Πως η επιστημονικη ενασχοληση με το συνταγματικο δικαιο επηρεαζει την πολιτικη δραση;

Εκδήλωση της “Politics Society” με απώτερο στόχο το “town-gown”

Ηράκλεια Γκατζίνη, πρόεδρος της ομάδας
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλη τη φοιτητική κοινότητα να συνομιλήσει με κορυφαίους συνταγματολόγους»

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει η φοιτητική ομάδα “Politics Society” του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, την προσεχή Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30, στο ΕΒΕ Ροδόπης, κεντρικό άξονας της οποίας θα είναι το «Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτική/οί».

Η πρόεδρος της ομάδας «politics society», κ. Ηράκλεια Γκατζίνη μίλησε με ενθουσιασμό τόσο για την ομάδα όσο και για το αντικείμενο που πραγματεύεται η εκδήλωση.

Ξεκινώντας, τόνισε πως η δυναμική της ομάδας βαθμηδόν εξελίσσεται. «Όταν ακόμη ήμουν πρωτοετής φοιτήτρια, δεν είχε δημιουργηθεί ο σύλλογος με νομική υπόσταση, ωστόσο είχε πραγματοποιήσει μια δράση από τον Μάιο του 2017 που συμπεριελάμβανε πληθώρα εκδηλώσεων με ευρύ φάσμα θεματολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η φοιτήτρια, εξηγώντας πως αυτό αποτέλεσε και το εφαλτήριο της απόφασης δημιουργίας ενός συλλόγου που θα στηρίξει τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και τους φοιτητές του.

Εκλεκτό το πάνελ των ομιλητών

Μιλώντας για την επικείμενη εκδήλωση, επεσήμανε πως πρόκειται για την 1η της ομάδας για το 2020, με το ποδαρικό αυτής να αναλαμβάνουν οι συνδιαμορφωτές του πάνελ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής δημοσίου δικαίου και του ΔΠΘ και βουλευτής βορείου τομέα Αθηνών (μέσω skype), κ. Ανδρέας Λοβέρδος επίσης βουλευτής του βόρειου τομέα Αθηνών και καθηγητής συνταγματικού δικαίου και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Αναθεώρησης Συντάγματος, επίκουρος καθηγητής Νομικής. Συντονιστής δε του προγράμματος, θα είναι ένα επίσης μέλος της οικογένειας του πανεπιστημίου, ο κ. Ιωάννης Μπέκας, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

«Είναι γεγονός ότι θα έχουμε διακεκριμένους ακαδημαϊκούς που με τη δράση τους στον χώρο της πολιτικής αλλά και με το ερευνητικό τους έργο, έχουν τη γνώση και την εμπειρία πάνω σε θέματα που άπτονται τόσο των σύγχρονων συνταγματικών ζητημάτων όσο και την εφαρμογή γενικότερα της συνταγματικής σκέψης στην πολιτική τους δράση» υπογράμμισε η πρόεδρος της ομάδας για να συμπληρώσει πως αυτό είναι και το βασικό ερώτημα που θα τεθεί στην εκδήλωση.

Αφορμή της εκδήλωσης η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση

Όσο δε για το έναυσμα της διοργάνωσής της, αυτό αποτέλεσε η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα. «Παρακολουθώντας τις διαδικασίες της αναθεώρησης από τη σκοπιά του φοιτητή της πολιτικής επιστήμης, μας γεννήθηκαν κάποια εύλογα ερωτήματα τα οποία θέλαμε -όπως συνηθίζουμε τον τελευταίο χρόνο- να τα μοιραστούμε και με τους συμπολίτες μας» εξήγησε η κ. Γκατζίνη για να σημειώσει πως «οι περισσότερες εκδηλώσεις που κάνουμε είναι ανοιχτού τύπου διότι βλέπουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα, κάτι το οποίο λειτουργεί ενθαρρυντικά, καθώς ο πρωταρχικός στόχος είναι το “town-gown”, δηλαδή να έρθει κοντά το πανεπιστήμιο στην πόλη και αντίστροφα η πόλη να αγκαλιάσει το πανεπιστήμιο».

Σχετικά με το πού εδράζονται οι εν λόγω ανησυχίες που θα εκτεθούν στην εκδήλωση, η κ. Γκατζίνη σημείωσε πως οι άξονες της συζήτησης που έχουν τεθεί είναι τρείς. «Κυρίως μας ενδιαφέρει» τόνισε «το πώς η επιστημονική ενασχόληση με το συνταγματικό δίκαιο επηρεάζει τη πολιτική δράση και τη λειτουργία ενός βουλευτή και αντίστροφα πως ο συνταγματολόγος μπορεί και επεξεργάζεται ξανά κάποιες σκέψεις και απόψεις για την επιστήμη του, μέσα από τις πολιτικές εμπειρίες και την πολιτική του δράση».

Με απώτερο σκοπό τόσο να απαντηθούν τα ερωτήματα όσο και να προκύψει ένας γόνιμος διάλογος, η ομάδα θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα κλίμα άμεσης αλληλεπίδρασης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους ομιλητές. «Έχουμε σκοπό να μπορέσουμε τόσο εμείς οι φοιτητές όσο και ο κόσμος να έχουμε αυτή την άμεση αλληλεπίδραση, τόσο δηλαδή με την επιστήμη μας, όσο και με το να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να μας δώσουν κάποιες απαντήσεις και να μας θέσουν τους δικούς τους προβληματισμούς.

Εξέχουσας σημασίας για την ομάδα οι συνέργιες και η διεπιστημονικότητα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της ομάδας, επιδιώκονται οι συνέργιες. Θεωρείται καλό, όπως ανέφερε η πρόεδρος, να μην γίνεται προσπάθεια επικέντρωσης σε ζητήματα που είναι σχετικά με την πολιτική επιστήμη, αλλά να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας τόσο και με την επικαιρότητα αλλά  και με την πολιτική γενικά. «Πρωταρχικός στόχος του σωματείου είναι να επιδιώκει τις συνέργιες και τη διεπιστημονικότητα, να έχει συνεργασίες με ερευνητικούς φορείς τόσο με έδρα την Κομοτηνή όσο και άλλες πόλεις, αρκεί να έχουμε κοινούς στόχους και να επιδιώκουμε παρεμφερείς σκοπούς διότι είμαστε σε μια εποχή που θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει διεπιστημονικότητα σε όποιον τομέα κι αν κανείς εξειδικεύεται», είπε η φοιτήτρια.

Σε ό, τι αφορά τα επικείμενα σχέδια της ομάδας, η κ. Γκατζίνη ανέφερε πως υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά μάλλον, θα στραφούν προς ένα θέμα συζήτησης για τη Δημοκρατία και τη δημοκρατική συμμετοχή, τη συμμετοχή των νέων, στατιστικές αναλύσεις, διευκρινίζοντας βέβαια πως δεν έχει ορισθεί κάτι ακόμη.

«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλη τη φοιτητική κοινότητα να συνομιλήσει με κορυφαίους συνταγματολόγους» τόνισε η κ. Γκατζίνη, απευθύνοντας καταληκτικά κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.