«Οι ΣΔΙΤ κανουν το Κρατικο να γινεται πραγματικα Δημοσιο.» Σοβαρα;

Της Έκδοσης

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Υπουργείο Υγείας εκδήλωση υπό τον τίτλο «”ygeiamou” – Συζητάμε για το Σύστημα Υγείας της επόμενης δεκαετίας». Στην εν λόγω εκδήλωση ομιλητής ήταν και ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέρονται για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας.

Πριν σχολιάσουμε όμως τα όσα είπε ο υπουργός, ας παραθέσουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα έτσι όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο τύπου του υπουργείου. 

«Ο Υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θεματοφύλακας της δωρεάν και δημόσιας υγείας και αυτό είναι με υπογραφή και προσωπική δέσμευση.

Οι ΣΔΙΤ δεν είναι τίποτα παραπάνω, από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Σε όλες τις σύγχρονες, μοντέρνες, προηγμένες χώρες, με υψηλού επιπέδου παροχές υπηρεσιών υγείας, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, εφαρμόζονται αυτά τα μοντέλα.

Οι ΣΔΙΤ κάνουν το Κρατικό να γίνεται πραγματικά Δημόσιο.
Το Private Public Partnership, αυτή η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί στη χώρα μας, έτσι ώστε οι πολίτες, ειδικά οι ασθενείς, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί οι οποίοι δεν έχουν και δε μπορούν και χρειάζονται στήριξη, να μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Μιλάμε για τη μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων κατά χρήση και περίπτωση. Είναι μία ΣΔΙΤ που ουσιαστικά είναι leasing και έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες. Δίνω ένα παράδειγμα: εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, θα μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing, να πάρουμε μηχανήματα από ιδιώτες. Οι ιδιώτες θα έχουν την ευθύνη της συντήρησής τους, ακόμα και αν χαλάσει μια βίδα.

Όταν ξεκίνησαν οι ΣΔΙΤ, αν θυμάστε, ο Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει παραμείνει χρόνια στη θέση αυτή, είχε πολλές αντιδράσεις. Τώρα έχουν γίνει βρεφονηπιακοί σταθμοί έτσι, έχουν γίνει πυροσβεστικοί σταθμοί έτσι, πάει να γίνει ένα φράγμα στη Βόρειο Ελλάδα έτσι. Προφανώς μπορεί να γίνει και κομμάτι της μεταρρύθμισής μας στην υγεία.

Θα είναι δωρεάν για τον πολίτη, θα είναι καλύτερα ποιοτικά, θα συντομεύσει τους χρόνους αναμονής, θα δώσει την δυνατότητα να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.
Το Δημόσιο βάζει τους κανόνες, το Δημόσιο θα εγγυάται. Προφανώς υπάρχουν στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε κάποιες χώρες. Για αυτό, η οργανωμένη Πολιτεία θα έχει τον έλεγχο και θα βάζει κανόνες. Όλα τα πράγματα θέλουν σχέδιο. Είναι προφανές, όμως, ότι αυτό είναι το μέλλον».

Παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο υπουργός μας πλασάρει ως «πρόοδο» τα συστήματα υγείας που εφαρμόζονται σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και της Β. Αμερικής προκειμένου να μας «πείσει» για την ωφέλεια των ΣΔΙΤ. Αναρωτιόμαστε όμως τι ποσοστό των πολιτών, αυτών των «προηγμένων» χωρών στο σύστημα Υγείας, με τι όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις; Γιατί αυτό δεν θεώρησε χρήσιμο να μας το πει ο Υπουργός.

Και υπάρχει και κάτι άλλο σε όλη αυτή τη λογική των ΣΔΙΤ που θίγει την ίδια την έννοια του κράτους. Διότι αν κράτος είναι εκείνη η οντότητα που υπάρχει για να ρυθμίζει τη ζωή των πολιτών, αυτό δεν είναι ρύθμιση αλλά διαμεσολάβηση. Το κράτος δηλαδή μετατρέπεται σε έναν μάνατζερ που θα κυνηγάει την καλύτερη τιμή και εκεί δυστυχώς έχει αποδείξει πως έχει αποτύχει παταγωδώς.  Δεν είναι τυχαίο λοιπόν υπό αυτό το πρίσμα που ο υπουργός κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε κρατικό και δημόσιο.

Και αλήθεια αναρωτιόμαστε είναι καλύτερο από το να αγοράσεις ένα καινούργιο μηχάνημα να πληρώνεις νοίκι για αυτό;

Αν αυτό είναι το μέλλον λοιπόν στον χώρο της υγείας τότε ταιριαστό είναι να θυμίσουμε τους στίχους του Μ. Κατσαρού: «Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.