Μαρια Δημαση και Ηλιας Πετροπουλος ανταπαντουν στον Συλλογο Διοικητικου Προσωπικου του ΔΠΘ

«Μεθοδευμένη κίνηση με τάση λογοκρισίας» χαρακτηρίζουν την επιστολή

Mαρία Δημάση: «Η δύναμή μας είναι το τμήμα μας. Δεν διεκδικήσαμε ποτέ οφίκια, ούτε ο κ. Πετρόπουλος, ούτε εγώ»

Ηλίας Πετρόπουλος: «Δεν έχουμε καμία πρόσδεση με την καρέκλα μας, αυτό το έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές»

Για το χρονικό των υποβληθέντων παραιτήσεων αλλά και για την απάντηση από πλευράς διοικητικού προσωπικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μίλησαν οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών, κ. Μαρία Δημάση και κ. Ηλίας Πετρόπουλος αντίστοιχα, φιλοξενούμενοι στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
Σχετικά με την επιστολή από τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «ο Βιζυηνός», η πρόεδρος του τμήματος κ. Δημάση, σημείωσε πως
τόσο η ημερομηνία δημοσιοποίησής του όσο και η ημερομηνία σύνταξής του δεν είναι τυχαία. «Συντάχθηκε και σας απεστάλη 12 του μηνός, δηλαδή έναν μήνα αφότου είχαμε παραιτηθεί και μια εβδομάδα αφότου επανήλθαμε στα καθήκοντά μας, μετά από τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Πρύτανη, ο οποίος δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του τμήματος.

«Τα προβλήματα στη γραμματεία του τμήματος είναι εδώ και ενάμισι χρόνο. Πάντα το θέταμε σαν ευρύτερο πρόβλημα των δημοσίων πανεπιστημίων και του Δημοκριτείου ειδικότερα, το οποίο έχει πρόβλημα υποστελέχωσης. Ζητούσαμε να βρεθεί μια λύση για να βοηθηθούμε» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά διερωτώμενη ακολούθως γιατί δεν θα έπρεπε οι παραιτήσεις αμφότερων να ανακοινωθούν. 

Πέραν αυτού ωστόσο όπως εξήγησε η ίδια «δεν το κάναμε εμείς προς τα ΜΜΕ, αλλά κι αν το κάναμε υπάρχει κάποιος λόγος μυστικοπάθειας στην όλη αυτή δράση; Το κάναμε για να πιέσουμε καταστάσεις; Δημιουργήσαμε ένα σενάριο; Μακριά και από τους δυο μας αυτό. Εμείς υποβάλλαμε τις παραιτήσεις μας στον κ. Πρύτανη και οι δύο ταυτόχρονα, αφού συνεννοηθήκαμε με τις γραμματείες μας. Δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτή η διάθεση αυτόκριτων υπερασπιστών των υποτιθέμενων κακοποιούμενων υπαλλήλων στο συγκεκριμένο τμήμα. Με θλίβει και προσβάλει ως άνθρωπο που βρίσκεται 41 χρόνια στην εκπαίδευση» είπε εμφατικά.

«Οι χαρακτηρισμοί “υποστελεχωμένη” και “ανεπαρκής” αναφέρονται σε σχέση  με τις γνώσεις για τη διαχείριση του φοιτητολογίου»

Όπως έκανε σαφές η ίδια, οι παραιτήσεις έγιναν κατόπιν συνεννόησης με τον πρύτανη και είχαν ως στόχο την έκφραση σε αυτόν της ανάγκης να γίνουν και οι πρυτανικές αρχές πιο ισχυρές, διεκδικώντας μια λύση για το τμήμα. «Δεν είδα ποτέ τους κυρίους του διοικητικού συμβουλίου να ‘ρθουν στο τμήμα και να ρωτήσουν τις υπαλλήλους στη γραμματεία αν χρειάζονται κάτι τη στιγμή που έβλεπαν ότι υπάρχει πρόβλημα. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί τους και είναι κρίμα. Εμείς είμαστε η δεύτερη διοίκηση που προέρχεται από τις ψήφους των μελών που έχουν το δικαίωμα ψήφου στο τμήμα, το οποίο είναι αυτοδύναμο από το 2016. Πού ήταν ο αγαπητός πρόεδρος του Συλλόγου και τα εκλεκτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου -αρκετά από τα οποία γνωρίζω και με έκπληξη είδα την ιδιότητά τους- όταν εγώ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα ήμουν στο τηλέφωνο με τον κ. Κασαπίδη, τον διοικητικό υπάλληλο, και ενημέρωνα τον κ. Πετρόπουλο, γιατί άνοιγα τις δηλώσεις των μαθημάτων; Πού ήταν εκείνοι, όταν ετοίμαζα μόνη μου την ορκωμοσία;» διερωτήθηκε ξανά η πρόεδρος, δηλώνοντας παράλληλα πως οι χαρακτηρισμοί «υποστελεχωμένη» και «ανεπαρκής» αναφέρονται σε σχέση  με τις γνώσεις για τη διαχείριση του φοιτητολογίου.

«Άποψή μου είναι ότι είναι απολύτως στοχευμένο και με μια τάση λογοκρισίας, με σαφή υπονοούμενα για τα στελέχη της γραμματείας του τμήματος που αποχωρούν» τόνισε χαρακτηριστικά. «Αν μας μέμφονται για την αποχώρηση στελεχών της γραμματείας, δεν ευθυνόμαστε. Δεν ζητήσαμε την παραίτηση κανενός και προκαλούμε και προσκαλούμε να ρωτήσουν αντιστοίχως τη διεύθυνση διοικητικού, εξάλλου το ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου έχει άμεση πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες» προσέθεσε, εκφράζοντας την πεποίθησή της πως το  τμήμα βρίσκεται στο κέντρο ενός κύκλου και βάλλεται.

«Η δύναμή μας είναι το τμήμα μας. Δεν διεκδικήσαμε ποτέ οφίκια, ούτε ο κ. Πετρόπουλος, ούτε εγώ. Δεν επικοινώνησε μαζί μας κανένας να του εξηγήσουμε τι σημαίνει ανεπάρκεια, παρόλο που οποιοδήποτε λεξικό της Νέας Ελληνικής έχει σαφή ερμηνεύματα. Εμείς αποδεικνύουμε με την καθημερινή μας στάση αν και κατά πόσο αγαπούμε το τμήμα, αν και πόσο βρισκόμαστε σε μια διαρκή κατάσταση ενσυναίσθησης προς τα καθήκοντα των γραμματέων, στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν, επειδή είναι τεράστιος ο όγκος δουλειάς, και καμία από εκείνες δεν τοποθετήθηκε στο τμήμα να αναλάβει τη μηχανοργάνωση. Είναι άδικο για το τμήμα, είναι άδικο για την κ. Ναουμίδου, για τον πρύτανη και για τους αντιπρυτάνεις» κατέληξε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Μακριά από εμάς συμπεριφορές μεγαλοπαραγώντων γιατί δεν έχουμε εκπαιδευτεί για να συμπεριφερόμαστε έτσι»

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρόπουλος εξέφρασε την εντύπωση που του προκάλεσε το γεγονός ότι εντός της επιστολής αναφέρθηκε πως «επιφυλάσσεται το διοικητικό συμβούλιο διοικητικού προσωπικού του ΔΠΘ “Ο Βιζυηνός”, πως θα προβεί σε κάθε απαραίτητη έννομη ενέργεια για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στο  «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» γνωστοποίησε πως «επί του συγκεκριμένου τμήματος του εγγράφου με την επικοινωνία μας με τις πρυτανικές αρχές, εγώ τουλάχιστον θα απαντήσω νομικά» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως  ποτέ δεν υπήρξε  κάποια αντιπαράθεση με τη γραμματεία αλλά ίσα ίσα οι ίδιοι οι υπάλληλοι πολλές φορές έπαιρναν εργασίες για το σπίτι τους, προς όφελος του ιδρύματος και του τμήματος μας.
«Μακριά από εμάς συμπεριφορές μεγαλοπαραγώντων, γιατί δεν έχουμε εκπαιδευτεί για να συμπεριφερόμαστε έτσι. Κατά δεύτερον, όλο αυτό είναι πολύ μακριά από την προσωπική μας κουλτούρα. Δεν έχουμε καμία πρόσδεση με την καρέκλα μας, αυτό το έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές. Εκείνο που θέλω να πω είναι αν αποδειχτεί ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει, θα ήθελα την γραπτή συγγνώμη των υπογραφομένων.  Ο καθένας μας θα τοποθετηθεί και θα πράξει αναλόγως», τόνισε καταληκτικά ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.