Το πιστοποιημενο βαμβακι υψηλης ποιοτητας, οπλο των βαμβακοπαραγωγων εναντι των χαμηλων τιμων

Νίκος Κουρκούτας, μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος: «Κανένα προϊόν δεν μπορεί πλέον να έχει καλή αντιμετώπιση στις διεθνείς αγορές αν δεν έχει πιστοποιημένη την ιδιαιτερότητα του»

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος συνεχίζει για ακόμα μία χρονιά την προσπάθειά της για την αναβάθμιση της βαμβακοκαλλιέργειας με κύριο σκοπό την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, την προσεχή Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, διοργανώνεται εσπερίδα στη Ξάνθη, ώρα 17:00 στο ξενοδοχείο Ελισσό, για την ενημέρωση βαμβακοπαραγωγών και εκκοκκιστικών επιχειρήσεων της περιφέρειας ΑΜΘ. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή και απευθύνεται σε όλο το κοινό που εμπλέκεται στον τομέα του βαμβακιού. Πρόθεση της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, πέρα από την ενημέρωση, είναι να ακολουθήσει μια συζήτηση με τον κόσμο, ώστε να ακουστούν  προτάσεις και ενδεχόμενες ενστάσεις του κόσμου, γυρίζοντας νέα σελίδα για το προϊόν.
 
Για την ερχόμενη εκδήλωση στην Ξάνθη, πληροφόρησε αναλυτικά το μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κ. Νίκος Κουρκούτας, καλεσμένος στο ραδιόφωνο του ΠτΘ, εστιάζοντας κατά τα λεγόμενα του στη σημασία που έχει η παραγωγή βαμβακιού υψηλής και πιστοποιημένης ποιότητας για την καταπολέμηση των χαμηλών τιμών του βαμβακιού και των λοιπών παραγόντων υποβάθμισης της αξίας του.
 

«Ένας κύκλος εκδηλώσεων για το βαμβάκι με τελικό προορισμό την Λάρισα»

 
Αρχικά ο κ. Κουρκούτας ενημέρωσε ότι η εν λόγω εσπερίδα εντάσσεται σε έναν κύκλο 4 τέτοιων εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στις 4 περιφέρειες της χώρας που παράγεται βαμβάκι, δηλαδή τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη. Βέβαια μετά την περιφερειακή στην Ξάνθη, έπεται η κεντρική εκδήλωση που θα έχει χαρακτήρα συνεδρίου, η οποία θα γίνει στη Λάρισα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Στην κορυφαία αυτή συνάντηση για την βαμβακοπαραγωγή θα συμπεριληφθούν περισσότερες θεματικές και θα παρευρεθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκης Βορίδης μαζί με τον Υφυπουργό , κ. Κώστα Σκρέκα.
«Κανένα προϊόν δεν μπορεί πλέον να έχει καλή αντιμετώπιση στις διεθνείς αγορές αν δεν έχει πιστοποιημένη την ιδιαιτερότητα του»
 
Επί της ουσίας, ο κ. Κουρκούτας τόνισε ότι «τα προβλήματα δε λύνονται με εσπερίδες αλλά σίγουρα εξυπηρετούν ένα πολύ μεγάλο στόχο που είναι η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο. Όλοι αυτοί ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν στον κλάδο και έτσι αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος για εθνική στρατηγική που ωφελεί βέβαια συνολικά το προϊόν». Εκτός από την εθνική στρατηγική όπως αυτή θα συναποφασιστεί στο επόμενο διάστημα, θα γίνει πλήρη ενημέρωση και θα συζητηθούν οι πιστοποιήσεις που έγιναν πάνω στα βαμβάκια, δηλαδή το ευρωπαϊκό σήμα, EU cotton και το διεθνές πρότυπο BCI, τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα. Αυτές οι πιστοποιήσεις για το βαμβάκι είναι ζωτικής σημασίας, διότι όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «κανένα προϊόν δεν μπορεί πλέον να έχει καλή αντιμετώπιση στις διεθνείς αγορές αν δεν έχει πιστοποιημένη την ιδιαιτερότητα του. Ο ευρωπαίος φορολογούμενος θέλει να ξέρει με ποιο τρόπο παράγονται τα προϊόντα υψηλής αξίας, για τα οποία φορολογείται και μέρος των χρημάτων αυτών έρχονται σε μας με την μορφή επιδοτήσεων».
 

«Το βαμβάκι υψηλής ποιότητας είναι μονόδρομος εναντίων των χαμηλών τιμών από παράγοντες που δεν επηρεάζουμε άμεσα»

 
Η υψηλή πιστοποιημένη παραγωγή είναι μονόδρομος, σύμφωνα με το μέλος της Διεπαγγελματικής, την οποία «οφείλουμε να την ακολουθήσουμε εναντίον των χαμηλών τιμών από πολλούς χρηματιστηριακούς παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα ούτως ή άλλος». Δηλαδή το βαμβάκι ως χρηματιστηριακό προϊόν επηρεάζεται από διεθνή δεδομένα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της πλήττουν τις καλλιέργειες της Θράκης. Με παράπονο ο κ. Κουρκούτας σχολίασε πως «έχουμε μια πολιτεία που επί δεκαετίες δεν έχει κάνει έργα υποδομής με αποτέλεσμα να είναι πολύ υψηλό το κόστος παραγωγής. Το βαμβάκι έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Θράκη, μιας και εδώ καλλιεργείται το ¼ των συνολικών εκτάσεων βαμβακιού σε επίπεδο χώρας». Γι’ αυτό και στην εσπερίδα ο κόσμος θα ενημερωθεί, όπως ανέφερε ο ίδιος για το ποιοι σπόροι είναι οι καταλληλότεροι προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη απόδοση οι παραγωγοί. Παράλληλα το ανταγωνιστικό περιβάλλον επιτάσσει οι εμπλεκόμενοι με το βαμβάκι να προσαρμοστούν με τις νέες τεχνολογίες και επιστήμες για να κάνουν την καλλιέργεια πιο ελκυστική, ποιοτική και κερδοφόρα.
 

«Να μην αρκούμαστε στο ελάχιστο αποτέλεσμα αλλά να κυνηγάμε πάντα το καλύτερο για την ανάπτυξη»

 
Παλαιότερα, όπως ομολογεί το μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, «έκαναν το λάθος και οι εκκοκκιστές αλλά πολύ περισσότερο οι παραγωγοί να επαναπαύονται, γιατί όσο βαμβάκι έβγαζαν στην Ελλάδα αυτό πουλιόταν. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να πουληθεί αλλά σε ποια τιμή θα πουληθεί, ειδικά όταν μιλάμε για ένα παγκόσμιο περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο. Ο τελικός καταναλωτής στις αγορές είναι αυτός που θα πρέπει να μας κατευθύνει στο πόσο και πώς θα καλλιεργούμε από εδώ και πέρα». Κλείνοντας ο ίδιος δήλωσε πως είναι αισιόδοξος για το μέλλον του βαμβακιού. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι «συλλογικές δράσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος αλλά και μεμονωμένα οι πρωτοπόρες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις της περιοχή,  μάς δείχνουν τον δρόμο να αλλάξουμε νοοτροπία. Αυτό σημαίνει να μην αρκούμαστε στις επιδοτήσεις και στο ελάχιστο αποτέλεσμα αλλά να κυνηγάμε πάντα το καλύτερο για την ανάπτυξη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.