Μαθητες και γονεις της Ροδοπης αγκαλιασαν τον «Πυθαγορα»

Ευρεία η συμμετοχή στον νέο πανελλήνιο διαγωνισμό της ΕΜΕ

Ο νέος πανελλήνιος διαγωνισμός της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας που φέρει το όνομα «Πυθαγόρας», διοργανώθηκε στην Κομοτηνή από το Παράρτημα Ροδόπης, το πρωί του Σαββάτου 15/2 στις αίθουσες της Παλιάς Νομικής, κατόπιν παραχώρησης τους από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
 

Όπως έχει αναφέρει ξανά σε παλαιότερα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΕΜΕ Ροδόπης, Νίκος Νικολαΐδης, ο διαγωνισμός «Πυθαγόρας» είναι διαφορετικός ως προς τον σκοπό του από τους άλλους, επειδή εδώ δοκιμάζεται η κριτική ικανότητα των μαθητών στην επίλυση αλγεβρικών πράξεων και δεν αναζητείται η «ευφυΐα» και η «χαρισματικότητα» των παιδιών.
 
Να σημειωθεί, ότι ο διαγωνισμός είναι συμμετοχικός και απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες από Β Δημοτικού μέχρι Γ Γυμνασίου, ενώ κάθε διαγωνιζόμενος κλήθηκε να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλιμακούμενης δυσκολίας. Η μορφή της πολλαπλής επιλογής των ερωτήσεων βοηθάει στο να βγουν γρήγορα τα αποτελέσματα μέσω σκάνερ και να χρησιμοποιηθούν ως στατιστικά σε έρευνα της ΕΜΕ για την μεθοδολογία της διδασκαλίας της σχολικής ύλης, με κριτήριο την κριτική σκέψη των μαθητών και αν αυτή αναπτύσσεται σωστά ή όχι.
 

«200 μαθητές περίπου συμμετείχαν από όλο τον νομό και όχι μόνο»

 
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ο κ. Νικολαΐδης, ενημέρωσε ότι στο εξεταστικό κέντρο της Ροδόπης συμμετείχαν περίπου 200 μαθητές από όλο τον νομό και όχι μόνο, γεμίζοντας κάθε αίθουσα του κτιρίου της Παλιάς Νομικής. Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο ίδιος δήλωσε ότι γίνεται λόγος για πάνω από 15 χιλιάδες συμμετοχές.
 

Οι γονείς πλημμύρισαν τους διαδρόμους, περιμένοντας με ανυπομονησία τα παιδιά τους να τα πάνε περίφημα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης όλοι οι μαθητές ήταν αφοσιωμένοι να απαντήσουν σωστά, ενώ είχαν στη διάθεση τους και ένα φύλλο με τη βασική θεωρία της σχολικής ύλης, διότι το ζητούμενο δεν είναι να την μάθουν απ’ έξω αλλά να μπορούν να την εφαρμόσουν κριτικά στις πράξεις, όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.
 
Τέλος ο ίδιος ευελπιστεί ο «Πυθαγόρας» να ήταν μια ωφέλιμη εμπειρία για όλους τους μαθητές και να τρέξει και του χρόνου, ακόμη πιο βελτιωμένος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.