«Περι Νομων» και «Περι Πολιτειας» του Κικερωνα παρουσιαζονται στην Κομοτηνη

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων

Το Ινστιτούτο του Βιβλίου-Καρδαμίτσα, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΤΕΦ/ΔΠΘ +Μόρφωση, το βιβλιοπωλείο Εκλογή και η Λέσχη Κομοτηναίων, πρόκειται να παρουσιάσουν στην πόλη μας την εκδοτική αποτύπωση της μεταφοράς στην ελληνική δύο έργων του Μ. Τύλλιου Κικέρωνα,«Περί Νόμων» και «Περί Πολιτείας».
 
Και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ινστιτούτο του Βιβλίου-Καρδαμίτσα» σε εισαγωγή-κείμενο-μετάφραση και σχόλια του κ. Ιωάννη Ντεληγιάννη, Επίκουρου Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ.
 
Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στη Λέσχη Κομοτηναίων την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19.00. Για τις δύο εκδόσεις θα μιλήσουν οι κ.κ.:

  • Δήμητρα Καραμπούλα, Διευθύντρια Ερευνών του ΚΕΙΕΔ/ Ακαδημία Αθηνών
  • Άννα Μαστρογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ
  • Χαρίλαος Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ
  • Θάνος Ψυχογιός, Διευθυντής των Εκδόσεων «Ινστιτούτο του Βιβλίου-Καρδαμίτσα»
  • Ιωάννης Ντεληγιάννης Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ.

Από τα οπισθόφυλλα των εκδόσεων

Περί Νόμων

Το βιβλίο, το οποίο προέκυψε από την ανάγκη κάλυψης ενός κενού στην ελληνική βιβλιογραφία, αποτελεί την πρώτη μεταφρασμένη και υπομνηματισμένη έκδοση στην ελληνική του Περί Νόμων διαλόγου (De legibus) του Κικέρωνα, ενός διαλόγου ο οποίος εκτός του φιλοσοφικού περιεχομένου του, παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των πολιτικών, θρησκευτικών και δικαϊκών θεσμών στη Ρώμη της Ύστερης Δημοκρατίας. Τα μηνύματα και οι πολιτικές ιδέες, ωστόσο, που διατυπώνει ο σπουδαιότερος ίσως Ρωμαίος διανοητής στον διάλογο αυτό, όπως και στον διάλογό του Περί Πολιτείας (De republica), είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, κάτι που καθιστά τη μελέτη τους ωφέλιμη, αν όχι αναγκαία. Η έκδοση παρέχει ένα όσο το δυνατόν αξιόπιστο κείμενο βασισμένο στις πλέον έγκυρες κριτικές εκδόσεις, με τροποποιήσεις όπου κρινόταν απαραίτητο, και μία μετάφραση η οποία επιχειρήθηκε να παραμείνει πιστή στο λατινικό πρωτότυπο, στην ορολογία του, το ύφος και τη δομή του. Στην εισαγωγή εξετάζονται ζητήματα σχετικά με τη χρονολόγηση του διαλόγου και τις συνθήκες συγγραφής του, τον δραματικό χωροχρόνο και τα πρόσωπά του, τα πρότυπα, τις πηγές και την πρωτοτυπία του, καθώς και με την πρόσληψη και την παράδοση του κειμένου. Ο υπομνηματισμός πραγματεύεται θέματα κριτικής του κειμένου, ζητήματα ύφους και αφηγηματικής τεχνικής, γλωσσικά και πραγματολογικά στοιχεία, με σκοπό αυτός να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερος, ώστε να καλύψει τις ανωτέρω περιγραφείσες ανάγκες.

 

Περί πολιτείας

Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη πλήρη μεταφρασμένη και σχολιασμένη έκδοση στην ελληνική του Περί Πολιτείας (De re publica) του Κικέρωνα. Προέκυψε από την ανάγκη κάλυψης ενός σημαντικού κενού στην εγχώρια βιβλιακή παραγωγή· ενός κενού που αφορούσε στο πολιτικό συγγραφικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους Λατίνους συγγραφείς και για δεκαετίες καλυπτόταν από ξενόγλωσσες εκδόσεις, θεωρητικές μελέτες με αποσπασματική αναφορά στο κείμενο καθ’ εαυτό, ή σχολικές, επί το πλείστον, εκδόσεις του πιο γνωστού αποσπάσματος του έργου, του Ονείρου του Σκιπίωνα. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να παραχθεί μία σύγχρονη επιστημονική έκδοση που θα καλύπτει τόσο τις διδακτικές ανάγκες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όσο και αυτές του σύγχρονου αναγνώστη για ένα κείμενο του οποίου το πολιτικό περιεχόμενο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η έκδοση παρέχει ένα όσο το δυνατόν αξιόπιστο και πλήρες κείμενο βασισμένο στις πλέον έγκυρες κριτικές εκδόσεις, με τροποποιήσεις όπου κρινόταν απαραίτητο, και μία μετάφραση η οποία επιχειρήθηκε να παραμείνει πιστή στο λατινικό πρωτότυπο, στην ορολογία του, το ύφος και τη δομή του. Στην Εισαγωγή εξετάζονται όλες εκείνες οι πτυχές του έργου και του συγγραφέα του που θα ήταν απαραίτητες για την ιστορική-πολιτική και πνευματική-πολιτιστική κατανόηση του έργου: οι συνθήκες συγγραφής και η χρονολόγηση του έργου, στοιχεία σχετικά με το ύφος, τη δομή, το περιεχόμενο, τη γλώσσα και τους χαρακτήρες του κειμένου, τα πρότυπα και οι πηγές του, οι σχέσεις του με την ελληνική πολιτική φιλοσοφική σκέψη και γραμματεία, ιδίως τον Πλάτωνα, η σημασία και η πρόσληψή του, η άμεση και έμμεση παράδοση του κειμένου, αλλά και η ως τώρα μελέτη του από Έλληνες μελετητές. Ο σχολιασμός πραγματεύεται θέματα κριτικής του κειμένου, ζητήματα ύφους και αφηγηματικής τεχνικής, αυθεντικότητας των αποσπασμάτων, γλωσσικά και πραγματολογικά στοιχεία, με σκοπό αυτός να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερος, ώστε να καλύψει τις ανωτέρω περιγραφείσες ανάγκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.