Αξονας υψηλης προτεραιοτητας η Θρακη για τη διοικηση της Υγειονομικης Περιφερειας

Το πρόγραμμα «Smile» έκανε στάση στον Ίασμο και δεσμεύτηκε για ένα άρτια εξοπλισμένο περιβάλλον υγείας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή Ενημερωτική-Επιμορφωτική Εκδήλωση με τίτλο «Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προσβάσιμη σε όλους», την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ιάσμου, στο πλαίσιο δράσεων του έργου «Ενισχύοντας την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε απομονωμένες και υποβαθμισμένες διασυνοριακές περιοχές («Strenghtening primary Medical care in IsoLated and deprived cross-border arEas»-«SMiLe»), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020.
 

Παρουσία της νέας διοικήτριας του νοσοκομείου κ. Μάγδας Γιαμουστάρη, του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν και πλήθους της τοπικής κοινωνίας, η εν λόγω εκδήλωση συνδέθηκε με σειρά δράσεων που υλοποιεί η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης στο πλαίσιο του Έργου SMiLe και απευθύνεται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε επαγγελματίες υγείας και σε στελέχη δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών με εισηγήτριες την διευθύντρια της διεύθυνσης προγραμματισμού και ανάπτυξης πολιτικών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Αιμιλία Μακρυαλέα και την υποδιοικήτρια 4ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, κ. Ειρήνη Χατζοπούλου.
 
«Είναι ένα έργο το οποίο στοχεύει κυρίως στο να εμπλουτίσουμε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε κάποιες από αυτές τις απομακρυσμένες μονάδες υγείας και σε δύο εκ των νοσοκομείων που ανήκουν στη περιοχή, όπως επίσης την παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό για κάποιες ειδικές κατηγορίες πολιτών με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες- νοσήματα» ανέφερε η κ. Ειρήνη Χατζοπούλου σε μια προσπάθεια να παραθέσει εν συντομία τους βασικούς άξονες του έργου που όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε «έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία».
 

Στη συνέχεια, τόνισε την επιτακτική ανάγκη μιας ολοκληρωμένης και οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθολικά σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στις ακριτικές περιοχές. «Στα σημεία αυτά που είναι απομονωμένα και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις υποβαθμισμένα, νομίζω ότι ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας- ο οποίος μετουσιώνεται κυρίως μέσα από τα κέντρα υγείας- είναι ολοένα και πιο επιτακτικός» σημείωσε χαρακτηριστικά η υποδιοικήτρια.

 

Ενισχυμένες με νέο εξοπλισμό οι συμμετέχοντες περιοχές

 
Αναφορικά με την έκβαση του έργου, η ίδια γνωστοποίησε  πως σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, έχει ήδη παραδοθεί το μεγαλύτερο κομμάτι. «Σε όλα αυτά τα κέντρα υγείας που συμμετέχουν έχουμε πλέον σύγχρονα μηχανήματα και ψηφιακούς εκτυπωτές καθώς και κάποιον άλλο ιατρικό εξοπλισμό ο οποίος κρίνεται απαραίτητος, όπως καινούργιοι καρδιογράφοι, οξύμετρα κλπ», υπογράμμισε η κ. Χατζοπούλου, προσθέτοντας πως σίγουρα υπάρχουν υπολειπόμενα κενά αλλά η ίδια είναι αισιόδοξη πως αυτά θα καλυφθούν.
 
Τέλος, τόνισε πως η ακριτική Θράκη είναι «ένας άξονας υψηλής προτεραιότητας» γιατί, όπως εξήγησε, «έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, γεωγραφικές και δημογραφικές», εκφράζοντας αισιοδοξία για τη συνέχεια του προγράμματος.
 
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, εξέφρασε τη χαρά του αλλά και την προσδοκία του ο τόπος να επωφεληθεί ουσιαστικά από αυτή τη σχέση συνεργασίας ενώ παράλληλα εξέθεσε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο υγείας Ιάσμου, ευχόμενος αυτά να λυθούν στο εγγύτερο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.