Προβληματισμος περι του χαρακτηρα των εκδηλωσεων για τα 100χρονα της Ενσωματωσης

Φ. Καζάκου: «Άκρως απαραίτητη η διοργάνωση Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Forum»

Επιστολή προς την επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ για τα «100 χρόνια ελεύθερης Θράκης» απέστειλε η περιφερειακή σύμβουλους της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Φελίνα Καζάκου, καταγράφοντας σκέψεις και προβληματισμούς για τον χαρακτήρα της επετείου. Σύμφωνα με το πνεύμα της επιστολής, η επέτειος των 100 χρόνων δε πρέπει να παραμείνει ένα γεγονός  εορτασμού.

Γι’ αυτό και η κ. Καζάκου με αφορμή την έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται από τις επιτροπές οργανισμών, φορέων και συλλόγων για τα «100 Χρόνια Ελεύθερης Θράκης», εκφράζει μέσω της επιστολής την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης αυτού του γεγονότος, εκ μέρος της Περιφέρειας, προκειμένου να αποτελέσει αφετηρία επανεκκίνησης και εξωστρέφειας.     

Αναλυτικά η επιστολή:

«Τα 100 χρόνια της Ελεύθερης Θράκης, αξίζει και πρέπει να τα προσεγγίσουμε, να τα γιορτάσουμε και να τα αναδείξουμε ως μια κορυφαία στιγμή της ιστορίας της Θράκης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χθες, το σήμερα και το αύριο. 
Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία όπου τα διδάγματα της ιστορίας σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τα νέα δεδομένα της σύγχρονης εποχής  πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία επανεκκίνησης  για  το μέλλον του τόπου μας. Ενός τόπου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, γεωστρατηγικής σημασίας, πύλη της Ευρώπης, που όμως, αναζητά ακόμη και σήμερα μετά από 100 χρόνια τον ρόλο του.

Καλούμαστε, ως ενεργοί πολίτες και υπηρετούντες αυτών, με αίσθημα ευθύνης   να ανταποκριθούμε στο ύψος των απαιτήσεων και των περιστάσεων και να απαντήσουμε σε επιπλέον ζητούμενα.

Απαιτείται οι εργασίες, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των ενεργειών αυτών: 

  • Να γίνουν σε πνεύμα διαλόγου και με την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων,  ιδρυμάτων και πολιτιστικών οργανισμών προκειμένου να υπάρχει μια ενιαία ταυτότητα ενεργειών και όχι διάσπαση με πολλαπλά μηνύματα, λογότυπα και δράσεις 
  • Να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας επενδύοντας στην εξωστρέφεια και σε ένα δυναμικό  ρόλο βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή μας προοπτική, λόγο της θέσης που κατέχει η Θράκη
  • Να αναδείξουμε το μοντέλο ειρηνική συνύπαρξης θρησκειών και διαφορετικής πολιτιστικής κουλτούρας, μιας κοινωνίας των ίσων ευκαιριών, με δικαιοσύνη, με  δημοκρατικά δικαιώματα που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο

Για το λόγο αυτό καταθέτω τις απόψεις μου και υποστηρίζω σθεναρά ότι το πρόγραμμα του εορτασμού θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τις συνήθεις μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια εθνικής εμβέλειας, Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η Θράκη να αναδείξει τις προοπτικές και τις δυνατότητες της. Άκρως απαραίτητη η διοργάνωση  Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Forum υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζητούμενο αυτού ο εντοπισμός των νέων επενδυτικών και παραγωγικών τάσεων καθώς και των προκλήσεων στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.

Βασική μας επιδίωξη στις εκδηλώσεις να προσκληθούν να συμμετάσχουν προσωπικότητες της πολιτικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, διπλωμάτες, εκπρόσωποι οργανισμών, φορέων.

Αυτή τη σημαντική ιστορική στιγμή για την Θράκη μας,  ας προχωρήσουμε όλοι ΜΑΖΙ, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.