Ιδιωτικοποιηση «απο το παραθυρο» καταγγελλουν οι εργαζομενοι του νοσοκομειου Κομοτηνης

Αρνούνται κατηγορηματικά να γίνουν «πειραματόζωα» του νέου μοντέλου διοίκησης στον χώρο της υγείας

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου διεξήγαγε ανοιχτή συνάντηση ενημέρωσης, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ στην κυβερνητική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου, παρουσία ιατρικού προσωπικού και εκπροσώπων φορέων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Ιωάννης Τσουγκρανάςμίλησε για εξαπάτηση, καθώς όπως εξήγησε «αλλιώς μας παρουσίαζαν τα σχέδια και τελευταία στιγμή αλλιώς τα είδαμε να κατατίθενται», προσθέτοντας πως θα ακολουθήσουν πολλές συγκεντρώσεις αφού πρώτα έρθουν σε συνεννόηση με όλους τους φορείς του Νομού έτσι ώστε να καταλήξουν στο τι ακριβώς θα πράξουν για να επικυρώσουν την σύμβαση που αρμόζει στο νοσοκομείο.

Από την πλευρά της η γραμματέας του συλλόγου κ. Μαρία Δικούδη σημείωσε πως  οι τελευταίες εξελίξεις έπιασαν εξαπήνης το προσωπικό και την τοπική κοινωνία. «Οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται από εμάς δυσάρεστες και απαράδεκτες, γιατί βλέπουμε αλλαγή του νομικού καθεστώτος. Η συλλογικότητά μας ήταν παρούσα σε όλες τις παρουσιάσεις του έργου του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ποτέ δεν παρουσιάστηκε τέτοιο θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά η γραμματέας του συλλόγου, συμπληρώνοντας πως «παρά το γεγονός ότι το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι προς την κατεύθυνση του καθησυχασμού, καθησυχασμός και εφησυχασμός έχουν παρέλθει».

Αιφνιδιαστική μετάλλαξη από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό ιδιωτικού δικαίου

Σε έντονα επικριτικό τόνο μίλησε και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, κ. Αλέκος Σπανός τονίζοντας πως ζούμε σε μια κοινωνία της οποίας  διακυβεύεται το υγειονομικό μέλλον ξεκαθαρίζοντας πως δεν θίγεται και δεν απειλείται η κατασκευή του νέου νοσοκομείου. «Παγώσαμε κι ακόμα είμαστε μουδιασμένοι βλέποντας στηνεπιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής να συζητείται η επιμέρους τροποποίηση της σύμβασης. Μιλάμε για την αιφνιδιαστική μετάλλαξη σε μια νύχτα από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικό δίκαιο ενώ είχαμε τη διαβεβαίωση ουκ ολίγες φορές ότι δεν διαπραγματεύονται ούτε και αυτοί τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου. Από δω και πέρα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι» υπογράμμισε ο κ. Σπανός.

Στη συνέχεια, γνωστοποίησε πως στα αρχικά σχέδια του νέου νοσοκομείου υπήρχαν το «νοσηλευτικό φυτώριο» που στηρίζει τις καθημαγμένες οικογένειες, κάτι που πλέον δεν υπάρχει στα σχέδια.

Όσον αφορά τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ο ίδιος παρέπεμψε τους ακροατές στις τεκμηριωμένες έρευνες της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης όσον αφορά τις καταστροφικές συνέπειες της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

«Είμαστε το πρώτο νοσοκομείο στα 130 ιδρύματα της χώρας που θα επιχειρηθεί το εν λόγω σχέδιο. Δεν θέλουμε να είμαστε το πειραματόζωο στο καινούργιο μοντέλο διοίκησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, σημειώνοντας παράλληλα πως το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, σε σχέση με το γεγονός ότι συμπίπτει χρονικά με τις επικείμενες εκλογές, του κινεί υποψίες.

Έκκληση σε όλους τους φορείς να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων

Η κ. Αγλαΐα Γαλαζούδη μέλος του ΔΣ, τόνισε την άρνηση κάθε είδους διαπραγμάτευσης του δημοσίου χαρακτήρα του νοσοκομείου. «Διεκδικούμε δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ όπου όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν και δημόσια υγεία» υπογράμμισε η κ. Γαλαζούδη, καλώντας τους τοπικούς φορείς να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων,έτσι ώστε να υπάρξει μια αισιόδοξη έκβαση.

Με τη σειρά της η κ. Μαρίνα Αποστολίδου, επίσης μέλος του ΔΣ, επεσήμανε τις αρνητικές συνέπειες ανάληψης καθηκόντων από κάποιον εργολάβο. «Θα χρησιμοποιούν υπαλλήλους κατά το δοκούν και η πρόσβασή μας σαφέστατα δεν θα είναι αυτή, που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε» τόνισε η κ. Αποστολίδου, θέτοντας καταληκτικά προ των ευθυνών τον κ. Στυλιανίδη που όπως η ίδια ανέφερε «θεωρώ ότι γνώριζε και όφειλε να ενημερώσει». «Οφείλει να σταθεί δίπλα μας και να δηλώσει την αντίθεσή του» τόνισε η ίδια.

Την αμέριστη συμπαράσταση όχι μόνο της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης αλλά και όλων των εργασιακών χώρων που εκπροσωπεί εξέφρασε ο γ.γ. κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, τονίζοντας πως «η διάλυση του Δημοσίου και αυτό που συμβαίνει σήμερα με όλες τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αυτό που συμβαίνει στο νοσοκομείο, συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

«Ο στόχος του συστήματος της Δημόσιας Υγείας είναι η ισότιμη και καθολική πρόσβαση  στις υπηρεσίες του»

Την στήριξή του εξέφρασε και ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου.«Όπως γνωρίζετε όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκα δίπλα στους αγώνες των εργαζόμενων στον χώρο της υγείας για τη στήριξη και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Όπως επίσης και στις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για να προχωρήσει η ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Μετά την γενναία δωρεά του Ιδρύματος και την απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να επιλεγεί να κατασκευαστεί το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής, δυστυχώς έρχεται η νέα κυβέρνηση να τροποποιήσει τη σύμβαση που κυρώθηκε με το νόμο 4564 του 2018 και να μετατρέψει το καθεστώς λειτουργίας μετατρέποντας το από Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι με αυτή της την επιλογή ανοίγει για να μπουν από το παράθυρο τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας, δημιουργεί καθεστώς αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας σε εσάς τους εργαζόμενους που κρατήσατε όρθιο το νοσοκομείο την δύσκολη περίοδο της κρίσης.

Δυστυχώς σήμερα με την απόφαση του Προεδρείου της Βουλής κατά πλειοψηφία να μην επεκταθεί η συζήτηση για την συγκεκριμένη σύμβαση, θέλει να μην γίνει ευρέως γνωστή η απαράδεκτη ρύθμιση που αιφνιδιαστικά προωθεί. Γελιούνται αν νομίζουν ότι θα πετύχουν κάτι τέτοιο. Σήμερα με την στάση μου στην Ολομέλεια της Βουλής και από αύριο δίπλα στον αγώνα σας θα διεκδικήσουμε ένα νέο σύγχρονο υψηλών προδιαγραφών νοσοκομείο Κομοτηνής, που θα παρέχει περίθαλψη και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους οικονομικά αδύναμους, τους ανασφάλιστους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του συστήματος της Δημόσιας Υγείας:  η ισότιμη και καθολική πρόσβαση  στις υπηρεσίες του.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια στους αγώνες σας.Θα είμαι δίπλα σας», ήταν αναλυτικά το μήνυμα του βουλευτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.