Πρωτοκολλα και αυστηροποιηση στη χορηγηση αντιβιοτικων ζητα ο Φαρμακευτικος Συλλογος Ροδοπης

Τα αιτήματα που έθεσε ο πρόεδρος, Αλέξανδρος Τσαπέκος στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή, ένας από τους πολλούς φορείς του τόπου που έδωσαν το παρόν στο ΕΒΕΡ και έθεσαν ουσιαστικά αιτήματα ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Αλέξανδρος Τσαπέκος, καλεσμένος στο ραδιόφωνο του ΠτΘ, πληροφόρησε πως επικαιροποίησε στον πρωθυπουργό το επείγον αίτημα για αυστηροποίηση της διαδικασίας χορήγησης αντιβιοτικών στους ασθενείς, ειδικά αυτή την περίοδο που επικρατεί πανικός παγκοσμίως εξαιτίας της ραγδαίας επιδημίας του κορωνοϊού.

«Τα αντιβιοτικά έχουν συμπεριληφθεί στα δέκα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας»

Αρχικά ο κ. Τσαπέκος επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να γνωρίζει όλος ο κόσμος είναι ότι «τα αντιβιοτικά σήμερα έχουν συμπεριληφθεί στα δέκα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας». Ο λόγος είναι ότι εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, δεν έχει ανακαλυφθεί καινούργιο αντιβιοτικό και όσα βγαίνουν από τις εταιρείες είναι παραλλαγές των ίδιων αντιβιοτικών σε μικρομόρια που αλλάζουν, εξήγησε ο ίδιος. Δεν υπάρχουν καινούργια και αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει δύο βασικές οδηγίες, πρώτον, να τηρούν οι πολίτες τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών και δεύτερον να αποφεύγεται δια ροπάλου η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

«Είπα στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να μπουν κανόνες-πρωτόκολλα χορήγησης των αντιβιοτικών»

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κομοτηνής ανέφερε ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μπορεί να έχει στείλει ήδη την επιστολή στον αρμόδιο υπουργό, αλλά ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς ως επαγγελματίες υγείας, διότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια θα έπρεπε να βάλουμε αυτό το ζήτημα σε μια σειρά». Συνεχίζοντας ο ίδιος τόνισε, «γι’ αυτό είπα στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να μπουν κανόνες, επειδή δεν υπάρχουν πρωτόκολλα χορήγησης των αντιβιοτικών και δεν τηρούνται οι διαδικασίες στη συνταγογράφηση των φαρμάκων». Πρέπει να τεθούν αυτά τα πρωτόκολλα χορήγησης από τους αρμόδιους του υπουργείου και να τηρηθούν, έτσι ώστε να περιοριστεί στο λιγότερο δυνατό η κατανάλωση των αντιβιοτικών. Έτσι οι φαρμακοποιοί, ισχυρίστηκε ο ίδιος, «θα είμαστε υποχρεωμένοι αυτές τις συνταγές να τις φυλάσσουμε για να αποδεικνύουμε την φαρμακευτική αγωγή ή να είναι στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγεγραμμένη που να αποδεικνύει ότι χορηγήθηκε με συνταγή».

«Η συνταγή του γιατρού μόνο δε φτάνει για να περιοριστεί το πρόβλημα»

«Μαθαίνω από τον πρόεδρο ου Πανελλήνιου Συλλόγου», συμπλήρωσε ο κ. Τσαπέκος, «ότι τελικά υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό και το βάζουν μπροστά. Μακάρι να γίνει αυτό, γιατί πρέπει την ώρα που δεν υπάρχουν καινούργια αντιβιοτικά, να κρατήσουμε τα υπάρχοντα σε ισχύ, ώστε να μπορούν να εξουδετερώνουν μικρόβια». Στην πρόσφατη αλλαγή όσον αφορά τη χορήγηση συγκεκριμένων αντιβιοτικών, ο ίδιος δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο καθώς η συνταγή του γιατρού μόνο δε φτάνει για να βγάλει τους φαρμακοποιούς από τη δύσκολη θέση της αλόγιστης χορήγησης στους πελάτες τους.

«Ο ασθενής είναι ο τελευταίος που πρέπει να παίρνει θέση»

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, εξήγησε ότι «ο ασθενής είναι ο τελευταίος που πρέπει να παίρνει θέση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Το κράτος, η πολιτεία, τα αρμόδια υπουργεία και οι επαγγελματίες υγείας είναι αυτοί που πρέπει να λάβουν μέτρα να περιφρουρήσουν αυτό που λέγεται αντιβιοτικό. Όσοι κρίνεται ότι χρειάζεται να πάρουν αντιβιοτικά θα πάρουν, αλλά όχι αυτοί που θέλουν να τα πάρουν προληπτικά. Καμιά φορά και οι γιατροί πιέζονται από τους ασθενείς να τους γράψουν αντιβιοτικά. Αυτό πρέπει να σταματήσει και να τιμωρούνται όσοι το κάνουν. Δεν γίνεται άλλο, γιατί είναι θέμα υγείας. Ο κόσμος που μας ακούει θα το καταλάβει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.