Πυλωνα αντλησης κεφαλαιων και για τις επιχειρησεις της Θρακης μπορει να αποτελεσει το Χρηματιστηριο

Την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών έφερε στην Κομοτηνή το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Την αναπτυξιακή δυνατότητα που μπορεί να δώσει στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ το χρηματιστήριο Αθηνών, γνώρισαν επιχειρηματίες της περιοχής μας που συμμετείχαν στην συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ και η Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον Όμιλο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων – Χρηματιστήριο Αθηνών το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου.
 
Η συνάντηση, που έγινε στο χώρο της Πρυτανείας, είχε ως θέμα «Εξελίξεις και ευκαιρίες στο χώρο της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς», και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
 
Σήμερα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και των μαθητών του τμήματος, στην εκδήλωση «Δυναμική και Τάσεις της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς» που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
 

Στόχος του Τμήματος η διασύνδεση με τις επιχειρήσεις

 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο Όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων – Χρηματιστήριο Αθηνών ανεβαίνει στη Θράκη, σημείωσε ο Κοσμήτορας της Σχολής κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας. «Για αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να τους καλέσουμε, να παρουσιάσουν σε δύο ακροατήρια ξεχωριστά τον οργανισμό τους, τις νέες εξελίξεις, θεσμικές και οικονομικές, που αντιμετωπίζουν» ανέφερε.
 
Για αυτό και την Τετάρτη κάλεσαν τις επιχειρήσεις, εισηγμένες αλλά και όσες θα μπορούσαν να εισαχθούν, της περιοχής για να συνομιλήσουν και να ακούσουν την Επιτροπή και το Χρηματιστήριο στο ανώτατό τους επίπεδο, ενώ σήμερα θα απευθυνθούν στους φοιτητές τους.
 
Ο κ. Δρυμπέτας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των θεσμών για την παρουσία τους, και στη συνεργασία τους για να πετύχουν αυτό το στόχο, τονίζοντας πως προσδοκούν ευρύτερη συνεργασία τόσο με τους δύο αυτούς σημαντικούς θεσμούς, όσο και με τις επιχειρήσεις. «Είναι ένας πολύ βασικός μας στόχος η διασύνδεση με τις επιχειρήσεις, στον οποίο έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα σε πολλά επίπεδα, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, τόσο εμείς, όσο και οι επιχειρήσεις» ανέφερε.
 
Για αυτό και θα συνεχίσουν να επιδιώκουν αυτό το στόχο τόσο με εκδηλώσεις, όσο και απευθείας σχέσεις με επιχειρηματικούς φορείς και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
 
Τέλος με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος, θα πραγματοποιηθούν δύο συνέδρια, ένα στα τέλη Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη και ακόμα ένα στην Κομοτηνή το Νοέμβριο, τα οποία θα έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Θράκη.
 

Νικόλαος Κονταρούδης: «Οι δομές της κεφαλαιαγοράς να είναι ενισχυμένες»

 

«Ως επιτροπή κεφαλαιαγοράς θέλουμε πρώτα από όλα να ακούσουμε τις εταιρείες, τόσο τις εισηγμένες όσο και τις προς εισαγωγή» σημείωσε ο κ. Νικόλαος Κονταρούδης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
 
Για αυτό και έλυσαν απορίες, άκουσαν προβληματισμούς αλλά και παρουσίασαν τις απόψεις τους για το καινούριο νομοσχέδιο σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς και τις εργασίες και τον τρόπο επικοινωνίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τις εισηγμένες εταιρείες.
 
Τα δέκα τελευταία χρόνια ήταν άσχημα για την ελληνική οικονομία, και έτσι είναι ακόμα δύσκολο να επανέλθει η αγορά στα προηγούμενα της επίπεδα. Όμως ο κ. Κονταρούδης θεωρεί πως πρέπει οι δομές της κεφαλαιαγοράς να είναι ενισχυμένες, ώστε να καταστεί πιο εύκολη για όλους η ανάταξη της αγοράς.
 

7 εισηγμένες εταιρείες στην Περιφέρεια ΑΜΘ

 

Την χαρά του που βρέθηκε στην Κομοτηνή, εξέφρασε ο κ. Μιχάλης Ανδρεάδης, Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών του Ομίλου της ΕΧΑΡ, ιδιαίτερα γιατί έλκει την καταγωγή του από την Περιφέρειά μας, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Καβάλα.
 
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, που ξέρουμε ότι είναι πολλές υγιείς, και ο δρόμος του χρηματιστηρίου, για κάποιες από αυτές, είναι ο δρόμος της ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Το χρηματιστήριο θα πρέπει να είναι, όπως γίνεται σε όλες τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας. Όμως η χώρα έχει ένα μεγάλο επενδυτικό κενό που έχει δημιουργηθεί την δεκαετία της κρίσης, και αυτό χρειάζεται άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις, ένα υγιές τραπεζικό σύστημα το οποίο μπορεί να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία.
 
Το χρηματιστήριο μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα άντλησης κεφαλαίων για τις υγιείς επιχειρήσεις που έχουν σοβαρά επιχειρηματικά πλάνα και σοβαρές οργανωτικές δομές, ώστε να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργηθούν καινούριες θέσεις εργασίας και να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο της χώρας γενικότερα.
 
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ υπάρχουν 7 εισηγμένες εταιρείες, και μετά από μια δεκαετία εσωστρέφειας στην ελληνική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, βγαίνουν από αυτή και μπαίνουν σε μια εποχή ανάπτυξης, με αρωγό την κυβέρνηση.
 
Σε αυτό το περιβάλλον, οι εταιρείες θα πρέπει να ξεκινήσουν να βγαίνουν προς τα έξω και να εφαρμόζουν επενδυτικά πλάνα, για την υλοποίηση των οποίων μπορεί να χρειάζεται τραπεζικός δανεισμός, αλλά σίγουρα θα χρειάζονται και ιδία κεφάλαια.
 
Αν ο επιχειρηματίας δεν έχει αυτά τα κεφάλαια, το χρηματιστήριο είναι ο θεσμός άντλησης αυτών.
 
Πέρα όμως της παραδοσιακής αγοράς, το χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια αγορά ομολόγων, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 1,5 δις, και αναμένονται νέες εκδόσεις τους επόμενους μήνες από μεγάλες εταιρείες.
 
«Αυτή είναι μια αγορά που θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Ήρθαμε να καλύψουμε και εδώ ένα κενό το οποίο είχε να κάνει με τη χρηματοδότηση, μέσω ουσιαστικά δανεισμού, υγειών εταιρειών» τόνισε κλείνοντας ο κ. Ανδρεάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.