Στη Μεγαλη του Γενους Σχολη μιλησε ο Συμεων Σολταριδης

Ο Κομοτηναίος Ρωμιός ταξίδεψε τους μαθητές 50 χρόνια πίσω

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ο Συμεών Σολταρίδης καλεσμένος της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του ιστορικού αυτού σχολείου. Να τους διηγηθεί τα προσωπικά του βιώματα, από τα χρόνια της ακμής της Ρωμαίικης Κοινότητας. Να συζητήσει μαζί τους για την ταυτότητα των Ρωμιών και τους πυλώνες που την στηρίζουν. Για τη γλώσσα και τη θρησκεία, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Μεγαλώνυμες Κοινότητες. Για το βαρύ φορτίο που πέφτει στους ώμους των νέων παιδιών, που καλούνται μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν πια δημιουργηθεί, τη μείωση του αριθμού των μελών της Ρωμαίικης Ομογένειας από τη μια  αλλά  συγχρόνως και το άνοιγμα της κοινωνίας και το καθεστώς της παγκοσμιοποίησης, να διατηρήσουν τόσο την άυλη όσο και την υλική κληρονομιά που τους παραδίδεται.

Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή ιδρύεται από τον Πατριάρχη Γεννάδιο το 1454. Το σημερινό της κτίριο στην περιοχή του Μπαλατά στο Φανάρι, θεμελιώνεται το 1880 και εγκαινιάζεται δύο χρόνια αργότερα το 1882 πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δημάδη. Η δαπάνη του έργου φτάνει στις 27.000 χρυσές λίρες που προσέφεραν τόσο ο Γεώργιος Ζαρίφης όσο και μοναχοί από Άγιο Όρος κι άλλοι δωρητές.

Μέσα στη λαμπρή αίθουσα τελετών του αρχαιότερου εν λειτουργία σχολείου στον κόσμο όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα ο κ. Σολταρίδης είχε την ευκαιρία να  ακούσει τους μαθητές, να αφουγκραστεί τις αγωνίες τους και τους προβληματισμούς τους και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις εμπειρίες και τα βιώματά του, τόσο από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην Πόλη, όσο κι από τα κατοπινά στην Ελλάδα. Ο ίδιος δηλώνει πως ένιωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ομογένειας. «Τα νέα αυτά παιδιά είναι η συνέχεια της αδιάκοπης ρωμαίικης παρουσία στην Πόλη. Η στήριξη κι η ελπίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας. Έχουν εξάλλου καλούς οδηγούς και μπροστάρηδες, άξια μέλη της Ρωμαίικης Κοινότητας, δραστήρια και δυναμικά, που σήμερα μπορούν και διεκδικούν, αξιοποιούν και παραδίδουν στην επόμενη γενιά, τη γενιά αυτών των παιδιών, όσα οι προηγούμενοι άφησαν παρακαταθήκη», όπως σημειώνει ο ίδιος σε ανάρτηση στα ΜΚΔ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.