερο προβληματισμό στην Ελλάδα, γιατί έχει χάσει τη διάσταση της αιρεσιμότητας, ένα βασικό πυλώνα όσο αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Από εκεί και πέρα η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ευθυγράμμιση των ελληνικών συμφερόντων με ευρύτερα ευρωατλαντικά» μια προσπάθεια διαρκής, στην οποία, τόνισε ο κ. Σέρμπος, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, μιας και η Τουρκία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τον κοινό βηματισμό που έχει επιτευχθεί μεταξύ Λευκού Οίκου και Λευκού Παλατιού.

«Το 2020 και μέχρι τις Αμερικάνικες εκλογές, θα είναι ένα έτος εξελίξεων και στο πλέγμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων», εκτίμησε ο ίδιος κλείνοντας.

Η πιο κρίσιμη μετά το ’74 η τρέχουσα περίοδος για τον βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης σημείωσε πως η περίοδος η οποία ζούμε είναι η πιο κρίσιμη μετά το ’74, διότι όπως εξήγησε «οι συμπεριφορές και οι στάσεις των κρατών της διεθνούς κοινότητας θα προσδιορίσουν την κατάσταση στη περιοχή μας για τα επόμενα 50 χρόνια», προσθέτοντας πως «υπ’ αυτή την έννοια χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, μια ξεκάθαρη στρατηγική και μια προσπάθεια να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας στη βάση του διεθνούς δικαίου με τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζεται η ειρήνη και η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».

Η κυβέρνηση, προσέθεσε ο βουλευτής, κινείται ακριβώς σε αυτή τη κατεύθυνση εξωστρεφώς, πολλαπλασιάζει τις συμμαχίες της, προσπαθεί να κρατάει ζωντανό τον δίαυλο επικοινωνίας με τη γείτονα αλλά την ίδια ώρα εκπέμπει και μηνύματα αυτοπεποίθησης, αποφασιστικότητας και κυρίως ξεκάθαρου σχεδιασμού. «Η σταθεροποίηση στη Συρία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για λύσεις και ίσως για μια πιο δίκαιη εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας αλλά και του διεθνούς δικαίου στη περιοχή» επεσήμανε ο Υπουργός σχετικά με τα εκεί τεκταινόμενα, τονίζοντας πως «το πρόβλημα εκεί ξεκίνησε από το ISIS το οποίο έχει απομονωθεί και συρρικνωθεί σημαντικά, ενώ έχει γίνει μια ανακατάταξη ισορροπιών στη περιοχή, χωρίς βέβαια ακόμα να έχει καταλαγιάσει πλήρως η κατάσταση».

Με τη σειρά του ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Αμανατίδης, σε ερώτηση για την κινητικότητα της Τουρκίας, απεφάνθη πως «ανάλογη κινητικότητα με την Τουρκία, δείχνουν όλα τα κράτη» διευκρινίζοντας πως αυτό που διαφοροποιεί την γείτονα χώρα είναι η συμπεριφορά που επιδεικνύει, η ένταση της οποίας ευελπιστεί να κατευναστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.