Επιστρεφοντας στα πλατανια μετα απο δεκαετιες

Της Έκδοσης

Ο αστικός ιστός της Κομοτηνής, έχει υποστεί πολλές αλλαγές με τα χρόνια, τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, προς την κατεύθυνση της τσιμεντοποίησής της πόλης και της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος το οποίο, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, εχθρικό προς τη φύση.
 
Άλλωστε πολλοί είναι οι Κομοτηναίοι που θυμούνται την πλατεία όπως ήταν πριν την αλλαγή της, όταν τα δέντρα ήταν πολυπληθέστερα, και οι πλάτανοι, όπως ενθυμούμαστε, δεν ήταν κομμένοι.
 
Αλλά και το πάρκο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενό μας, ήταν πολύ πιο πυκνό, πριν φυσικά τα τέλη της δεκαετίας του 2000.
 
Πάντα όταν κοβόταν δέντρα, στην πλατεία ή στο πάρκο, αυτό γινόταν με την προοπτική να γίνουν ξανά φυτεύσεις και διαμορφώσεις, που χάνονταν όμως στην πορεία, ενώ η πόλη έχανε σταδιακά τα δέντρα της.
 
Τώρα φαίνεται αυτή η πορεία να αναστρέφεται, τουλάχιστον συμβολικά, με την δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της Τσανάκλειου, το πρωί της Τρίτης.
 
Και μπορεί τα συνολικά 100 πλατάνια που θα φυτευτούν να βρίσκουν σπίτι στα σχολεία της Ροδόπης, αλλά θα μπορούσε η πόλη να γίνει πιο πράσινη, ανάλογα φυσικά και με τις δυνατότητες.
 
Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως η νέα Δημοτική αρχή έχει βάλει σαν στόχο να κάνει παρέμβαση στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, την οποία κάποιοι είχαν ζητήσει αμέσως μόλις είδαν την προηγούμενη παρέμβαση στο Πάρκο.
 
Ευκαιρία λοιπόν να γίνουμε, εκτός από μεταφορικά, και κυριολεκτικά πιο πράσινοι. Και δεν χρειάζεται να είναι πλατάνια, σε αυτό το σημείο οποιοδήποτε δέντρο είναι καλύτερο. Αρκεί βέβαια, εκτός από το φύτεμα που είναι το πρώτο βήμα, να γίνουν και τα επόμενα βήματα που είναι η φροντίδα ώστε να μεγαλώσουν τα δέντρα. Για να δούμε…
 
(σ.σ. Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα στο facebook «Κομοτηνή παλιές φωτογραφίες»)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.