Νομικες σκεψεις επανω στην Συνταγματικη Αναθεωρηση στην Κομοτηνη

Στη συζήτηση της Ομάδας Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη με τη συμμετοχή Στυλιανίδη, Λοβέρδου και Κατρούγκαλου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου, η δημόσια ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτική-οι», που διοργάνωσε το Σωματείο «Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη» – Politics Society Komotini με τη συμμετοχή εκλεκτών καλεσμένων.
 
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συζητηθούν οι σχέσεις, τα όρια και η ώσμωση ανάμεσα στις δύο ιδιότητες τού καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και τού δρώντος πολιτικού.
 
Επίσης συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η επιστημονική ενασχόληση με το Συνταγματικό Δίκαιο επηρεάζει την πολιτική δράση και λειτουργία ενός βουλευτή πρώτης γραμμής και υπουργού και τανάπαλιν πώς ο Συνταγματολόγος αναστοχάζεται και επανεπεξεργάζεται σκέψεις και απόψεις για την επιστήμη του μέσα από πολιτικές εμπειρίες και πολιτική δράση.
 
Τέλος έγινε αναφορά στις πολιτικές εμπειρίες και την πολιτική δράση, και πώς αυτό μπορεί να εκφραστεί και εφαρμοστεί σε κορυφαίες διαδικασίες όπως την Αναθεώρηση Συντάγματος και το σχεδιασμό σημαντικών νομοθετημάτων.


 
Στην συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου που μίλησε μέσω διαδικτύου, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, και ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής Ροδόπης, Πρόεδρος Επιτροπής Αναθεώρησης Συντάγματος, Επικ. καθηγητής Νομικής.
 
Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος τού Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Τμήμα της Νομικής του Δ.Π.Θ κ. Ιωάννης Μπέκας.
 

Σημαντική η προσπάθεια της Ομάδας

 
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος της ομάδας κ. Ηρακλεία Γκατζίνη, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους παρευρισκόμενους, εξέφρασε τη συγκίνησή της για την πορεία, τα βήματα και την ενεργό δράση της ομάδας στα δύο χρόνια που κατέχει την προεδρία της.
 
«Μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλλω και εγώ από μεριάς μου σε αυτό το εγχείρημα, και να δω το όνειρο των συμφοιτητών μου να παίρνει σάρκα και οστά» ανέφερε.
 
Το έναυσμα για την πραγματοποίηση της ημερίδας, σημείωσε, αποτέλεσε η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, που ήταν απόρροια της ανάγκης προσαρμογής του συντάγματος στις εξελίξεις του σήμερα.
 
Για αυτό και παρακολουθώντας τις διαδικασίες από την σκοπιά του φοιτητή πολιτικής επιστήμης, τους γεννήθηκαν εύλογα ερωτήματα για τις σχέσεις και τα όρια ανάμεσα στις ιδιότητες του καθηγητή Συνταγματικού δικαίου και ενεργού πολιτικού, και αυτές θέλησαν να λύσουν με την παρουσία τους.
 

Σημαντικά αποτελέσματα πέρα από τους περιορισμούς


 
Την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή, ώστε να συζητήσουν με τους βασικούς συντελεστές της συνταγματικής αναθεώρησης για την δουλειά που έγινε αλλά και τα αποτελέσματα που πέτυχαν, εξέφρασε ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
 
Θεωρεί δε, ως πρόεδρος της Επιτροπής, ότι ενώ ξεκίνησε ως μια ημιτελής, ημιθανής και περιορισμένη σε έκταση αναθεώρηση, χάρις στο υψηλό επίπεδο του πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου, πέτυχε 154 διαφωνίες της προτείνουσας Βουλής να τις μετατρέψει σε 9 σημαντικές αλλαγές, εκ των οποίων οι 6 ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής.
 
Μάλιστα ήδη παρήγαγαν τα πρώτα πολιτικά αποτελέσματα, όπως την εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας χωρίς την απειλή της διάλυσης της Βουλής αλλά την ώριμη συναίνεση των κομμάτων, αλλά και την ψήφο των ομογενών, που ήταν ένα ζητούμενο χρόνων.
 
«Θέλω να πιστεύω ότι αν το κλίμα που επικράτησε στην αναθεώρηση, γενικευόταν στην πολιτική σκηνή, η Ελλάδα θα έβρισκε πολύ γρηγορότερα το βηματισμό της προς το μέλλον» σημείωσε.
 
Βέβαια ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει πως ο τελειότερος νόμος, όταν εφαρμόζεται από κακούς διαχειριστές, δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ αντιθέτως ένας μέτριος νόμος ή σύνταγμα, όταν υπάρχει ώριμη πολιτική ηγεσία και κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας, μπορεί να επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο τόσο για την κοινωνία, όσο και την πατρίδα.
 
«Το στοίχημα λοιπόν» τόνισε «που θέτει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες ώστε και οι θεσμικές αλλαγές και οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις να λειτουργήσουν στην πράξη, και για την πραγματική οικονομία, αλλά και για την κοινωνία που πέρασε τόσο δύσκολα χρόνια και δοκιμάστηκε την περίοδο της μεγάλης κρίσης».
 

Μια χαμένη ευκαιρία στην αναθεώρηση

 

Ως μια χαμένη ευκαιρία, με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσο αφορά την γραφειοκρατία, θεωρεί την τελευταία αναθεώρηση ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
 
Στην τελευταία αναθεώρηση του συντάγματος είχαμε μια καταστροφή που δεν έγινε, την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα ήταν μια θεσμική προϋπόθεση συνεχών κρίσεων του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που θα μετατρέπονταν και σε πολιτειακές κρίσεις.
 
Γενικότερα ο κ. Λοβέρδος θεωρεί πως η αναθεώρηση αυτή κακώς έγινε τώρα, με αποτέλεσμα να χαθούν 9 χρόνια, μιας και δεν είναι δυνατόν να γίνει ξανά μέχρι την παρέλευση του εν λόγω διαστήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο στην εν λόγω αναθεώρηση χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες αλλαγών τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στην πάταξη της γραφειοκρατίας σε Διοίκηση και Δικαιοσύνη.
 
«Η χώρα υποφέρει από την γραφειοκρατία της και κάποιες αλλαγές συνταγματικές θα βοηθούσαν να μειωθεί. Δεν έγιναν, με ευθύνη της προηγούμενης πλειοψηφίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.