Τα παιδικα χωρια SOS επισκεφθηκε η Μαρεβα Μητσοτακη

Την στήριξη για την δημιουργία της νέας δομής αιτήθηκε η πρόεδρος της τοπικής διοικούσας Φελίνα Καζάκου

Επίσκεψη στα παιδικά χωριά SOS στην Κομοτηνή πραγματοποίησε η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ολιγόχρονης επίσκεψής της ίδιας -συνοδεία του πρωθυπουργού- στην πόλη.
 
Το προσωπικό και η πρόεδρος της τοπικής διοικούσας κ. Φελίνα Καζάκου, επεφύλασσαν θερμή υποδοχή στην κ. Μητσοτάκη, η οποία ενημερώθηκε δια στόματος της προέδρου για τα όσα περιστρέφονται γύρω από και τις υφιστάμενες δομές αλλά και για την πρόθεση δημιουργίας τρίτης δομής στον νομό Ροδόπης, που θα λειτουργεί παράλληλα με τις ήδη δυο υπάρχουσες, σε Κομοτηνή και Σάπες.
 
Αρχής γενομένης της συζήτησης, η κ. Καζάκου τόνισε πως από τη δημιουργία του το 2012, το κέντρο έχει καταγράψει πληθωρική δράση. «Νομίζω πως μέσα στη περίοδο της κρίσης καταφέραμε να στηρίξουμε πάρα πολλά παιδιά και κατ’ επέκταση οικογένειες», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια, εξηγώντας παράλληλα πως «ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών στην Κομοτηνή, ανέρχεται στα 280, μεταξύ αυτών και μουσουλμάνοι».
 

Στη συνέχεια, στάθηκε στο μείζον, κατά την ίδια, που συντελείται στο Κέντρο, στο γεγονός δηλαδή ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται,  έχουν πολλές πτυχές και είναι πολύκεντρες. «Δεν έχουμε σταθεί μόνο στο κομμάτι της επισιτιστικής βοήθειας. Θέλαμε να το ξεπεράσουμε-κρίνοντάς το ως ένα πεπερασμένο μοντέλο-και να στηρίξουμε τις οικογένειες, κυρίως ψυχοκοινωνικά, με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και λογοθεραπείας», επεσήμανε η κ. Καζάκου. Όσο δε για τον απώτερο στόχο που έχει τεθεί, αυτός είναι να μην διαλυθεί η οικογένεια και τα παιδιά να παραμείνουν-εφόσον καθίσταται δυνατό-σε αυτή.
 
Αναφορά έγινε και στην κατεύθυνση αναδοχής των παιδιών, ενώ γνωστοποιήθηκε στην κ. Μητσοτάκη ότι  έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις με 5 περιφέρειες που αφορούν στην αποϊδρυματοποίηση. «Είναι η νέα τάση, μέσω της οποίας επιδιώκουμε τα παιδιά να φύγουν από τον εγκλεισμό σε χωριά και ιδρύματα. Τα παιδικά χωριά SOS διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσουν όλο αυτό», υπογράμμισε η πρόεδρος της δομής.
 
Τέλος, η κ. Καζάκου εξέφρασε την πρόθεση  να δημιουργηθεί μια νέα δομή με σκοπό την δημιουργική απασχόληση των παιδιών οι οικογένειες των οποίων επιδεικνύουν αδυναμία να φροντίσουν την επιπλέον εκπαίδευση αυτών, τον δημιουργικό χρόνο και την απασχόληση τους εκτός πλαισίων σχολείου.
 

Η κ. Μητσοτάκη απηύθυνε διευκρινιστικές ερωτήσεις και δεσμεύθηκε να διαβιβάσει το αίτημα στήριξης τόσο στην αρμόδια υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου,  όσο και σε επιφανείς πολίτες που η ίδια εικάζει πως θα προθυμοποιηθούν να χρηματοδοτήσουν το έργο των παιδικών χωριών.
 
Την κατακλείδα της επίσκεψης, «σφράγισαν» οι μάρτηδες που παραδόθηκαν συμβολικά ως δώρο στην κ. Μητσοτάκη και τους παρευρισκόμενους συνεργάτες της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.