Μπορει να νικηθει ο παιδικος καρκινος!

Το μήνυμα που έστειλαν από την Κομοτηνή τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής»

Μήνυμα ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί, έστειλαν το πρωί του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής», από την πλατεία της Κομοτηνής.
 
Έτσι συγκεντρώθηκαν και πραγματοποιήσαν διάφορες δράσεις, ώστε το κοινό της Κομοτηνής να γνωρίσει το θέμα, ενώ οι περαστικοί μπορούσαν να διαβάσουν «Το παραμύθι της πριγκίπισσας Μαρίας» το οποίο το έγραψε ο πατέρας της για την μικρή του πριγκίπισσα, που νόσησε όμως θεραπεύτηκε.
 
Μέσα αυτή την εκδήλωση θέλουν να δείξουν στους γονείς ότι δεν θα πρέπει να απογοητεύονται αν νοσήσουν τα παιδιά τους, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη.

«Ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, έχουμε όμως άτομα μέσα στο σύλλογο που το πέρασαν με τα παιδιά τους και μπορούν να βοηθήσουν» ανέφερε.
 
Άλλωστε κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από παιδικό καρκίνο, ενώ στην Ελλάδα νοσούν περίπου 300 παιδιά το χρόνο, με τα οχτώ από τα δέκα να νοσούν από λευχαιμίες, πολλά από τα οποία θεραπεύονται.
 
«Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση για να θεραπευτεί ένα παιδί, ας μην ξεχνάμε τη σημασία που έχει για τη θεραπεία τους η μεταμόσχευση μυελού των οστών, για αυτό και εμείς δίνουμε καθημερινά μάχη για να εγγράψουμε δότες» σημείωσε.
 
Βέβαια, και παρά τις εγγενείς δυσκολίες που υπάρχουν, έχουν καταφέρει να εγγράψουν 1000 δότες, και θα συνεχίσουν αυτή τη δράση, με ενημερώσεις ακόμα και σε σχολεία, ώστε όταν συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι το 18ο έτος της ηλικίας τους να εγγραφούν και αυτοί.

Ελπίδες για τη λειτουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας

Έχουν πάντως ελπίδες για μια πιο οργανωμένη προσπάθεια στον τομέα του παιδικού καρκίνου από το κράτος, μιας και μετά από συνάντηση με γονείς και παιδιά που νίκησαν τον παιδικό καρκίνο, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τη λειτουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας.«Ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί, γιατί ακόμα δεν ξεκίνησε το Εθνικό αρχείο νεοπλασιών, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας» ανέφερε η κ. Κοκκινάκη εξηγώντας πως το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας είναι απαραίτητο, γιατί επιτρέπει την συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση της επίπτωσης και του επιπολασμού των νοσημάτων αυτών, την καταγραφή των αναγκών και το συντονισμό πράξεων για την βέλτιστη αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων, ενώ είναι απαραίτητο για τον σωστό προγραμματισμό δράσεων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης σε εθνική εμβέλεια, καθώς και την οργάνωση των υπηρεσιών υποστήριξης και παρακολούθησης των ατόμων με ιστορικών καρκίνου παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
 
Κλείνοντας, η κ. Κοκκινάκη εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορούμε από εδώ και πέρα να θεραπεύουμε όλα τα περιστατικά, με τους γονείς να δίνουν πολύ μεγάλη μάχη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.