Ανοιχτη η προοπτικη για ΠΣΕΑ στα καπνα απο τον ΥΠΑΑΤ

Θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή προκειμένου να διακριβώσει κατά πόσον θα μπορούσαν τα καπνά να ενταχθούν στο πρόγραμμα

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάρκεια τεσσάρων μηνών ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, έφερε στη Βουλή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να απαντήσει στο θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών για τις ζημιές από ασθένειες που υπέστησαν οι παραγωγοί στην Ροδόπη από τον θρίπα στα καπνά καθώς και από άλλες συναφείς ασθένειες στο βαμβάκι και τα σιτηρά κατά το έτος 2018.

Σε ό, τι αφορά τα σιτηρά και το βαμβάκι της Ροδόπης, ο κ. Βορίδης υπήρξε ξεκάθαρος ότι δεν θα ενταχθούν σε Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, διότι, όπως υποστήριξε, «συνεδρίασε η κεντρική συντονιστική επιτροπή του ΕΛΓΑ και απεφάνθη ότι η μείωση της παραγωγής στις βαμβακοκαλλιέργειες δεν ήταν αποτέλεσμα μίας δυσμενούς καιρικής συνθήκης αλλά συνδυασμός πολλών και δεν υπήρξε επιστημονική τεκμηρίωση από την οποία να αποδεικνύεται η άμεση αιτιώδης σχέση μεταξύ δυσμενούς κλιματικού φαινομένου και ζημίας. Άρα οι ζημίες στις βαμβακοκαλλιέργειες είναι μη επιλέξιμες», ενώ για τα χειμερινά σιτηρά ο ΥΠΑΑΤ υποστήριξε ότι «η ίδια συντονιστική επιτροπή απεφάνθη ότι δεν επισημειώθηκαν στοιχεία αποδόσεων τιμών ώστε να μπορέσει να κριθεί η σημασία του οικονομικού αποτελέσματος, δεν προκύπτει ουσιώδες οικονομικό αποτέλεσμα και για τον λόγο αυτό απορρίπτει την ένταξή τους στο πρόγραμμα».

Σε μυκητολογικές προσβολές και ιώσεις αποδίδει τη μείωση της καπνοπαραγωγής ο ΥΠΑΑΤ

Για τα καπνά, όμως, όπου υπάρχει προφανέστατα λόγος να ενταχθούν στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, εκεί ο κ. Βορίδης δεν μπόρεσε να αναπέμψει νέες δικαιολογίες για την εξαίρεσή τους και δεσμεύτηκε λέγοντας ότι «η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε μυκητολογικές προσβολές και ιώσεις και είναι ζημίες από φυτονόσους που προκαλούνται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν αποδεδειγμένα να αντιμετωπιστούν διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση. Όμως εκτιμά η επιτροπή ότι θα μπορούσαν να ελεγχθούν με την εφαρμογή κατάλληλων προληπτικών καλλιεργητικών τεχνικών. Επειδή εδώ θεωρώ ότι η επιτροπή αφήνει ένα «παράθυρο» η θέση μου ως προς αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που απαιτεί ο νόμος, προκειμένου να διακριβώσει κατά πόσον θα μπορούσαν πράγματι να αναιρεθούν με το πόρισμα αυτής της επιστημονικής επιτροπής οι αιτιάσεις που κάνει καταρχήν η κεντρική συντονιστική επιτροπή του ΕΛΓΑ προκειμένου να μπορέσουν τα καπνά να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό».

«Mε τα “de minimis” δεν παίρνουν το εισόδημά τους πίσω οι παραγωγοί»

Σχετικά με τα de minimis για τα οποία υπήρξε μεγάλη σύγχυση μέσα στην περίοδο των εορτών, ο κ. Βορίδης τόνισε πως «Η αποζημίωση η οποία εδόθη στο τέλος του 2018, αν θυμάμαι καλά, ανήλθε -επίσης αν θυμάμαι καλά- στο ποσό του 1.800.000 ευρώ. Και το λέω αυτό εισαγωγικώς διότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί οποιοδήποτε συμπληρωματικό de minimis σε αυτό. Εφόσον εδόθη –διότι εδόθη σε όλους, εδόθη στα καπνά τότε-, δεν γίνεται να υπάρξει κάτι συμπληρωματικό. Εδώ υπάρχει μια παρανόηση κι αυτή έχει καλλιεργηθεί από λαϊκίστικες δυνάμεις πάρα πολλά χρόνια ότι η χρήση του “de minimis” είναι για να καλυφθεί όλο το εισόδημα το οποίο απώλεσε από κάποια αιτία ο παραγωγός. Δεν είναι έτσι. Είναι στήριξη του εισοδήματος σε μια δύσκολη στιγμή που για οποιονδήποτε λόγο -όχι μόνο λόγω καταστροφής η οποία έχει γίνει από κάποια ζημιά, αλλά μπορεί να είναι και από μια ανωμαλία η οποία δημιουργήθηκε στην αγορά- έχασε το εισόδημά του. Δεν του δίνουμε όμως πλήρη αποζημίωση. Δεν θα του δώσουμε το εισόδημά του. Του δίνουμε κάτι. Δεν πρέπει, λοιπόν, να καλλιεργείται και στους παραγωγούς η προσδοκία ότι με τη διαδικασία του “de minimis” παίρνουν το εισόδημά τους πίσω».

Ο Ιλχάν Αχμέτ άσκησε έντονη κοινοβουλευτική πίεση μέσα από μια σειρά αλλεπάλληλων ερωτήσεων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιτυγχάνοντας μία ακόμη δέσμευση για οριστική απάντηση και σε βραχύ χρόνο για την ένταξη των καπνών της Ροδόπης στα ΠΣΕΑ για το 2018.

Κατά τον ίδιο, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη ένταξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.