ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ

Μνημόνευση όσων υποστήριξαν την ιδέα της ίδρυσής του

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ανατολή της καινούργιας χρονιάς  έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Θράκη γιατί θα γιορτασθεί με διάφορες εκδηλώσεις η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της Ελλάδος. Προετοιμασίες για την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων από την Περιφέρεια, τον Δήμο και διαφόρους συλλόγους είδαν το φως της δημοσιότητας από πέρυσι  και προφανώς θα προστεθούν και άλλες. Αναμφισβήτητα θα είναι μια αφορμή για την προβολή της ξεχωριστής αυτής γωνιάς της Ελλάδος και της επισήμανσης ιστορικών γεγονότων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής και των ανθρώπων της. Θα είναι επίσης και μια ευκαιρία να μνημονεύσουμε ανθρώπους που πρόσφεραν προς τον τόπο, όπως τόνισε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αθήνα.
 
Σε πολύ λίγο χρόνο από την ενσωμάτωση της Θράκης και πριν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία, ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και στη συνέχεια ο Εμφύλιος. Έγιναν προσπάθειες από το Κράτος να αντιμετωπισθούν οι καταστάσεις που δημιουργήθηκαν, δίνοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στις ακριτικές περιοχές, όμως χωρίς επιτυχία.Προκειμένου να βοηθηθεί ο τόπος και με άλλους τρόπους, άρχισε δειλά δειλά μια προσπάθεια διαφόρων τοπικών παραγόντων για την ίδρυση του 5ου Πανεπιστημίου στη χώρα μας. Αυτό θα δημιουργούσε όχι μόνο νέες προοπτικές πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ευκαιρίες πληθυσμιακής ενίσχυσης. Και πράγματι, 50 περίπου χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης του οράματος ιδρύσεως του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στους 3 Νομούςτης, σήμερα αυτό αποτελεί τη βάση για την πολύμορφη ανάπτυξή της, γεμίζοντας τους τόπους με νεολαία και όχι μόνο.

Θα πρέπει λοιπόν μεταξύ όλων των άλλων εκδηλώσεων να μνημονευθούν και οι παράγοντες εκείνοι που κατάφεραν να στρέψουν την προσοχή της κυβέρνησης στη Θράκη και να εγκρίνουν την ίδρυση Πανεπιστημίου.Ας μου επιτραπεί λοιπόν, εξιστορώντας τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για την υποστήριξη της προσπάθειας προβολής του αιτήματος να αναφέρω λεπτομερώς τους συμπολίτες μας και άλλες προσωπικότητες που συμμετείχαν σε αυτές.Κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι μια μικρή επαρχιακή πόλη, χωρίς μεγάλη πολιτική υποστήριξη και ικανό μέγεθος, θα ήταν δυνατό να ζητήσει την ίδρυση Πανεπιστημίου, σε μια ακριτική περιοχή όταν τα υπάρχοντα ήδη τέσσερα λειτουργούσαν στις μεγαλύτερες τότε πρωτεύουσες της χώρας. Δεν ήταν εύκολο και για έναν λόγο ακόμη, γιατί στα μέσα της δεκαετίας του 1960, οι ιδέες μας και οι προσπάθειες δεν προωθούνται εύκολα και γρήγορα, λόγω της έλλειψης των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και προβολής, όσο και αν ο τοπικός τύπος προέβαλε όσο μπορούσε τα τοπικά θέματα.
         
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την χρονολογική παρουσίαση των ενεργειών που έγιναν από τους τοπικούς παράγοντες της Κομοτηνής (Συλλόγους, Επιμελητήρια κ.λπ.) βασισμένοι στις λεπτομέρειες που περιέχονται στο εκδοθέν ΑΡΧΕΙΟ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΜΑΝΟΥΔΗ το 1995.

ΙΙ.ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Την εποχή εκείνη, όχι μόνο η αστυφιλία αλλά και το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Δυτική Ευρώπη, δημιουργούσε έντονα αναπτυξιακά προβλήματα. Υπήρχαν παράγοντες του τόπου που παρακολουθούσαν επισταμένως τους ρυθμούς μείωσης των εμπορικών καταστημάτων, την αύξηση των λουκέτων στις εξώθυρες των κατοικιών και την ερήμωση των χωριών της περιοχής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες γινόταν διάφορες επαφές και συζητήσεις με αρμοδίους. Έτσι κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Θρακικό Πνευματικό Κέντρο (Θ.Π.Κ.) στην Κομοτηνή του Ιωάννη Εξάρχου, που ήταν διευθυντής της πρώτης αποκεντρωμένης Υπηρεσίας Περιφερειακής Ανάπτυξης, έγινε για πρώτη φορά δημόσια αναφορά για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Κομοτηνή.

Πρώτη αναφορά για την ίδρυση Πανεπιστημίου από  τον Ιωάννη Εξάρχου, διευθυντή της Υπηρεσίας Περιφερειακής Ανάπτυξης

Ήταν η πρώτη φορά που ένας αρμόδιος σε θέματα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και ουδέτερος παρατηρητής έριξε την ιδέα, παρά τις διάφορες επιφυλάξεις. Αυτό όμως δεν έφτανε. Έπρεπε να βρεθούν περισσότεροι υποστηρικτές και να αρχίσουν αποτελεσματικές πιέσεις για να την υλοποίησή της.Η διοργάνωση διαφωτιστικών ομιλιών και εκδηλώσεων συνεχίσθηκε για πολύ καιρό με διακεκριμένους ομιλητές όπως το ζεύγος των καθηγητών Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη, οι οποίοι έγιναν και ιδιαίτεροι υποστηρικτές της Θράκης. Άρχισε λοιπόν σιγά σιγά να υποστηρίζεται το θέμα και να πείθονται οι τοπικοί παράγοντες ότι το αίτημα είχε βάσεις.

Σύσκεψη εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας υπό την ευθύνη του Θρακικού Πνευματικού Κέντρου (Θ.Π.Κ.)

Το Δ.Σ. του Θρακικού Πνευματικού Κέντρου (Θ.Π.Κ.) συγκάλεσε στις 28-6-72 κοινή σύσκεψη εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν από το Θ.Π.Κ. ο Πρόεδρος Γεώργιος Μανούδης, ο διακεκριμένος και δραστήριος σε τοπικά θέματα δικηγόρος Π. Ματσκίδης, ο Ιωάννης Γκρούδας και η Άννα Αργυροπούλου.  Ο τοπογράφος μηχανικός και πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου τότε και σήμερα πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης (ο μόνος ακόμα μεταξύ μας). Επίσης προσκλήθηκαν στη σύσκεψη ο Δικηγορικός Σύλλογος με τον Γ. Τσούκα, οι πρόεδροι του Ε.Β.Ε. Ροδόπης Δημ. Ιωακειμίδης, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Π. Λεονταρίδης και της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Α. Βουτσάς. Χαιρετίζοντας τους παρισταμένους ο Πρόεδρος του Θ.Π.Κ. τόνισε ότι «… αφού τας προς την Πατρίδα μας υποχρεώσεις εκπληρώσαμε πάντοτε με προθυμία και θυσίες, δικαιούμεθα να διατυπώσουμε τα κατά πάντα νόμιμα κα δίκαια αιτήματά μας…».Μετά από μακρά και διεξοδική συζήτηση αποφασίσθηκε να διερευνηθεί αν το αίτημα της ίδρυσης Πανεπιστημίου σε παραμεθόρια περιοχή και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, θα είχε την υποστήριξη   και άλλων Πανεπιστημιακών λόγω αρμοδιότητας.

Στήριξη από πανεπιστημιακούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η διερεύνηση αυτή ανατέθηκε στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Θ.Π.Κ. ο οποίος έκανε επαφές στη Θεσσαλονίκη, για να δει κατά πόσον η σκέψη για τη δημιουργία μιας Πανεπιστημιακής Σχολής και ολόκληρου Πανεπιστημίου με έδρα την Κομοτηνή, θα εύρισκε υποστηρικτές στους κύκλους των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δειλά δειλά τέτοιες επαφές έγιναν κατά σειράν με τους καθηγητές: Ευθύμιο Παπαγεωργίου της Γεωπονικής, Γ. Λειβαδά της Φυσικομαθητικής, τον Θρακιώτη στην καταγωγή Αλ. Συμεωνίδη, καθηγητή της Ιατρικής, και φυσικά τους Δημήτρη και Μαρία Δελιβάνη της Νομικής και της Ανωτάτης Βιομηχανικής αντίστοιχα. Η προσπάθεια αυτή είχε πολύ θετική ανταπόκριση και αφού ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες επισημοποιήθηκε στα πρακτικά ειδικής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Θ.Π.Κ. 158/18-10-1972.
Μετά από αυτά, πραγματοποιήθηκαν και άλλες επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξασφαλισθεί η υποστήριξη από καθηγητές και άλλων Σχολών. Επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών ήταν η σύσκεψη 12 καθηγητών στα γραφεία της Κοσμητείας της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης στις 23/10/1972 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Συμεώνογλου, που ήταν Κομοτηναίος στην καταγωγή. Στη σύσκεψη αυτή ορίσθηκε ομάδα από τους καθηγητές Μαρία και Δημήτριο Δελιβάνη, Ι. Έξαρχο και Γ. Λειβαδά προκειμένου να ετοιμάσουν εισηγήσεις για διάφορες πλευρές του αιτήματος (Οργανωτικές, Οικονομικές κλπ.) και να παρουσιασθούν σε πανηγυρικό συμπόσιο που αποφασίσθηκε να γίνει στην Κομοτηνή τον Δεκέμβριο 1972.
 
 «Έτσι το όραμα από την επαρχία καθήλωσε τους πνευματικούς πατέρες και μετουσιώθηκε σε αποφάσεις δράσης. Έδειξε ότι σημαντικά και ουσιώδη θέματα μορφοποιούνται όταν υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν με την καρδιά τους, αγωνίζονται ανυστερόβουλα και καταφέρνουν να κινητοποιήσουν αυτούς που πρέπει. Φάνηκε τέλος πως η σοφία αποδέχεται τα διδάγματα της πείρας και το δίκαιο των ανθρώπων της πράξης κυριεύει τους ανθρώπους της επιστήμης» όπως καταγράφεται στα πρακτικά του Δ.Σ. του Θ.Π.Κ.

Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  υπό τον Πρύτανη Ε. Σδράκα υιοθετεί την ιδέα

          Στις 2-11-72 οι καθηγητές Δημ. Δελιβάνης και Ι. Έξαρχος κάνουν σχετική εισήγηση στη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. η οποία, υπό τον Πρύτανη Ε. Σδράκα, υιοθετεί την ιδέα και προτείνει όπως εισηγηθεί στην Κυβέρνηση σχετικά με την ίδρυση όχι απλώς μιας Σχολής στην Κομοτηνή, αλλά ολοκλήρου Πανεπιστημίου στην Θράκη. Επίσης αποφασίζεται να δημοσιοποιηθούν οι ενέργειες αυτές και ο Πρόεδρος του Θ.Π.Κ. ανέλαβε να ενημερώσει σχετικά τους προέδρους των άλλων τοπικών οργανώσεων και τους διευθυντές των τοπικών εφημερίδων. Και εδώ θα πρέπει να επαναλάβω ότι οι τοπικές εφημερίδες και ιδιαίτερα «Ο ΧΡΟΝΟΣ» με τον αρθρογράφο του Α. Αθανασιάδη ήταν πάντα θερμοί υποστηρικτές των σχετικών προσπαθειών.Επίσης ανακοινώθηκε και δημοσίως η διενέργεια του συμποσίου εργασίας, στις 2-3/12/72 στην Κομοτηνή και ενημερώθηκαν ο Περιφερειακός Διοικητής Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης που έδρευε τότε στην Καβάλα, ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης Ροδόπης ώστε η όλη προσπάθεια να τύχει και της υποστήριξης των διοικούντων.

Το Συμπόσιο στις 2-3/12/72 και η ονοματοδοσία του Πανεπιστημίου

 Αφού έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι πρώτες ενέργειες, άρχισαν οι επαφές με τους τοπικούς παράγοντες για την προετοιμασία του Συμποσίου. Για το σκοπό αυτό το Δ.Σ. του Θ.Π.Κ. συνεδριάζει στις 26, 27 και 29 Νοεμβρίου 1972 και προετοιμάζει την επιλογή κτιρίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πρώτα χρόνια. Παράλληλα συνεχίσθηκαν επαφές και με άλλους καθηγητές στη Θεσσαλονίκη όπως οι Αν. Μιχαηλίδης Νουάρος, Ι. Καραγιαννόπουλος, Ν. Ανδρειώτης, Στ. Πελεκανίδης, Κ. Βουγιούκας, Σιμ. Ανδρόνικος και Αλ. Συμεωνίδης, οι οποίο για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να έρθουν τελικά στο Συμπόσιο.
 
Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε ένα λεωφορείο με τους περισσότερους καθηγητές τους οποίους τιμής ένεκεν συνόδευσαν οι Κομητηναίοι της Θεσσαλονίκης Άρης Μανούδης, Δημήτριος Μιχαλόπουλος και Γεώργιος Τσιστράκης. Το λεωφορείο αυτό στα όρια του Νομού Ροδόπης υποδέχθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Θ.Π.Κ.. Δύο αυτοκίνητα με επικεφαλής τον Πέτρο Ματσκίδη και άλλους Κομοτηναίους συμπολίτες μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη και υποδέχθηκαν τους καθηγητές Δ. Δελιβάνη, Χαρ. Φραγκίστα και Π. Χρήστου, οι οποίοι έφθασαν αεροπορικώς από την Αθήνα.
         
Στο «προσκλητήριο της Θράκης» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Θ.Π.Κ. όταν υποδεχόταν τους προσκεκλημένους ανταποκρίθηκαν οι:
Δημ. Δελιβάνης ΝΟΕ Θεσσαλονίκης, Μαρία Νεγροπόντη-Δελιβάνη ΑΒΣ Θεσσαλονίκης, Χαρ. Φραγκίστας ΝΟΕ Θεσσαλονίκης, Ιων. Έξαρχος Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης, Παν. Χρήστου Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, Γερ. Λειβαδάς, Φυσικομαθητική ΑΠΘ, Κων/νος Βουγιούκας ΝΟΕ Θεσσαλονίκης, Κων/νος Βλάχος, Κτηνιατρική Σχολή, Ιωαν. Βικελίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αλεξ. Σιμώτας Ιατρική Σχολή, Γεωργ. Ταυρίδης Ιατρική Σχολή, Δημ. Γερμίδης Ειδικός Εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, Κων/νος Κεραμέας ΝΟΕ Θεσσαλονίκης και Κων/νος Συμεώνογλου Γεν. Γραμματέας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αναπληρώνοντας τον Πρύτανη Σδράκα που έλειπε στο εξωτερικό.
 
Σε όλους δόθηκε λεπτομερές υπόμνημα που ετοιμάσθηκε στην Κομοτηνή για να είναι καλά ενημερωμένοι.Όλοι οι προσκεκλημένοι κατέλυσαν στο Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ της Κομοτηνής και στις 7 μ.μ. το απόγευμα άρχισε το Συμπόσιο στην Αίθουσα Τελετών του Θ.Π.Κ. στον πρώτο όροφο του παλαιού Ταχυδρομείου στην Πλατεία Χρυσάνθου.   

Από τις συνεργαζόμενες τοπικές οργανώσεις παρέστησαν οι εξής:

Από το Θ.Π.Κ. Γεώργιος Μανούδης, Ιωάννης Γκρούδας, Πέτρος Ματσκίδης, Ιωαν. Σαμουρκασίδης, Άννα Αργυροπούλου, Σταύρος Αγγελίδης, Γεώργιος Ποντίκης, Ιωακείμ Ιωακειμίδης του ΕΒΕ Ροδόπης, Πέτρος Λεοντιάδης, Δημ. Βασιλειάδης του ΜΟΚ, Γεωργ. Εμμανουηλίδης, Αναστ. Καρασιμόπουλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημ. Βουτσάς, Ιωαν. Καραμασούλης της Ε.Γ.Σ. Ροδόπης, Αποστ. Βάθης, Νικ. Κιόρογλου, Αθαν. Τερζίδης, Αθαν. Καμαράκης, Γεωργ. Αντωνιάδης ιατρός, Αντ. Παπαντωνίου δικηγόρος, Ιωαν. Βλαμίδης συμβολαιογράφος, Εφημερίδες Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΠΡΩΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ.   

Από τους επισήμους:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Θάσου, ο Υφυπουργός Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και Υφ. Οικονομικών, Ο Νομάρχης, ο Διοικητής της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ο Διοικητής του 29ου Συντάγματος Πεζικού, ο Ανωτ. Διοικητής Χωροφυλακής Θράκης, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων,ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου,  ο Διοικητής Δ/νσεωςΧωρ. Ροδόπης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο συμπόσιο επετράπη η είσοδος μόνο σε άτομα που είχαν προσκλήσεις.

Οι συζητήσεις στο συμπόσιο περιέλαβαν:

1) Έκθεση που προετοίμασαν οι καθηγητές Μ. Δελιβάνη, Ι. Έξαρχος και Γ. Λειβαδάς.
2) Σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 200 εκατ. δραχμών με λεπτομερή ανάλυση κατά κατηγορίες δαπανών. Ήτοι δαπάνες ενδεχόμενων απαλλοτριώσεων, κατασκευών, προμήθειας εξοπλισμού, επίπλων, οργάνων, αμοιβών του διοικητικού και διδακτικού προσώπου και δαπανών εξοπλισμού εργαστηρίων, βιβλίων κ.λπ.
3) Σχέδιο Νομοθετικού Διατάγματος ιδρύσεως και κανονισμό λειτουργίας της προτεινόμενης καταρχήν Γεωπονικής Σχολής. Όλα αυτά συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν για να μπορούν να υποβληθούν στους αρμόδιους στην Αθήνα.
         
Αναφέρω τις πιο πάνω λεπτομέρειες για να υπογραμμισθεί η πληρότητα της προετοιμασίας που περιελάμβανε ακόμα και επιτόπιες επισκέψεις των κτιρίων που υπήρχαν στην Κομοτηνή.
 
Το διήμερο Συμπόσιο εργασίας καθηγητών που ήρθαν στην Κομοτηνή από όλα τα σημεία της Ελλάδος, για να διατυμπανίσουν μαζί με τους εκπροσώπους των τοπικών οργανώσεων και με την παρουσία των εκπροσώπων των Αρχών, την ανάγκη ιδρύσεως Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή αποτέλεσαν όχι μόνο το γενέθλιο του μετέπειτα Θρακικού Πανεπιστημίου, αλλά και την κολυμβήθρα όπου ο «Ολύμπιος» όπως προσφωνήθηκε καθηγητής του Α.Π.Θ. Χαρ. Φραγκίστας ονόμασε αυτό ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ.
 
Το Δ.Σ. του Θ.Π.Κ. και οι συνεργαζόμενοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, επωμίσθηκαν βαρύτατα καθήκοντα για να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα του Συμποσίου. Τόση δε ήταν η αγωνία τους ώστε την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων του 1972 στο πρακτικό 168/26-12-72 προγραμματίστηκαν οι τρόποι αξιοποίησης των συμπερασμάτων.Θα πρέπει να τονίσω ότι σε κάθε προσπάθεια ενδιαφέρουσα είναι η γένεση της ιδέας και η αρχή. Οι λεπτομέρειες της υλοποίησης του έργου δεν είναι του παρόντος. Θέλησα με αφορμή τους εορτασμούς της τόσο σημαντικής επετείου για την Θράκη, να μνημονεύσω τους ανθρώπους που ξεκίνησαν την προσπάθεια που βοήθησε στην ανάπτυξή της.

ΙΙΙ. Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

          Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στα πλαίσια του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του το 1994 μεταξύ των πνευματικών, εθνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων «… θεώρησε υποχρέωσή του να τιμήσει στη Θεσσαλονίκη μερικούς από τους ανθρώπους οι οποίοι συνέλαβαν την ιδέα της ίδρυσής του και πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την λειτουργία του στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης…»,  ανέφερε ο Πρύτανής του, καθηγητής Ιωάννης Πανούσης στη σχετική του αλληλογραφία.

Η εκδήλωση έγινε στις αίθουσες του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Θεσσαλονίκη, που είχε ιδρύσει ο εκλιπών από τότε, καθηγητής Ευρυγένης, που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής  του Πανεπιστημίου Θράκης. Η εκδήλωση είχε τίτλο «ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Δ.Π.Θ.: ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ».Ομιλητές ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ι. Πανούσης και οι καθηγητές Κρατερός Ιωάννου, Στέργιος Αλεξιάδης και Βασ. Σκουρής.
 
Οι τιμηθέντες με αναμνηστική πλακέτα ήταν, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της εκδήλωσης «… ο Γεώργιος Μανούδης που ως Πρόεδρος του Θ.Π.Κ» υπήρξε η ψυχή των κινητοποιήσεων, το ζεύγος των καθηγητών Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη, λόγω της συμμετοχής τους από την αρχή στις προσπάθειες με αγάπη για τη Θράκη, ο καθηγητής της Νευροχειρουργικής Γ. Ταυρίδης, θερμός υποστηρικτής του Δ.Π.Θ., ο Δ. Γερμίδης που ως Κομοτηναίος στην καταγωγή από τη θέση του στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι υποστήριξε την προσπάθεια, ο Λυσίμαχος Μαυρίδης Πρόεδρος Ε.Π.Δ. του Δ.Π.Θ. και οι καθηγητές Γ. Δασκαρόλης και Κ. Βαβούσκος.
 
Σε όλους όσους αναφέρθηκαν πιο πάνω και με πρωτοφανή ζήλο υποστήριξαν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θράκης, όλοι οι Θρακιώτες οφείλουμε ευγνωμοσύνη!!!

Την εποχή εκείνη, όχι μόνο η αστυφιλία αλλά και το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Δυτική Ευρώπη, δημιουργούσε έντονα αναπτυξιακά προβλήματα. Υπήρχαν παράγοντες του τόπου που παρακολουθούσαν επισταμένως τους ρυθμούς μείωσης των εμπορικών καταστημάτων, την αύξηση των λουκέτων στις εξώθυρες των κατοικιών και την ερήμωση των χωριών της περιοχής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες γινόταν διάφορες επαφές και συζητήσεις με αρμοδίους. Έτσι κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Θρακικό Πνευματικό Κέντρο (Θ.Π.Κ.) στην Κομοτηνή του Ιωάννη Εξάρχου, που ήταν διευθυντής της πρώτης αποκεντρωμένης Υπηρεσίας Περιφερειακής Ανάπτυξης, έγινε για πρώτη φορά δημόσια αναφορά για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Κομοτηνή
 
«Το όραμα από την επαρχία καθήλωσε τους πνευματικούς πατέρες και μετουσιώθηκε σε αποφάσεις δράσης. Έδειξε ότι σημαντικά και ουσιώδη θέματα μορφοποιούνται όταν υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν με την καρδιά τους, αγωνίζονται ανυστερόβουλα και καταφέρνουν να κινητοποιήσουν αυτούς που πρέπει. Φάνηκε τέλος πως η σοφία αποδέχεται τα διδάγματα της πείρας και το δίκαιο των ανθρώπων της πράξης κυριεύει τους ανθρώπους της επιστήμης» όπως καταγράφεται στα πρακτικά του Δ.Σ. του Θ.Π.Κ.

*Ο Κομοτηναίος οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων Άρης Γ. Μανούδης  ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, διαρκής όμως και ενεργητική παραμένει η σχέση του με τον γενέθλιο τόπο. 

(σ.σ. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το δημοσιευθέν «Αρχείο Γεωργίου Α. Μανούδη (1905-1978) εκ Νεοχωρίου Ανατολικής Θράκης», Εκδοτική Ροδόπης, Κομοτηνή 1995).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.