Κριτικη της αντιπολιτευσης προς τη διοικηση της ΠΑΜΘ για τα σχεδια βελτιωσης

Χαμηλό κρίνεται το επίπεδο ικανοποίησης των αιτημάτων

Στη λίστα των όσων διημείφθησαν κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου βρέθηκαν τα σχέδια βελτίωσης για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην Περιφέρεια ΑΜΘ, κατόπιν πρωτοβουλίας του επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος πραγματοποίησε και τη σχετική εισήγηση.

Ο κ. Τοψίδης τόνισε πως στα σχέδια βελτίωσης υπήρξε μια υπερδέσμευση κονδυλίων, τη στιγμή που δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν ζητήματα όπως είναι η γειτνίαση με τις όμορες χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία), η ανάγκη εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η μείωση στο 50 % του ζωικού κεφαλαίου της περιφέρειάς, η ένταξη ιδιαίτερα μικρού αριθμού νέων αγροτών και τέλος το γεγονός ότι η περιφέρειά ΑΜΘ είναι η φτωχότερη της χώρας και από τις τελευταίες της Ευρώπης. «Όλα αυτά δεν λήφθηκαν σοβαρά υπ’ όψιν από τις υπηρεσίες και γενικότερα από τη διοίκηση της περιφέρειας. Αν πραγματικά πιστεύουμε ότι ο γεωργο-κτηνοτροφικός κλάδος είναι ο πρώτος άξονας, κρίνεται ότι για άλλη μια φορά δεν διεκδικήσαμε αυτά που θα έπρεπε από την πολιτεία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τοψίδης, ενώ κατέληξε προειδοποιώντας πως «αν δεν προβλέψουμε θα είμαστε πάλι θεατές των εξελίξεων».

Ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος ξεκίνησε τον λόγο του με την παραδοχή ότι η περιφέρεια ΑΜΘ, είναι μια αγροτική περιφέρεια, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών και σωστής λειτουργίας και υλοποίησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. «Ο στόχος είναι να πάμε στο μοντέλο του αγρότη-επιχειρηματία. Δεν γίνεται ένας αγρότης με μικρό κλήρο να αποκτήσει όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται για να καλλιεργήσει και να παράξει σωστά και ποιοτικά προϊόντα» τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αν αυτό ήταν εφικτό, θα τον ικανοποιούσε. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την αύξηση που πετύχαμε», είπε συμπληρωματικά.

Από την πλευρά του, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Ζυμπίδης τόνισε πως η περιφέρεια πέτυχε μεγάλη απορρόφηση και μάλιστα το ¼ της υπερδέσμευσης. «Θα συμφωνήσω ότι δεν επαρκεί έτσι ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες» παραδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης, αλλά σημείωσε πως υπήρξαν 1.746 αιτήματα με 123.000.000 ευρώ δαπάνη, καταλήγοντας πως η κάλυψη των αιτημάτων από το υπουργείο άγγιξε το 52%.

Πυλώνας της οικονομίας ο πρωτογενής τομέας για την ΑΜΘ

Ανοίγοντας τον κύκλο των επικεφαλής, ο κ. Κατσιμίγας εκ μέρους της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» ανέφερε πως ο τριτογενής τομέας στην περιφέρεια είναι πάρα πολύ μικρός, ενώ αντίθετα ο πρωτογενής παραμένει ο πυλώνας της οικονομίας, γι’ αυτό όπως εξήγησε πρέπει να δοθεί και η δέουσα σημασία. «Είμαστε αναγκασμένοι και για τα επόμενα χρόνια να στηρίξουμε τις ελπίδες μας στον πρωτογενή τομέα για την οικονομία αυτού του τόπου, για τον λόγο αυτό τα απόλυτα νούμερα δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Σε επίπεδο ικανοποίησης αιτημάτων δυστυχώς είμαστε χαμηλά» τόνισε ο επικεφαλής.

Αφορμή για να ξεκαθαρίσει τους λόγους ύπαρξης της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», βρήκε ο επικεφαλής της κ. Ιωάννης Στεφανίδης. «Βρισκόμαστε στο περιφερειακό συμβούλιο ως παράταξη γιατί έχουμε να επιτελέσουμε έναν συγκεκριμένο ρόλο. Εμείς προσδιορίζουμε την πολιτική μας θέση και στάση και λέμε ότι απευθυνόμαστε σε κατηγορίες αγροτών. Απευθυνόμαστε στους μικρούς και στους μεσαίους αγρότες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά αυτής της περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής. Εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη του για την ύπαρξη των προγραμμάτων, επίστησε την προσοχή όλων σε διάφορα προβλήματα όπως «οι τεράστιες εγκαταστάσεις όπου ρημάζουν κι ας πήραν επιδοτήσεις» αλλά και στο γεγονός πως το μεγάλο ποσοστό των εισαγώγιμων αγροτικών προϊόντων δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικής ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής της «Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης» κ. Θοδωρής Περεντίδης σημείωσε πως δεν θα αποδώσει άμεσα ευθύνες ούτε για τα αποτελέσματα των αιτήσεων αλλά ούτε και για το ποσό της δέσμευσης στα σχέδια βελτίωσης, αναφέροντας στη συνέχεια μια σειρά από γεγονότα που όπως «η συγκέντρωση γης σε μεγαλοαγρότες που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους και το μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είναι ένα ακόμη χτύπημα για τους μικρομεσαίους». Ο κ. Περεντίδης τόνισε ότι ποτέ η περιφέρεια και καμία δημόσια περιφερειακή αρχή -εκτός κι αν υπάρξει πίεση από κοινωνικές ομάδες- δεν βάζει πλάτη για να προστατεύσει τα σπίτια των αγροτών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό. «Διαρρέεται ότι πραγματικά οι αποζημιώσεις θα είναι περιορισμένες λόγω της μη επιστημονικής τεκμηρίωσης» επεσήμανε ο επικεφαλής, διερωτώμενος αν αυτό θα συμβεί και αν θα πρέπει να ανησυχήσουν οι αγρότες.

Τον κατάλογο των επικεφαλείς, έκλεισε ο κ. Ανδρέας Καραγιώργης με την «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση», ο οποίος σημείωσε πως υπάρχουν περιφέρειες στην Ελλάδα που έχουν λίγες αιτήσεις και στατιστικά στα νούμερά τους φαίνεται 100% απορροφητικότητα. «Είναι δεδομένο ότι όταν έχεις πολλές αιτήσεις με τα χρήματα που έχεις, δεν μπορείς να τις καλύψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη σημασία της μοριοδότησης. Για τον ίδιο, η προσπάθεια που έγινε κρίθηκε ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.