Βασεις για το μελλον θελει να βαλει η Περιφερεια ΑΜΘ με αφορμη τον εορτασμο των 100 χρονων ενσωματωσης της Θρακης

Το λογότυπο και οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τα 100 χρόνια από την ΠΑΜΘ παρουσιάστηκαν στην Κομοτηνή

Το λογότυπο, το βίντεο και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την ενσωμάτωση στον Εθνικό Κορμό, παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου.
 
Το σήμα αποτελεί μια εκδοχή του 100 με το μεσαίο ψηφίο να αποτελεί ένα συνδυασμό τριών στοιχείων, το ελληνικό πεζό θ από τη λέξη Θράκη, τον αριθμό μηδέν και την ελληνική σημαία που ανεμίζει.
 
Όσο για τις Επετειακές Εκδηλώσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον ελληνικό κορμό, αυτές περιλαμβάνουν Συνέδρια, Εκθέσεις, Εκδόσεις και Εκδηλώσεις, οι οποίες φιλοδοξούν να αναλύσουν το παρελθόν και το παρόν, δημιουργώντας μια βάση για το μέλλον.
 
Την εκδήλωση παρουσίασης πλαισίωσαν οι Θρακιώτισσες σολίστ Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, η παιδική χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, η πολυφωνική χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, μουσικά σχήματα του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής καθώς επίσης και μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής με την αστική παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής.

Δράσεις σε τέσσερις άξονες

 
Ανάμεσα στα συνέδρια που θα πραγματοποιούν είναι το Ιστορικό Συνέδριο με Τίτλο: «Η Θράκη στα χρόνια της ενσωμάτωσης με την Ελλάδα» που θα διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου σε συνεργασία με τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με συντονίστρια την κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ – κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ, παράλληλα με το οποίο θα γίνουν έκθεση φωτογραφίας και έκδοση λευκώματος με υλικό από την εποχή της απελευθέρωσης και συναυλία από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και βράβευση του συνθέτη.
 
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα την  «Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Αν. Μακεδονία και Θράκη: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», ενώ στα μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Μουσικολογικό Συνέδριο «Η μουσική δημιουργία στη Θράκη, πλουραλισμός και ετερότητα» με στόχο την διερεύνηση, καταγραφή, τεκμηρίωση και διαφύλαξη της μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Θράκης, και την προβολή και προαγωγή της σύγχρονης έντεχνης δημιουργίας.
 
Τέλος τον Νοέμβριο του 2020 θα πραγματοποιηθεί Νομικό Συνέδριο σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ που θα πραγματεύεται θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας.
 
Όσο για τις εκθέσεις, θα πραγματοποιηθεί μία στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο «Η Θράκη του 1920», με αρχειακό υλικό από τον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο, τον Ελληνικό Στρατό, το Υπουργείο Εξωτερικών, με στρατιωτικές στολές, ενδυμασίες και όπλα της εποχής και λοιπά εκθέματα, Επετειακή συλλογή αντικειμένων Αστικής και Αγροτικής ζωής της Θράκης σε διοργάνωση της Περιφερειακή Ενότητα Έβρου με Μουσεία του τόπου και τη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και έκθεση εικαστικών για τη Θράκη.
 
Επίσης θα γίνουν τρείς εκδόσεις: «Οι ζωγράφοι της Θράκης», με παρουσίαση έργων διακεκριμένων θρακιωτών ζωγράφων, «Τα νεότερα μνημεία της Θράκης», μια παρουσίαση των εμβληματικών κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών του 19ου και 20ου αιώνα του τόπου, και «Η αρχαία ελληνική Θράκη μέσα από τα μουσεία της και τα μουσεία του κόσμου», σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού που θα αποτελέσει την αρχή μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων πολιτισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ.
 
Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν η προβολή αρχειακού φωτογραφικού υλικού από την εποχή της απελευθέρωσης της Θράκης στην ανατολική όψη του Διοικητηρίου Ροδόπης για διάστημα 15 ημερών κατά τη διάρκεια των Ελευθερίων, αλλά και η αναπαράσταση ηθών και εθίμων από όλη τη Θράκη από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, την Περιφέρεια ΑΜΘ και σε συνεργασία με συλλόγους της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.
 

Χρήστος Μέτιος
«Οι επετειακές εκδηλώσεις ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα στο παραδοσιακό, στο διαχρονικό και στο νέο»

 
Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος ανέφερε ότι οι επετειακές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Περιφέρεια «ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα στο παραδοσιακό, στο διαχρονικό και στο νέο, ανάμεσα στο χθες, στο σήμερα και σε αυτό που θέλουμε για το αύριο της περιοχής μας».
 
Το μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει η Περιφέρεια, τόνισε, είναι διπλό: από τη μια πλευρά ο σεβασμός στις παραδόσεις και στην ιστορική κληρονομιά της περιοχής και από την άλλη η εξωστρέφεια, η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.
 

Θεοχάρης Δαλακούρας
«Να αφήσουμε παρακαταθήκες ώστε να υπάρξει εκείνη η αμοιβαία βάση, για να μπορέσει να πατήσει και να αναπτυχθεί ο τόπος περαιτέρω»

 
Η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Ζωή Κοσμίδου παρουσίασε το βίντεο, το λογότυπο και το branding της Περιφέρειας για την Επέτειο, ενώ ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, ανέπτυξε τον σχεδιασμό και τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων.
 
Το πρόγραμμα, σημείωσε, δεν έχει αμιγώς επετειακό χαρακτήρα, για αυτό και η επιτροπή δούλεψε με τρείς συγκεκριμένους άξονες. Ο πρώτος ήταν πως έπρεπε να δοθεί η ιστορική διάσταση του πράγματος, γιατί αυτό συνθέτει μια πρώτη παρακαταθήκη, μια βάση ώστε να συνδεθούν τα 100 χρόνια με όλο το παρελθόν της Θράκης.
 
«Τα εκατό χρόνια σημαίνει τα χρόνια της ενσωμάτωσης, όμως η Θράκη έχει μια ιστορική διαδρομή χιλιάδων ετών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Ο δεύτερος άξονας σηματοδοτεί όλες εκείνες τις δράσεις μέσα από τις οποίες θα ανέβει τόσο το αναπτυξιακό, όσο και το ιστορικό και το πολιτιστικό προφίλ της ευρύτερης περιοχής, με το αναπτυξιακό κομμάτι να περιλαμβάνει και την Ανατολική Μακεδονία.
 
Ο τρίτος άξονας όλης αυτής της διαδικασίας είναι η ανάπτυξη κάποιων δράσεων σε επίπεδο διάδρασης, σε επίπεδο μιας επικοινωνίας των απανταχού Θρακιωτών, ώστε «να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη κυψέλη παραγωγής ιδεών, για να κτίσουμε τους παράγοντες επάνω στους οποίους θα στηρίξουμε το ίδιο το μέλλον της Θράκης».
 
Οι δράσεις θα αναπτυχθούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με μια εντελώς διαφορετική διαδρομή και δράσεις πολλαπλών κατευθύνσεων, μέσα από τα Συνέδρια, τις Εκθέσεις, τις Εκδόσεις και τις Εκδηλώσεις.
 
«Αυτά θέλουν μια συστράτευση, ένα δυναμικό που θα δουλέψει ώστε να αφήσουμε παρακαταθήκες και να υπάρξει εκείνη η αμοιβαία βάση, για να μπορέσει να πατήσει και να αναπτυχθεί ο τόπος περαιτέρω» κατέληξε.
 
 

«Η Περιφέρεια δεν θέλησε να δουλέψει υποκαθιστώντας τους Δήμους»

 
Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις που ακούστηκαν από μερίδα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ για την έλλειψη συγκέντρωσης των δράσεων αλλά και των σημάτων, ο κ. Δαλακούρας, αφού ξεκαθάρισε πως δεν αφορά την επιτροπή η πολιτική τοποθέτηση, σημείωσε πως δεν μπορεί και ο ίδιος να τοποθετηθεί με τον ρόλο του ως προέδρου της.
 
Παραδέχτηκε βέβαια ότι τα ζητήματα συνεργασίας με τους Δήμους σαφώς και υφίστανται, μιας και υπάρχουν πολιτιστικές δράσεις αναφοράς και των τριών πόλεων, συμμετοχικές δράσεις με πολίτες από όλη τη Θράκη, καθώς και κοινές δράσεις με όλους τους Δήμους.
 
«Η Περιφέρεια δεν θέλησε να δουλέψει υποκαθιστώντας τους Δήμους, γιατί αυτό θα ήταν ανταγωνιστικό, άνισο, και ένα ζήτημα, αν θέλετε, καθαρά πολιτικής διαχείρισης» σημείωσε.
 
Ο σκοπός της επιτροπής αντίθετα ήταν να δημιουργήσει αυτές τις βάσεις, πέρα από τον επετειακό, πέρα από τον χαρακτήρα στενά των πόλεων, ώστε να υπάρξει εκείνο το υλικό επάνω στο οποίο θα πατήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, ο κάθε φορέας, για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.